Preview: Chelsea – Everton

07/03/2020 14 Od Javor

Když v sezóně 2009-10 vyhrál Carlo Ancelotti s Chelsea double, tak výrazně k obojímu přispěl Frank Lampard. V neděli odpoledne se pachatel vrátí na místo činu a z pozice učitele půjde proti učedníkovi.

Evertonians po celém světě mají po minulém ligovém kole novou voodoo panenku. Jejím reálným předobrazem je Jonathan Moss. Ten v nastaveném čase utkání proti Manchesteru United z pozice videorozhodčího neuznal vlastní branku Harryho Maguira. Utkání tak skončilo remízou, zdůvodnění „Sigurdsson v ofsajdové pozici bránil ve výhledu De Geovi“ je přinejmenším sporné. Po závěrečném hvizdu došel za rozhodčím Kavanaghem do středového kruhu manažer Evertonu Ancelotti a zřejmě proběhla i jiná slova než  „Prosím Vás, mohl byste mi zdůvodnit, proč ta branka neplatila?“ Kavanagh tasil červenou, Ancelotti radši zaplatil pokutu 8 tisíc liber, než aby se odvolával, a tak si poprvé v kariéře vyzkouší na Stamford Bridge v rámci ligy lavičku hostů.

A vůbec není vyloučené, že by si Toffees mohli nějaký ten bod odvézt. Chelsea ligou momentálně spíše klopýtá, bilance 1-3-1 z posledních pěti ligových zápasů není věc, kterou by se Pensioners mohli chlubit. Klub má ambice hrát aspoň kvalifikaci Ligy mistrů (momentálně je čtvrtý), přičemž minulý týden v Bournemouthu byl rád za vyrovnávací branku Alonsa v 85. minutě na konečných 2:2. A když k tomu přičteme prohru 0:3 v domácím zápase Ligy mistrů od Bayernu, tak je jasné, že Chelsea je ráda, že je ráda. Aspoň trochu si chuť spravili výhrou 2:0 nad RS v osmifinále Anglického poháru, přičemž jejím čtvrtfinálovým soupeřem bude na Filbert Street Leicester.

Chybět bude domácím několik hráčů. Kovačiče nepustí do zápasu zraněná achillovka, stejné zranění má Willian a o jeho startu se rozhodne před zápasem. Abraham nebude hrát kvůli zraněnému kotníku, Hudson-Odoi se zranil opět a tentokrát léčí přitahovač stehenního svalu. S otazníkem je nasazení Kanteho kvůli lýtku a Jorginho si odpykává trest. Postižen je tedy především střed pole. Lampard tak může být donucen postavit do středu zálohy dvojici Gilmour (osmnáctiletý Skot, který zatím v PL odehrál 11 minut) – Barkley (tohoto pána fandům Evertonu pochopitelně nepředstavuji), která spolu hrála od začátku v úterý při výhře nad RS. Sympatické ale od manažera Chelsea je prohlášení, že Ancelotti bude fandy domácích přivítán vlídně.

Dobrou zprávou pro Everton je vyléčené zranění Digneho. O jeho startu v základní sestavě se moc pochybovat nedá. Ale aby byla kvóta jednoho zraněného krajního obránce naplněna, tak naopak se svalovým zraněním ulehl Coleman. Jeho absence se odhaduje na 4-6 týdnů a Sidibé si tedy dost zahraje. Dalším zraněným je Tosun, který si při tréninku v Crystal Palace přetrhl přední zkřížený kolenní vaz a příští týden se podrobí operaci. Ten si nezahraje několik měsíců. Všichni ostatní jsou v pořádku.

Co: Chelsea FC – Everton FC, 29. kolo Premier League

Kdy: 8. 3. 2020 od 15:00

TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport

Rozhodčí: Kevin Friend – Adrian Holmes, Simon Beck Čtvrtý rozhodčí: Graham Scott

Videorozhodčí: Martin Atkinson Asistent videorozhodčího: Lee Betts