Preview: Everton – Tottenham Hotspur

01/11/2019 8 Od Riči

Měly to být dvě štiky letošní sezóny, opak je ale zatím politováníhodnou pravdou. Jejich vzájemný nedělní duel na Goodison Parku si proto u fanoušků vysloužil posměšné románsko-jazyčné označení „El Sackico“.

Zlá výkonnost je především překvapením u Tottenhamu, v minulé sezóně finalisty Ligy mistrů a čtvrtého celku Premier League. Odborníci jen těžko hledají příčiny trápení, vždyť výborný manažer Mauricio Pochettino mravenčí prací vybudoval za pět let konkurenceschopné mužstvo, jehož kostra zůstává stálá. Paradoxně však to může být právě jeden z hlavních důvodů současné krize.

Argentinský lodivod nejednou naznačil, že mužstvo potřebuje pořádně okysličit, přivést několik svěžích hráčů hladových po úspěchu, kteří nahradí dlouholeté opory, jichž čas u Spurs už možná trochu znudil a marně hledají nové výzvy.

Pochettino ovšem dostal od majitele Daniela Levyho možnost adekvátně angažovat se na přestupovém trhu až v letošním létě, což pravděpodobně bylo příliš pozdě. Prozatímním výsledkem je 11. místo v tabulce s 12 nasbíranými body po deseti odehraný kolech a hrozivou šestnáctibodovou ztrátou na zatím suverénní Liverpool.

Na druhou stranu podceňovat Spurs by bylo opravdu nerozvážné, ba dokonce hloupé. Pořád se jedná o velmi kvalitní tým s prvotřídním manažerem. Everton by si navíc ve své současné prapodivné situaci neměl dovolit podceňovat ani Colchester.

Toffees doposud nastřádali ještě o dva body méně než Tottenham a krčí se až na 16. místě tabulky. Mužstvo nedokáže naskočit na úspěšnou konzistentní vlnu, místo toho jeho výkony únavně oscilují po sinusoidě mezi kladnou a zápornou hodnotou. Snad každá diskuze fanoušků začíná rébusem, zda je manažer Marco Silva tím správným mužem, který dokáže odvrátit krizi a dovést klub na dohled nejvyšších pater tabulky, nebo zda je jeho setrvávání u týmu krátkozrakou volbou a čekáním na neodvratný vyhazov.

Everton se v neděli bude aspoň moct opřít o výhodu prostředí Goodison Parku, před vlastními příznivci vyhrál sedm z posledních devíti ligových utkání. V kontrastu s tím je vítaná prachbídná forma Spurs ve venkovních zápasech, tři body nezískali při 11 výjezdech. U Evertonu ale nikdy není nic jednoduché. Vězte, že Tottenham neprohrál se svým nedělním sokem v 13 ligových zápasech v řadě včetně loňské výhry 6:2 na Old Lady…

Silvu může těšit, že v rámci jeho rotace sestavy vyplynula na povrch slušná forma několika náhradníků (Sidibé, Holgate, Davies), kteří si hlasitě říkají o místo v základní sestavě na úkor slabě hrajících opor (Coleman, Keane, Sigurdsson). Otázka ovšem zní, na koho v neděli Portugalec vsadí, jelikož odpověď lze jen těžce odhadnout. Dlouhodobě zranění zůstávají Gbamin a Bernard, stoper Mina se po zdravotním problémech při středeční pohárové výhře s Watfordem již zapojil do tréninku, a tak jeho start není vyloučen.

Tottenham bude postrádat obránce Rosea kvůli stopce za pět žlutých karet a zranění s jistotou vyřadí ze hry brankáře Llorise a ofenzivního záložníka Lamelu. O případných startech obránce Vertonghena a univerzála Sessegnona se rozhodne teprve v den utkání.

Co: Everton FC – Tottenham Hotspur FC, 11. kolo Premier League
Kdy: 03. 11. 2019 od 17:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 39 221)
Rozhodčí: Martin Atkinson
Živý přenos: Premier Sport