Preview: Everton – Wolverhampton Wanderers

01/09/2019 4 Od Javor

Bude zlepšený výkon z druhého poločasu v Lincolnu pokračovat i v lize? Hodilo by se to.

Po splněné povinnosti na hřišti týmu třetí ligy se vrací ligová normálnost. Toffees hostí ve svém svatostánku úspěšný tým minulé sezóny. Wolves se dostali svými výkony v lize do Evropské ligy a ve čtvrtek vyřadili v posledním předkole FC Turín. Zahrají si tedy skupinovou část, přičemž se představí i v Bratislavě na Tehelném poli.

Zato momentální výkony v lize ilustrují ono známé přísloví o posvícení a pádu. 3 body za tři remízy opravdu nejsou bilance, kterou by se portugalský manažer Nuno Espírito Santo mohl chlubit. Hosté tak vstupují do dnešního zápasu z poslední nesestupové příčky a skóre 2:2 taky o něčem vypovídá.

Jinak si jsou oba kluby v některých věcech podobné: založení klubu před rokem 1880, prsty v tom měla církev, oba týmy hrají na svém stadionu od konce 19. století, jsou zakládajícími členy Football League (tzn. patří mezi tu dvanáctku, která odehrála první ročník v roce 1888) a též mají portugalského manažera.

Snad neuškodí připomenout si slavné období v 50. letech 20. století, kdy jejich systém „kick and rush“ slavil mnohé ligové úspěchy – byly z toho tři tituly a jejich obránce Billy Wright dodnes drží anglický rekord v počtu odehraných zápasů za reprezentaci jako kapitán (mj. 3x na MS).

Zmínit musím i velmi známý přátelský zápas z prosince 1954, kdy doma porazili Honvéd 3:2, což byla skoro úplná maďarská reprezentace, která v témže roce prohrála ve finále MS. Někteří lidé tvrdí, že to byl nejlepší tým všech dob, který MS nevyhrál. A tento zápas mohl být odehrán mj. kvůli tomu, že Wolverhampton byl první britský klub, který instaloval umělé osvětlení.

Jak jsou na tom oba týmy zdravotně? Domácí se zvládli ve středu nezranit, čili jediným absentérem bude Gbamin. Nepřekvapilo by, kdyby základní sestava obsahovala jména Iwobi a Kean, zvláště nasazení Nigerijce místo zatím slabého Bernarda se vysloveně vnucuje. U hostů čelí nejisté situaci Dendoncker a o jeho startu se rozhodne před zápasem. Trojice Bennett, Doherty a Neves ve čtvrtek nahrála, takže se dá čekat jejich nasazení.


Co: Everton FC – Wolverhampton Wanderers FC
Kdy: 1. 9. 2019 od 15:00, 4. kolo Premier League
TV: Přímý přenos na Premier Sport
Kde: Goodison Park, Liverpool
Rozhodčí: Anthony Taylor – Gary Beswick, Adam Nunn Čtvrtý rozhodčí: Mike Dean
Videorozhodčí: Simon Hooper Asistent videorozhodčího: Andy Halliday