FA Cup Preview: Liverpool – Everton

04/01/2020 19 Od Riči

Los nejstarší fotbalové soutěže na světě si s Evertonem trochu pohrál a v rozmezí jednoho měsíce mu přisoudil další zápas v jeho starém domově.

Anfield od roku 1892 obývá v téže době založený Everton Football Club and Athletic Grounds Company, Limited Liverpool Football Club, který si svůj komplex o 14 let mladšího sourozence odjakživa kompenzuje arogantním chováním.

Není tak překvapující, že spolupráce s Jürgenem Kloppem, králem egocentriků, funguje. Německý trenér po třech sezónách bez získané trofeje vybudoval z Liverpoolu skvěle šlapající mužstvo, jež v letošní sezóně nenachází v Anglii konkurenta.

Reds vyběhnou do 235. Merseyside derby po těžko uvěřitelném měsíci, během něhož měli na programu až deset zápasů, přičemž nezvítězili pouze v jediném – ve čtvrtfinále Ligového poháru na půdě Aston Villy, které kvůli kolizi s MS klubů odehrál výběr do 23 let.

Upřednostnění ligové soutěže, náročný program a velká marodka (chybí zranění Lovren, Matip, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Fabinho, Keita, Clyne) pravděpodobně zapříčiní, že Klopp bude proti Evertonu šetřit své opory a postaví hráče širšího kádru a mladíky.

Na simulantské kousky hvězdného dua Mané-Salah si tak nejspíše budeme muset počkat až do dalšího derby.

Everton naopak k nedělnímu duelu přistoupí se vší vážností a v nejsilnější možné sestavě. Jednak ho straší strašidelná série bez výhry na Anfieldu trvající 21 let, ale hlavně FA Cup mu poskytuje ideální příležitost, jak vylepšit probíhající nezdařilou sezónu.

Manažer Blues Carlo Ancelotti se v aktuálním ročníku už utkal s Liverpoolem ve dvojzápase základní skupiny Ligy mistrů jako trenér Neapole a zůstal neporažen (výhra, remíza). Merseyside derby po třech týdnech ve funkci představuje pro Itala výzvu, kterou ale stratég s jeho zkušenostmi může překonat.

Do kádru se vrací uzdravený Morgan Schneiderlin, s otazníkem jsou však starty Bernarda s Delphem a s určitostí nenastoupí zranění Gbamin, Gomes a Iwobi.

Co: Liverpool FC – Everton FC, 3. kolo FA Cupu
Kdy: 05. 12. 2020 od 17:01
Kde: Anfield, Liverpool (kapacita: 53 394)
Rozhodčí: Jonathan Moss
Videorozhodčí: Chris Kavanagh
TV: Živě na stanici Digi Sport 1