Everton – Chelsea 3:1

07/12/2019 7 Od Riči

A pak že to nejde! Duncan Ferguson dokázal svou vášeň ke klubu přenést na hráče a Everton si připisuje veledůležité vítězství nad Chelsea.

Intenzivní tempo, zdravá agresivita, neutuchající bojovnost a organizovanost ve všech řadách. Dočasný manažer Ferguson namotivoval Toffees k velkolepému výkonu, jehož doménou sice nebyla nikterak vysoká taktická úroveň, ale účinná jednoduchost ve hře.

Burácející Goodison Park přivítal svého bývalého útočného hrdinu aplausem a tohoto počátečního nadšení Everton dokonale využil. V 5. minutě rozjel akci ve středu pole, na jejímž konci si na Sidibého přesný centr ideálně naskočil Richarlison – 1:0.

Úvodního nadšení Toffees se Chelsea nechytala, proto byla velká škoda, když Calvert-Lewin po přiťuknutí Walcotta nepropálil hostujícího brankáře Kepu.

Před zápasem převládal mezi fanoušky strach, jak si Everton povede v rozestavení 4-4-2 s pomalejší středovou dvojicí Schneiderlin-Sigurdsson, Fergusonovo kouzlo ale platilo i na tyto dva mnohými odepsané hráče, již se po dlouhé době prezentovali na hřišti s nevídaným nasazením.

Postupem prvního poločasu začala Chelsea přebírat otěže, nicméně svou převahu nepřetavila v branku hlavně kvůli váhavosti v zakončení, ale také potřebnému štěstí na straně Evertonu (které se mu poslední týdny vyhýbalo obloukem), kdy se jeho hráči několikrát vytasili s precizními bloky proti střelám protivníka.

Úvod druhého poločasu byl ve znamení branek na obou stranách. Nejprve Calvert-Lewin uzmul neposedný míč mezi hostující stopery Zoumou a Christensenem a přesným zakončením prostřelil Kepu – 2:0, aby už ale za tři minuty na druhé straně Kovacić volejem uklidil odražený míč z 20 metrů do dolního růžku branky – 2:1.

Jak je vzpomenuto výše, fotbalisté Evertonu nehráli fotbal nejvyšší kvality, ovšem ve vysokém nasazení – totální opozitum oproti středečnímu Merseyside derby – směřovali ke třem bodům. A co víc, Goodison Parku umí snahu štědře ocenit, takže Blues po dlouhé době poháněla skvělá atmosféra z hlediště.

V 60. minutě Walcott odmítl poslat Everton do dvougólového vedení, svůj úprk od půlící čáry zakončil jen ranou do gólmana. Chelsea, které nevoněly tvrdé souboje, ale nebyla s to si vypracovat vyloženější příležitost, navíc Ferguson zareagoval dobrým střídáním, když unaveného útočníka Richarlisona vystřídal za Daviese, aby podpořil unavující se střed hřiště.

Energický Angličan měl navíc prsty i ve třetí pojišťovací brance. Toffees se vrhli do obrany Chelsea po špatné rozehrávce Kepy, Davies udržel míč na kopačce proti přesile a Calvert-Lewin prostřelil nebohého Kepu mezi nohami – 3:1.

Everton si už výhru pohlídal, vymanil sestupového pásma a pyšný Ferguson si po zápase mohl užívat zasloužený aplaus tribun. Hlavně jeho zásluhou se fanouškům po delší době vrátil úsměv na tvář.

Branky: 5. Richarlison, 49. a 84. Dominic Calvert-Lewin – 52. Mateo Kovačić

ŽK: 30. Lucas Digne, 42. Richarlison, 48. Dominic Calvert-Lewin

Everton: Jordan Pickford, Djibril Sidibé, Michael Keane, Mason Holgate, Lucas Digne (82. Leighton Baines), Morgan Schneiderlin, Gylfi Sigurdsson, Dominic Calvert-Lewin, Theo Walcott (86. Bernard), Alex Iwobi, Richarlison (71. Tom Davies)

Chelsea: Kepa, Reece James (82. Michy Batshuayi), Andreas Christensen, Kurt Zouma, César Azpilicueta, N’Golo Kanté, Mateo Kovačić, Willian (71. Callum Hudson-Odoi), Mason Mount, Christian Pulisic, Tammy Abraham

Rozhodčí: Craig Pawson

Diváci: 39 114