Everton – Leicester City 2:3 po pen.

18/12/2019 11 Od Riči

Fergusonovo kouzlo pominulo až při penaltách. Everton zásluhou bojovného druhého poločasu smazal dvougólové manko, ale po neúspěšných kopech z bílého puntíku se přeci jen loučí s Ligovým pohárem ve čtvrtfinále.

Početná listina absentujících na straně Evertonu nezeštíhlila, naopak na ní nově přibyl Lucas Digne. Manažer Duncan Ferguson tak nemohl počítat až s osmi hráči. Oproti nedělnímu ligovému utkání na Old Traffordu potom Skot provedl jednu vynucenou změnu v základní sestavě, zmíněného Digneho zastoupil zkušený Leighton Baines. Ani hosté nehodlali odstavit Ligový pohár na druhou kolej a vyrukovali se silnou sestavu. V porovnání s víkendovou remízou s Norwichem v lize provedli jen tři změny v úvodní jedenáctce.

Do utkání vstoupili lépe Foxes, kteří hýřili aktivitou. První větší varování vystavili domácím v 17. minutě, kdy nehlídaný Pérez střílel z dobré pozice nad bránu. Zdvižený prst ale probuzení nepřinesl a brzy se situace stala přímo kritická. Toffees dvakrát zaspali v defenzivě a Maddison s Evansem v rozmezí tří minut zařídili Rodgersovým svěřencům dvougólové vedení už po půlhodině hry – 0:2.

Jedinečnou příležitost korigovat skóre ještě do poločasové přestávky odmítl v 35. minutě Yerry Mina, po Bernardově nadýchaném centru zcela osamocený hlavičkoval pouze do prostoru připraveného brankáře Schmeichela.

Ferguson zkusil o poločase dát mužstvu nový impuls. Bernarda nahradil Moise Kean, čím se přešlo z formace z 4-4-2 na 4-3-3. Byl to však Leicester, který se díky rychlým brejkům dostával do gólových šancí. Péreze a Praeta vychytal Pickford a při Albrightonově střele se rozezvučelo břevno.

Skvěle povzbuzující Goodison Park nicméně nedával mužům v modré polevit. Naději v 70. minutě vykřesal Davies, po Richarlisonově centru napnul síť přesným volejem – 1:2.

Již za další tři minuty byl blízko k vyrovnání Dominic Calvert-Lewin, avšak po Keanově individuální akci nedokázal svou hlavičku vtěsnat pod břevno. Závěrečný tlak se tedy manažer Ferguson jal posílit čerstvými nohami, Tosun a zanedlouho Gordon vystřídali Iwobiho a Richarlisona.

Nebyli to ale střídající hráči, již zařídili kýžené vyrovnaní. Na začátku nastaveného času napřáhl z dálky Leighton Baines a hlasitě připomenul, koho levačku velebili na Goodison Parku drtivou část končící dekády – 2:2.

V Ligovém poháru za nerozhodného stavu po 90 minutách rozhodují o vítězi pokutové kopy. V nich se dnes zaskvěl gólman Leicesteru Kasper Schmeichel, jenž dvěma chycenými penaltami nasměřoval svůj tým do semifinále soutěže.

Branky: 70. Davies, 90+1. Baines – 26. Maddison, 29. Evans

Penalty:

Maddison – vychytán, 0:0
Tosun – vychytán, 0:0
Chilwell – skóroval, 0:1
Baines – vychytán, 0:1
Pereira – skóroval, 0:2
Holgate – skóroval, 1:2
Gray – skóroval, 1:3
Calvert-Lewin – skóroval, 2:3
Vardy – skóroval, 2:4

Everton: Pickford – Coleman, Mina, Keane, Baines – Iwobi (78. Tosun), Davies, Holgate, Bernard (46. Kean) – Calvert-Lewin, Richarlison (84. Gordon)

Leicester City: Schmeichel – Pereira, Morgan, Evans, Chilwell – Ndidi, Praet, (87. Choudhury), Maddison, Albrighton (82. Söyüncü) – Vardy, Pérez (69. Gray)

Rozhodčí: Jonathan Moss

Počet diváků: 39 027