Preview: Burnley – Everton

03/10/2019 10 Od Riči

Třemi ligovými prohrami v řadě se svěřenci Marca Silvy postavili do nelichotivé pozice, v sobotním utkání na stadionu Turf Moor musejí ukořistit plný počet bodů.

Ona bolavá tři klopýtnutí byla sice proložena výhrou v Ligovém poháru, jeden úspěch s protivníkem druhého sledu ale jen těžko zamaskuje houstnoucí frustraci. Everton po sedmi kolech nového ročníku Premiership nasbíral stejný počet bodů, což nelze označit za nic jiného než nedostačující počin, zvláště když čelil pouze jednomu elitnímu protivníkovi, Manchesteru City.

Právě úřadujícímu anglickému šampionovi Toffees podlehli v posledním ligovém klání. Netřeba chodit kolem horké kaše, tato prohra se čekala, přesto však ještě vystupňovala tlak na manažera Silvu, jenž je v táboře Merseysiders nejskloňovanějším jménem před víkendovým programem.

Portugalec jednoduše musí zareagovat na špatný start do sezóny. Lze ale očekávat velké změny? Co třeba nasazení hladových mladíků Holgatea, Daviese, Iwobi na úkor zkušenějších, nicméně výkonnostně zaostávajících Keanea, Schneiderlina, Sigurdssona? Anebo co třeba ještě razantnější změna v podobě sázky na jiné rozestavení?

Dosavadní zkušenosti se Silvou spíše evokují negativní odpověď. Manažer zatím neúprosně sází na jednu svou oblíbenou kartu. My, fanoušci, můžeme jenom doufat v jeho správný úsudek, ačkoli nám poslední roky příliš optimismu nedodávají. Z lavičky Evertonu se totiž v nedávné historii nedobrovolně pakoval nejeden tvrdohlavec často až iracionálně trvající na své blouznivé vizi.

Venkovní zápas s Burnley ale vyžaduje osvěžení taktického plánu. Clarets by mohli stejně jako Sheffield United (ale i jiní letošní soupeři) znepříjemnit Evertonu život postavením v pevném bloku, přes něhož se statičtí a bojácní muži v modrém neumějí probít a své útočné snahy zakládají pouze na prvoplánových a ve výsledku neefektivních centrech.

Zvýšený počet šancí v zápase se Citizens bohužel nebyl zásluhou kreativnějšího a sebevědomějšího nastavení Toffees, nýbrž ofenzivnějšího pojetí Guardilovců, jež přirozeně protivníkovi nabízí mezery v defenzivě.

Současný Everton se tak paradoxně spíše prosadí proti papírově silnějšímu soupeři preferujícímu útočný fotbal než proti horšímu, leč z pevné obrany vycházejícímu mužstvu.

Sean Dyche jen před pár dny načal už svůj sedmý rok v Burnley, čímž se řadí mezi rarity současné anglické vrcholové kopané. Clarets si za léta osvojili jeho rukopis, jenž se nemění ani po loňském nedobrém ročníku, kdy po sedmém místě v roce 2017 nastal propad až na 15. příčku.

Dyche přes léto neroztáčel kolotoč transferů, zůstal věrný svému sehranému kádru, přesto se možná trochu překvapivě otevřel novým taktickým prvkům, jak názorně deklaroval v poslední utkání ve Villa Parku. O poločase (i vinou zranění středopolaře Corka) upustil od své tradiční formace 4-2-2 a zkusil 4-3-3. Nečekaný strategický tah nakonec přinesl zlepšený výkon a odvrácení prohry, respektive zisk bodu – devátého v aktuální sezóně.

Ať už ale Burnley nastoupí v sobotu klasicky se dvěma hroty Woodsem a Barnes, nebo se odhodlá ke hře s jednou devítkou a dvěma křídelníky, svým agresivním a fyzicky náročným stylem bude oříškem pro Everton, který by naopak tuze rád navázal na loňské drtivé a zaskakující vítězství 5:1 z Turf Moor, kam tehdy přijel po hrůzostrašném prosinci.

Toffees se z listiny zraněných vrací po čtyřzápasové absenci kvůli problémům se žebry André Gomes. S tréninkem však začal pouze ve čtvrtek, dva dny před zápasem, a proto jeho uzdravení automaticky neznamená start v základní sestavě. V plném tréninku už jsou dále rovněž Bernard (nemoc) a Walcott (zranění hlavy). Domácím bude chybět s kotníkem laborující Danny Drinkwater a o připravenosti Jacka Corka se ještě rozhodne.

Co: Burnley FC – Everton FC, 8. kolo Premier League
Kdy: 05. 10. 2019 od 16:00 SEČ
Kde: Turf Moor, Harry Potts Way, Burnley (kapacita: 21 944)
Rozhodčí: Graham Scott