Co bude dále s Baningimem?

21/05/2020 2 Od Riči

Manažer Evertonu Carlo Ancelotti se netají záměrem vylepšit střed pole o energického hráče, který týmu v letošní sezóně citelně chybí.

Je také očekáváno, že italský stratég si přivede vlastního záložníka. Relevantní zdroje spojují Toffees s kapitánem Southamptonu Pierrem-Emilem Hojbjergem a bývalým Ancellotiho svěřencem v Neapoli Allanem.

Shánění energického záložníka přitom nemuselo být na pořadu dne, kdyby své předpoklady naplnil talentovaný Beni Baningime, ještě před několika měsíci tipovaný za nástupce Idrissy Gueye, nyní už oblékajícího barvy pařížského Saint-Germain.

Staré moudré rčení ale říká: „Kdyby nebylo kdyby, nebylo by chyby.“ Baningimeho příklad názorně ukazuje, že pro mladé hráče v Premier League snad nikdy nebylo těžší natrvalo se prosadit v A-týmu. Propast mezi mládežnickým a seniorským fotbalem na nejvyšší ostrovní úrovni je pro mnohé nepřekonatelná.

Baningime vtrhl do velkého fotbalu jako voda. Debutoval ve svých 19 letech na podzim roku 2017 v utkání Ligového poháru na Stamford Bridge. Odchovance Evertonu nasadil do základní sestavy tehdejší dočasný manažer David Unsworth, který ho vedl v mistrovském výběru klubu do 23 let.

Baningimeho premiéra přišla nečekaně, na posledních chvíli totiž zastoupil nemocného Morgana Schneiderlina. Hozenou rukavici však zvedl a podal výborný výkon. Fanoušci Toffees dodnes vzpomínají na jeho bezchybný skluz proti Ethanovi Ampaduovi.

I přes prohru 1:2 Unsworth v pozápasovém rozhovoru nešetřil chválou na adresu konžského rodáka: „Během posledních 18 měsíců se Beni prezentuje v tom nejlepším možném světle. Jeho schopnosti, fyzická kondice a povaha ho předurčují ke kariéře v Premier League.“

Do konce ročníku 2017/18 naskočil Baningime i do osmi zápasů Premier League a byl tipován na budoucí oporu záložní řady Evertonu.

Osmička startů na jeho kontě ale svítí i po dvou letech. Neuspokojivou bilanci ještě navíc podtrhuje ojedinělé vystoupení během půlročního hostování v druholigovém Wiganu před rokem.

Baningime ve svých šestnácti letech platil za jednoho z nejlepších mladých defenzivních středopolařů v Anglii, jeho bývalý spoluhráč Wayne Rooney mu předpovídal hvězdnou budoucnost, realita je však jiná.

Nyní, v 21 letech, opět nabírá sebevědomí pod vedením svého mentora Unswortha v mládežnickém týmu Evertonu do 23 let.

Baningimeho srazilo neúspěšné hostování ve Wiganu, kam zamířil v lednu 2019 poté, co se v úvodní polovině ročníku neprobojoval do první mužstva Evertonu, jehož otěží se během předcházejícího léta ujal Marco Silva.

K Latics zamířil díky doporučení sportovního ředitele Joa Royla, jenž se na Goodison Parku řadí mezi klubové legendy a pod manažerem Martínezem měl na starost vývoj mladých hráčů.

Už při přestupu se v kuloárech šuškalo, že se jedná spíše o transfer z iniciativy Royla než manažera Wiganu Paula Cooka, který se prý s Baningimem ani nesetkal před uzavřením příchodu. Obavy se později potvrdily.

Baningime není typickým fotbalistou. Je silně křesťansky založený, tichý a ohleduplný. Od svého manažera potřebuje cítit důvěru a také lásku, což mu Unsworth projevoval. Ve Wiganu, kde působil jako mladík na hostování bez budoucnosti v klubu, se podobného zacházení nedočkal.

Po celé hostování ho navíc sužovaly neustupující bolesti kotníku, jež ho limitovaly i při obyčejném výklusu. Jediné odehrané utkání za šest měsíců asi nejlépe reflektuje jeho nepovedenou anabázi ve Wiganu.

V létě 2019 po návratu z DW Stadium fotbalistovi zástupci aktivně sháněli jiné působiště pro další hostování. Nejvehementnější zájem projevovalo dánské Brondby, z výpůjčky nakonec ale sešlo z finančních důvodů v poslední den přestupového okna. Baningimeho to ale nakonec nemrzelo, rád se opět připojil k Unsworthově výběru do 23 let v Evertonu a během letošní sezóny se postupně přiblížil ke své výkonnosti před odchodem do Wiganu.

Pro Ancelottiho se však patrně nejedná o dostačující úroveň, aby mu dal šanci v A-týmu, a tak Baningimeho, vázaného v Evertonu smlouvu do roku 2022 s týdenním platem okolo osmi tisíc liber, čeká další léto ve znamení hledání týmu na hostování.

Stále jenom 21letý talent bude mít ještě dostatek prostoru naskočit na cestu vedoucí k úspěšné kariéře prvoligového hráče, pravděpodobně ale v jiném dresu než v barvě „The Royal Blue“.