Everton – Liverpool 0:0

22/06/2020 6 Od Javor

V adaptačním zápase měl blíže k výhře Everton, ale Tom Davies holt není Lukaku…

Zatímco sestava útoku a obranné pětky nepřekvapila, tak záloha ve složení Iwobi-Davies-Gomes-Gordon mírně překvapila. Na lavičku se dostali též dva brankáři (Stekelenburg a Virginia) a dokonce i Martina, o kterém ani člověk neví, že je ještě v klubu. V týmu hostů nemohl nastoupit zraněný Robertson a trochu překvapil i fakt, že celé utkání strávil na lavičce náhradníků Salah.

První slušnou šanci měl Richarlison, leč Alisson byl ve střehu a střílený centr lapil. Postupem času se ale obraz hry ustálil – hosté převážně drží míč a dobývají branku, Everton organizovaně brání a když to jde, tak posílá míč převážně na kopačky Richarlisona (a někdy i Calverta-Lewina), kteří jsou schopni prosadit se v soubojích jeden na jednoho. Občasným faulům se ale vyhnout nedalo, a tak měli hosté několik nebezpečných trestných kopů. Většinou ale předvedli (převážně Alexander-Arnold), jak se trestný kop zahrávat nemá.

V polovině prvního poločasu fauloval na půlce Milner právě Richarlisona, ten se hned chytil za koleno, ale naštěstí ho nemá zraněné. Zaskakující levý obránce ale viděl oprávněně žlutou kartu. O chvilku později vysouval Iwobi Gordina, ale míč byl příliš rychlý. Zaznamenáníhodné šance? Firmino ve slušné pozici netrefuje zařízení, Alexander-Arnold z trestňáku výjimečně ano, ale Pickford bezpečně nadvakrát kryje.

Ze začátku druhého poločasu dělal problémy Mané, Digne za faul na něj dostal žlutou kartu. To již byl na hřišti Sigurdsson, když vystřídal solidně hrajícího Gordona. Asi nepřekvapí, když napíšu, že hlavní útočnou hrozbou Evertonu byl Richarlison. A když se neujala střela Wijnalduma, tak se domácí osmělili v posledních deseti minutách směrem dopředu.

Přihrávka RIcharlisona po zemi do vápna našla patu Calverta-Lewina, jeho střelu vyrazil Alisson jen do strany a k míči se jako první dostal Davies. Jeho střelu z první tečuje mírně Gomez, Alisson zbytečně a marně dělá provaz na první tyči a kulatý nesmysl se odráží od tyče vzdálenější do hřiště, kde van Dijk nepřesvědčivě odkopává na roh. Přihlížející Iwobi si dává hlavu do dlaní…

O dvě minuty později se zkouší zapsat do střelecké listiny Richarlison, ale Allison chytil. Poslední reálnou šanci na branku měli hosté v nastaveném čase, kdy trestný kop kousek za vápnem zahrál solidně Fabinho, ale Pickford vyrazil míč nad břevno.

Celkově jedna ze zajímavějších bezbrankových remíz, dobrý zápas odehráli Gordon, Iwobi a Richarlison. Solidní vstup do ligy po vynucené přestávce.

(foto zdroj: Everton FC)


Karty:  40. M. Keane, 61. Digne – 20. Milner, 85. Origi 

Everton FC: Pickford – Coleman, Holgate, M. Keane (90+3. Kean), Digne – Gordon (60. Sigurdsson), A. Gomes, Davies, Iwobi (88. Bernard) – Richarlison, Calvert-Lewin

Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, van Dijk, Matip (73. Lovren), Milner (43. Joe Gomez) – Henderson, Fabinho, Keïta (65. Wijnaldum) – Minamino (46. Oxlade-Chamberlain), Firmino (65. Origi), Mané

Rozhodčí: Mike Dean  Diváci: bez diváků