Everton – Manchester City 1:3

30/09/2019 3 Od Javor

Konala se očekávaná prohra, ale na výkon se tentokrát dalo dívat.

Start Walcotta v základní sestavě se nečekal, zaujala též absence obou Silvů a Agüera v úvodní jedenáctce hostů. Od začátku mače se odvíjel očekávaný scénář – hosté tlačí, domácí se brání. Co se už tak nečekalo, byl fakt, že i Everton měl slušné příležitosti. Pickforda hned prověřil střelou zpoza vápna Mahrez, o několik minut později dohrál Walcott. Dostal prudký centr od Sterlinga z několika metrů do hlavy a zjevně otřesený pokračovat nemohl, vystřídal ho Iwobi. A do soutěže o neproměněnou šanci sezóny se přihlásil Gündoğan. Střílený centr aktivního Mahreze zvládl napálit ze tří metrů před prázdnou brankou jen do břevna. Everton odpověděl střelou Digneho z trestňáku nad břevno, následně pěkně přihrál Sigurdssonovi, jeho slušnou šanci ale zblokoval obránce.

A jak že se má ze tří metrů zakončovat? Třeba tak, jak to předvedl Gabriel Jesus hlavou po centru De Bruyneho – 0:1. Komicky vypadal zákrok Pickforda, kterou chtěl míč odkopnout nohama, ale nakonec skončil u úplně druhé tyče, než míč. Sigurdsson hrál tentokrát po několika zápasech dobře, byť s jeho střelou doprostřed branky neměl Ederson potíže. A když Mahrez opět neprostřelil Pickforda, tak Everton srovnal. Iwobi uvolnil mírně z úhlu Colemana, jehož střela by asi skončila v síti, ale pro jistotu ji z metru dorazil do kysny Calvert-Lewin – 1:1!  Poslední pětiminutovka první půle patřila jednoznačně domácím, Sigurdssonovi odskočil míč ve slušné šanci po přihrávce Iwobiho. Další střelou netrefil branku Gabriel Jesus, takže se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Manchester City se dostal na začátku druhé půle do vedení, ale jen málem. Což o to, kombinace De Bruyneho a Mahreze byla pěkná, ale na střely do boční sítě se nehraje. A Everton srovnal i to málem. Po rohu nechali hosté hlavičkovat zcela volného Minu, po jehož koníčku měl Ederson co dělat, aby vytáhl míč nad břevno. V další velké šanci se ocitl Sterling, ale obstřely ještě musí potrénovat, nevešel se s míčem do branky. Na scénu tak musel Aguëro. Krutě Everton pykal za faul Miny. K trestňáku se postavil Mahrez a pěkným obstřelem zdi získal hostům vedení – 1:2. Pickford viděl míč pozdě a Delph taky v prodloužené zdi zrovna nepomohl. Tenhle gól čapajevovi nevyčítám. Brzy mohlo být srovnáno, ale nebylo. Přihrávka na DCL pěkná, ale i jemu se nepodařilo brankáře obstřelit, ač byl před ním sám, byl z toho roh. Další šance na vyrovnání byly dokonce dvě. Hlavičku Miny vyškrábl Ederson jen přímo ke Calvertovi-Lewinovi a jeho levé noze chyběly asi tak 2 cm, aby míč tři metry od branky trefila. Everton tak pykal. Střelu Agüera vyrazil Pickford přímo ke Sterlingovi, který míč volejem poslal odrazem o břevno za čáru – 1:3. Toffees tak utrpěli čtvrtou porážku z posledních pěti ligových zápasů.

Když už prohrát, tak po výkonu tohoto typu. Nicméně do Burnley se musí jet za vítězstvím, jednoznačně. Osobně si myslím, že na prohru o dvě branky to nebylo, spíš o gól.

Branky: 34. Calvert-Lewin – 24. Gabriel Jesus, 71. Mahríez, 85. Sterling

Karty: 59. Schneiderlin , 70. Mina  – 38. Rodri, 50. Otamendi

Everton FC: Pickford – Coleman, M. Keane, Mina, Digne – Schneiderlin (81. Davies), Delph – Walcott (7. Iwobi, 74. Kean), Sigurdsson, Richarlison – Calvert-Lewin

Manchester City: Ederson – Walker, Otamendi, Fernandinho, Zinčenko – De Bruyne (80. B. Silva), Rodri, Gündoğan – Mahrez, Gabriel Jesus (66. Agüero), Sterling

Rozhodčí: Michael Oliver

Diváci: 39 222