Vysněný tahoun Davies

12/11/2019 1 Od Riči

Ještě před pár týdny Tom Davies zahříval lavičku náhradníků, či dokonce sedačku na tribuně. 21letý odchovanec si ale počkal na svou šanci a v posledních týdnech diktuje muziku ve středu pole.

Od února do pozdního září odehrál Davies pouhých 21 ligových minut, a přestože na jaře podepsal novou smlouvu na čtyři roky, zcela logicky se vyrojily obavy ohledně jeho kariérní stagnace. Vždyť do seniorského fotbalu vlétl jako velká voda už skoro před třemi lety.

Podzim ovšem nezastihl Everton v dobré kondici. Ponurou atmosféru způsobenou špatnými výkony ještě prohloubily zranění středopolařů Gbamina, Gomese či Delpha, a tak Silva hodil rukavici Daviesovi. Tedy spíše byl nucen hodit Daviesovi.

Tak či onak, energický záložník se k výzvě postavil čelem a svou nově nabytou důležitost korunoval gólem a povedeným výkonem v sobotním odpoledni v Southamptonu, odkud si Toffees odvezli velmi cenné vítězství.

„Mentálně je nyní Tom rozhodně silnějším než v minulosti,“ začal se svým hodnocením manažer Silva, „v několika zápasech loňské sezóny navlékl kapitánskou pásku, což bylo pro něho obrovskou událostí. Tato role s sebou přinesla tlak, jemuž ale musí čelit a umět se s ním vypořádat, protože je neodmyslitelnou součástí fotbalu.

Během předsezónní přípravy jsme spolu několikrát hovořili. Shodli jsme se, že nadcházející ročník bude náročný a každý dostane svou šanci. Tom té své využil, a to mě nesmírně těší.“

Podle informací serveru The Athletic portugalský manažer požadoval od Daviese zlepšení v několika aspektech hry, jako jsou konzistentnost výkonů, vyvarování se zbytečných faulů a žlutých karet, odpovědnost při rozehrávce a v útočné třetině hřiště nebo aktivita při standardních situací. Stále mladý záložník, jenž patří v Evertonu mezi největší dříče v tréninku, si vzal slova šéfa k srdci a pod jeho dohledem zapracoval na svých nedostatcích.

Duel se Southamptonem názorně dokumentoval Daviesův progres. Jeho branka po rohovém kopu odstartovala cestu za důležitými třemi body, do utkání se ale nezapsal pouze coby úspěšný střelec, svým komplexním výkonem poháněl celé mužstvo.

Za 90 minut si připsal na konto 60 doteků s míčem (nejvíce z všech záložníků na trávníku), předvedl 13 útočných přihrávek, vyhrál tři osobní souboje, třikrát obral soupeře o míč a hned sedmkrát zachytil přihrávku. Níže uvedená mapka znázorňuje jeho rozlehlý akční rádius.

Kromě fotbalových kvalit se však Davies stále více pasuje do role lídra. Z kabiny Toffees se nesou zprávu o tom, že pravidelně promlouvá k týmu. Během samotného zápasu se Saints několikrát burcoval své spoluhráče, kterých také bránil u hlavního rozhodčího.

Davies se sice prezentuje nadějnou formou jen pár týdnů, jeho prosazení je ale velmi důležité. Zaprvé, konečně identifikuje hráčovu totožnost, když se v dobrém světle ukazuje na pozici box to box záložníka. Zadruhé, pomáhá zlepšit atmosféru v klubu: etablovaní odchovanci v áčku ukazují smysl těžké dřiny pro chlapce v akademii a udržují hodnoty klubu, na něž jsou rovněž rádi pyšní fanoušci.

Nesporný klad také představuje okysličení tápajícího týmu mladou energií. Silva se v době krize bojí dát šanci náctiletým talentům Gordonovi a Gibsonovi, přinejméně zapojení o několik let starších Holgatea a Daviese – kteří přesvědčují, že nejsou horší než drahé posily – dodalo Evertonu potřebný impuls.

Při pokračující marodce středních záložníků a před nadcházejícím náročným programem, kdy Everton bude do začátku ledna kromě jiných celků čelit dvakrát Leicesteru City (v lize i ligovém poháru), Liverpoolu, Chelsea, Manchesteru United Arsenalu a Manchesteru City, se před Daviesem naskýtá vítaná příležitost, aby konečně potvrdil svůj talent a vybojoval si stále místo v základní sestavě.