Preview: Everton – Sheffield United

21/09/2019 9 Od Javor

Bylo jednou jedno město. A to město mělo tři fotbalové kluby.

Nejstarším je FC, které má potvrzení od FIFA na to, že je nejstarším klubem na světě, který momentálně hraje fotbal. To se psal rok 1857, klub tedy byl založen ještě před vznikem anglické fotbalové asociace. Momentálně hraje mimo první čtyři nejvyšší soutěže. Druhým klubem je Sheffield Wednesday. Ten vznikl v roce 1867 jako fotbalová odnož kriketového klubu. To je ten tým, se kterým bude Everton hrát za tři dny Ligový pohár na jeho hřišti, které je smolně proslaveno tragédií v roce 1989. A v současnosti je ve druhé lize. Dnešním soupeřem je ale z této trojice klub nejmladší, tedy Sheffield United. Ten byl založen také hráči kriketu, konkrétně v roce 1889. A od svého vzniku hraje své zápasy na stadionu v ulici Bramall Lane, což je pradědeček současných stadionů. Otevřen byl v roce 1855!

Klub za dobu své existence pendloval mezi první a druhou ligou, nikdy nebyl schopen nastálo se uchytit v nejvyšší soutěži. Když pomineme opravdu temné roky ve třetí a čtvrté lize, tak od roku 1934 je nejdelší souvislá účast v nejvyšší soutěži 7 sezón. Od sezóny 1993-1994, kdy sestoupili do druhé ligy, jsou Blades v Premier League teprve druhým rokem. Fandové Evertonu si tu sezonu pamatují, protože po sestupu přišel do klubu Phil Jagielka, který v Evertonu působil až do letoška, i jako kapitán. A kam se vrátil? Správně, zpět do Sheffieldu United. (Více o tomto tématu napsal BlueBlooded v článku přímo pod tímhle mým.) Letos tedy druhá sezóna s jediným cílem ohledně ligy – zachránit se.

Po pěti odehraných kolech má tým stejný počet bodů, stejný počet vstřelených branek a je patnáctý. Obzvláště bod přivezený ze hřiště Chelsea se nečekal, navíc se po poločase prohrávalo 0:2. Ale domácí ztráty typu prohra se Southamptonem mohou Blades v konečném účtování hodně mrzet. Nyní tedy přijíždí na Goodison Park. Musím zmínit Johna Lundstrama. Ten sice neodehrál za áčko Evertonu ani jeden zápas, ale patří k dochovancům a pro oficiální web soutěže sdělil, že to byl první zápas,  na který se v rozpisu zápasů podíval. Samotný Lundstram byl Evertonem propuštěn v roce 2015 a v současném působišti zakotvil o dva roky později. Na rozdíl od Jagielky a Bešiće hrává pravidelně v základu. Nepochybně to pro něj bude velmi osobní zápas. Bramall Lane zná velmi dobře i jeden současný hráč Evertonu – Calvert-Lewin se v Sheffieldu narodil, vyrostl a až do roku 2016, kdy ho koupili Toffees, za ně hrál.

Blades se musí obejít bez dvou hráčů. Útočník Sharp byl v minulém utkání vyloučen, takže si odpykává trest. Dalším absentérem je Bešić, kterému nedovolí nastoupit dohoda obou dnešních klubů – v Sheffieldu hostuje. Domácí se musí obejít bez Gomese, který stále nemá v pořádku žebra a Gbamina, jehož kvadriceps hned tak v pořádku nebude.

Jak by mohla vypadat sestava? S ohledem na úterní zápas bych ji asi trochu protočil, nabízí se například postavení Sidibeho a Daviese, též bych rád viděl Iwobiho na pozici desítky. Vypadal by tedy takto: Pickford – Digne, Mina, Keane, Sidibe – Davies, Delph – Bernard, Iwobi, Richarlison – Calvert-Lewin.


Co: Everton FC – Sheffield United FC, 6. kolo Premier League

Kdy: 21. 9. 2019 od 16:00

TV: Záznam 21. 9. na stanici Premier Sport od 22:25

Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 39 572)

Rozhodčí: Simon Hooper – Darren Cann, Derek Eaton Čtvrtý rozhodčí: Ben Toner

Videorozhodčí: Lee Mason. Asistent videorozhodčího: Harry Lennard