Preview: Leicester City – Everton

30/11/2019 25 Od Javor

Druhý hostí šestnáctého. Povinná a snadná výhra pro domácího favorita?

Leicester opět zažívá naprosto parádní sezónu. Nejlepší obrana ligy + druhý nejproduktivnější útok ligy = druhé místo. A fanouškům se opět začíná zdát, že by na Filbert Street mohla v září roku 2020 znít znělka Ligy mistrů. Leč zatím je odehráno jen 13 kol a, jak známo, nemá se dělit medvěd, který ještě běhá po lese. Tým nepřekvapivě táhne nejlepší střelec ligy Jamie Vardy, který si momentálně v souboji o krále střelců maže na chleba i takové vyhlášené hroťáky jako Kana či Aguera (druhé místo Abrahama z Chelsea je taky nečekané).

Obranu řídí Jonny Evans a co projde, to chytí Kasper Schmeichel, syn slavného otce. Momentální výkony dvojice Juri Tielemans-James Maddison právem vyvolávají úsměv na tvářích fandů. Právě z jejich práce těží Jamie Vardy. Bývalý manažer RS Brendan Rogers odvádí skvělou práci. Uvidíme, jak se celkem úzký kádr popasuje s nabitým vánočním programem, jehož dobré zvládnutí je nezbytnou podmínkou pro úspěšnou sezónu.

Zato Everton zažívá naprostý opak. Po ostudné prohře s Norwichem bylo hlavním tématem setrvání (resp. osud) manažera Silvy. Spekulace neustávají, spíše naopak, zatím důvěru pro zítřejší mač od majitele klubu Farhada Mošírího dostal. Padají jména jako Marcelino, Jorge Jesus, některé zdroje tvrdí, že si klub plácnul s bývalým stoperem Toffees Slavenem Bilićem, jenž se momentálně snaží dostat do nejvyšší soutěže West Bromwich Albion, první tým tabulky. Po včerejším vyhazovu z Arsenalu je volný i Unai Emery. Obecně se má za to, že již pro sobotní domácí zápas proti Chelsea  budeme mít nového manažera, tak uvidíme.

Úkol v Leicesteru aspoň bodovat je komplikován zdravotním stavem kádru. Kromě dlouhodobých absentérů Gomese a Gbamina je nadále zraněný Delph s přitahovačem stehenního svalu, Schneiderlin má problémy s nohou a Walcott je nemocný. Spíše všichni nebudou. Zraněné žebro nedovolí odcestovat s týmem obránci Colemanovi. Trénink v plné zátěži naopak zvládl ve čtvrtek Bernard, což je při vážnosti jeho zranění šokem. Že bychom se ho dočkali zítra na lavičce? No a když připočteme zraněného Baningima, tak nám na pozici bránícího záložníka zbývá jeden zdravý hráč – a to Davies.

Nabízí se tedy varianta se Sigurdssonem vedle něj a Iwobim na pozici podhrota. Pokud by si islandská desítka vzpomněla na svůj gól z minulé sezóny, tak se nikdo zlobit nebude. Ale proti obraně, která v posledních pěti ligových zápasech (a pětkrát Leicester vyhrál, samozřejmě) dovolila soupeřům vsítit jednu branku půjde o vpravdě gargantuovský úkol. Leicesteru se do týmu vrací obránce Jonny Evans, který musel minulý týden střídat kvůli křečím, Matty James se již zapojil do tréninku, ale nebude nominován k zápasu.

Co: Leicester City FC – Everton FC, 14. kolo Premier League
Kdy: 1. 12. 2019 od 17:30
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Kde: Filbert Street, Leicester
Rozhodčí: Graham Scott – Richard West, Simon Long
Čtvrtý rozhodčí: Jonathan Moss
Videorozhodčí: Simon Hooper
Asistent videorozhodčího: Mark Scholes