Preview: Norwich City – Everton

23/06/2020 12 Od Riči

Po bezbrankovém střetnutí se suverénem ligy a městským rivalem otestuje Toffees outsider letošního ročníku Premier League.

Jen tři dny po nedělní remíze s Liverpoolem čeká Everton, stále nacházející se na 12. místě tabulky, o poznání snadnější soupeř, který po 30. kolech nasbíral pouhých 21 bodů a v červenci s největší pravděpodobností po roce opustí elitní anglickou soutěž. Do „pokoronavirového“ fotbalového kolotoče Norwich také dvakrát slavně nevstoupil, v pátek schytal na domácí půdě tři góly od Southamptonu.

Nutno ale podotknout, že Canaries v aktuálním ročníku Blues porazili. V listopadu vyhráli na Goodison Parku 2:0, tehdy bezzubé domácí vedl z klubu pomalu odcházející manažer Marco Silva. Mimochodem Norwich v letošním ligovém ročníku z žádného dalšího venkovního duelu již nepřivezl tři body.

Everton po takticky skvěle zvládnutém derby nehlásí žádné nové zraněné. Na marodce nadále zůstávají Yerry Mina, Djibril Sidibé a Fabian Delph, kteří by se ale brzo měli uzdravit, a dále dlouhodobě zranění Jean-Philippe Gbamin, Theo Walcott a Cenk Tosun. S vidinou dalšího utkání až za týden nelze predikovat příliš změn v základní sestavě, třebaže po herním vytížení určitě pokují nedělní náhradníci Bernard, Sigurdsson či Kean.

Everton cílí na ukončení čtyřzápasové série bez výhry, jinak se mu pod zkušeným stratégem Carlem Ancelottim daří, přinejméně jsou viditelné známky zlepšení, jež se ale hlavně očekává v následující sezóně po dalším létě ve znamení zbavování se přebytečných a často drahých hráčů.

Klub už oznámil odchody Stekelenburga a Scheiderlina, blíží se také oficiální potvrzení propuštění Martiny a Niasseho. Matador Baines po roce opět dostal od Toffees nabídku na prodloužení smlouvy, rozhodnutí však učiní až s koncem sezóny.

Velké investice do kádru sice nelze čekat, ale angažování dvou až tří perspektivních fotbalistů je reálným odhadem. Sportovním ředitelem Brandsem nastolená sázka na mládí totiž bude – možná trochu překvapivě – pokračovat i s Ancelottim na lavičce. Ital o víkendu postavil nejmladší základní sestavu v soubojích s Liverpoolem v éře Premier League, až polovina hráčů byla stará 23 let či méně.

Vavříny ověnčený Ancelotti se ale na nezkušenost vymlouvat rozhodně nebude. Jak sám řekl, do Goodison Parku nepřišel hrát o střed tabulky. A v Norwichi nic jiného než výhru nebere.

Co: Norwich City FC – Everton FC, 31. kolo Premier League
Kdy: 23. 06. 2020 od 19:00 SEČ
Kde: Carrow Road Stadium, Norwich (kapacita: 27 244)
Hlavní rozhodčí: Andy Madley
VAR rozhodčí: Jonathan Moss
Živý přenos Premier Sport: Ne, ani záznam