Preview: Everton – Norwich City

23/11/2019 11 Od Javor

Goodison Park uvidí za několik hodin derby Mika Walkera.

Po reprezentační přestávce přijíždí předvést své umění tým z východní Anglie. Zápas určitě nepatří ke šlágrům kola, patnáctý hraje doma s posledním. Člověk by zařadil tenhle zápas do kategorie „povinná výhra“. Everton určitě je favoritem, ale neměl by Kanárky podcenit.

Je ale těžké nevidět domácí jako jasného favorita, ačkoliv jejich forma je všelijaká. Norwich zvládl za 12 kol nasbírat 7 bodů a na slavnou překvapivou ligovou výhru doma nad Manchesterem City již sedá prach. V posledních pěti zápasech má tým bilanci čtyř proher a jedné remízy, když bezgólově remizoval v Bournemouthu.

Největší úspěchy Norwiche v jeho historii jsou dvojího druhu. Jednak se jim čtyřikrát podařilo vyhrát druhou ligu (ať už se jmenovala jakkoliv, včetně letoška) a též dvakrát Ligový pohár, což je trofej, která Evertonu zatím uniká. Podruhé to bylo v oné pro Toffees tak slavné sezóně 1984-85. Klub zažil úspěšné období na přelom 80. a 90. let minulého století, v sezóně 1988-89 skončil čtvrtý, ale z pochopitelného důvodu si evropské poháry nezahrál.

Největší ligový úspěch v historii klubu tak musel ještě počkat. O čtyři roky později Kanárci šokovali třetím místem. V poháru UEFA přišlo ve druhém kole další obrovské překvapení, když vyhráli v Mnichově nad Bayernem 2:1 a doma si uhlídali postupovou remízu. V dalším kole je vyřadil budoucí vítěz Inter Milán. To působil v klubu jako manažer právě Mike Walker. V lednu téže sezóny, tedy 1993-94 převzal Everton. Ten se jen s odřenýma ušima zachránil v lize v posledním kole. Když i další sezóna odstartovala špatně, tak byl vyhozen. Manžerem byl jmenován Joe Royle a Dogs of war překvapivě vyhráli Anglický pohár.

Vydřené vítězství Evertonu v Southamptonu potěšilo. Při plnění reprezentačních povinností se nikdo nezranil, což je pro manažera Silvu samozřejmě dobrá zpráva. Může tak přemýšlet nad sestavou celkem v klidu a myslím si, že nějaké velké experimenty nebudou. Richarlison bude hrát na své obvyklé pozici křídla a Tosun si bude od začátku plnit své povinnosti na hrotu, ač musel kvůli mírně zraněnému tříslu vynechat oba kvalifikační zápasy Turecka.

Můj osobní názor je, že budeme hrát spíše 4-1-4-1, přičemž Schneiderlin bude hrát klasického štíta a Davies dostane útočnější úkoly. Koneckonců, proti poslednímu jsou dvě bráníci záložníci asi zbytečnost. Chybět bude dvojice dlouhodobých absentérů, tedy Gbamin a Gomes. Skoro určitě se utkání nezúčastní Bernard a Delph.

Dobrou zprávu přináší nejen Václav Neckář, ale taky Christophe Zimmermann. Stoper byl zraněný od srpna a tenhle týden už s týmem trénoval. Manažer Farke, který zatím nebyl vyhozen, zjevně uvažuje o jeho zařazení do základní sestavy. Mírná zranění zvládli vyléčit i McLean a Pukki. U toho se chci zastavit – finský hroťák je z velké části odpovědný za postup své země na ME v příštím roce a jeho výkony v klubu jsou tuhle sezónu příjemným překvapením. Absentéry jsou Jamal Lewis a Josip Drmić, jehož nepustí svalové zranění na hřiště do konce roku.

Co: Everton FC – Norwich City FC
Kdy: 23. 11. 2019 od 16:00
TV: Ne, ani záznam
Kde: Goodison Park, Liverpool
Rozhodčí: Anthony Taylor – Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: David Webbing
Viderozhodčí: Darren England  Asistent videorozhodčího: Scott Ledger