Everton – Sheffield United 0:2

22/09/2019 7 Od Javor

Těžko hráti v lize nějak vysoko, když prohrajeme doma s nováčkem…

V rámci rotace na hrotu dostal tentokrát od začátku důvěru „Moše“ Kean. Soupeř nastoupil dle očekávání, tedy s Lundstramem v základní sestavě a s Jagielkou na lavičce. Utkání začalo očekávaným scénářem, tlakem domácích. Za zmínku snad stojí Richarlisonova střela vedle či pokus Digneho zaskočit brankáře Hendersona překvapivým zakončením k tyči, ale nic z toho. Hosté tak sbírali aspoň žluté karty, nejdřív Norwood za faul na Delpha, poté za vzájemnou potyčku/neshodu dvojice Baldock a Bernard. A protože u ní asistoval i Henderson, tak ten si také zblízka prohlédl kartónek téhle barvy. Hra samotná? Everton tlačí, hosté se nemažou s odkopy, fotbalovost pláče. Jediným efektem tlaku domácích tak byl narůstajíci počet rohů, které ale byly po celý zápas zahrávány špatně. A tak jim hosté ukázali, jak se to má dělat. Centr Norwooda od rohového praporku proplachtil netečovaný mezi Pickfordem a naskakujícím nehlídaným O´Connellem a od hlavy za nimi stojícího stopera Miny se odrazil ze tří metrů do prázdné kysny – 0:1. Tak nějak kolektivní chyba, Pickford měl míč aspoň vyrazit, ale proč nebyl obránce u O´Connella… Odpověď Evertonu? Richarlison hlavičkuje rovnou do brankáře a v poslední situaci celé první půle trefil Digne symptomaticky zeď z trestného kopu. Není se co divit, že diváci při odchodu do kabin bučeli.

Hru dopředu ve druhém poločase mělo oživit dvojí střídání, které přišlo v 55. minutě. Téměř neviditelný Bernard uvolnil místo Tosunovi a do útočné fáze byl zařazen též Iwobi, když vystřídal Schneiderlina. Obraz hry byl stále stejný – Everton má držení míče 70 %, zahrává jeden roh za druhým, ale do šance se nedostává, natož aby vsítil branku. Největší potlesk celého zápasu (a od všech) tak sklidil jednoznačně Phil Jagielka, když vystřídal v 64. minutě Norwooda. Nejaktivnější dvojicí domácích byli nepřekvapivě Richarlison a Digne, ale nic z toho. A tak hosté zvýšili. Velký podíl na tom měl John Lundstram, který geniální přihrávkou vyslal naproti brankáři Mousseta – a ten si věděl rady. Vyběhnuvšího Pickforda ztrapnil jesličkami a zvýšil – 0:2. Do konce zápasu již jen Jagielka dvakrát v klidu odhlavičkoval míč a Walcottův střílený centr (vystřídal Colemana) nenašel adresáta. Blades tak z minima vytěžili maximum.

Everton? Tlak na vyhazov Marca Silvy roste, nemůže být spokojenost s výkony a ani s výsledky. Situaci samozřejmě nepomáhá ani fakt, že jsou Toffees čtrnáctí.

Branky: 40. Mina vlastní, 79. Mousset 

Karty: 21. Bernard  – 16. Norwood, 21. Baldock, 22. Henderson 

Everton FC: Pickford – Coleman (71. Walcott), M. Keane, Mina, Digne – Schneiderlin (55. Iwobi), Delph – Richarlison, Sigurdsson, Bernard (55. Tosun) – Kean

Sheffield United FC: Henderson – Basham, Egan, O’Connell – Baldock, Lundstram, Norwood (64. Jagielka), Fleck, Stevens – Robinson (62. Mousset), McBurnie (84. Osborn)

Rozhodčí: Simon Hooper

Diváci: 39 354