Preview: Everton – Southampton

08/07/2020 7 Od Riči

Na zpytování svědomí po pondělní prohře se Spurs nemá Everton příliš času, v dalším utkání Premier League přivítá už ve čtvrtek třináctý Southampton.

Výlet do hlavního města se Toffees, jak už ale vlastně bývá zvykem, nepovedl. Jednogólová prohra na hřišti Tottenhamu Hotspur zklamala hodně fanoušků, a to jak výkonem hráčů, tak taktickými rozhodnutími manažera Ancelottiho.

Samotný Ital se v pozápasových vyjádřeních nezříkával vlastní odpovědnosti, přičemž volal po okamžitém zlepšení, aby Evertonu i v posledních pěti ligových kolech zůstala aspoň minimální šance na kvalifikaci do Evropské ligy. Starý kontinent je z momentálního 11. místa spíše v nedohlednu.

Toffees bude ve čtvrtek s určitostí chybět čerstvě zraněný stoper Mason Holgate a možná také křídelník Alex Iwobi, oba si přivodili šrámy v utkání s Tottenhamem. Z marodky naopak hlásí návrat jiný křídelník Theo Walcott. Mezi dlouhodobými absentujícími potom zůstávají Delph (trénující individuálně), Gbamin a Tosun.

Bude zajímavé sledovat složení sestavy, zejména tedy záložní řady, nad níž visí nejvíce výkonnostních otázek. Že by dostal šanci mladý, a už dříve odepsaný, defenzivní záložník Beni Baningime? I s ohledem na nabytý program nelze podobnou možnost vyloučit, Toffees již v neděli zajíždějí do Wolverhamptonu.

Čtvrteční hosté Goodison Parku prožívají pozoruhodnou sezónu. V dobré paměti je jejich rekordní domácí prohra 0:9 s Leicesterem v říjnu, která je poslala do sestupových vod. Zdrcenému manažeři Ralphu Hasenhüttlovi byl tenkrát předpovídán brzký vyhazov, rakouský trenér – vůbec první v Premier League – nicméně dostál své dobré pověsti z Německa a postupnou prací konsolidoval mužstvo, vštípil mu zpět sebevědomí a funkční taktickou indentitu, díky čemuž se Southampton pět kol před koncem sezóny nemusí bát o sestup a s nadějemi vyhlíží budoucí sezónu.

Saints, kteří v neděli pokořili na domácí půdě druhý Manchester City, táhne v aktuálním ligovém ročníku osmnáctibrankový (!) Danny Ings. Bývalému útočníkovi Liverpool se navíc dlouhodobě daří proti Evertonu , do jeho sítě se trefil už čtyřikrát.

Do zápasové nominace Southamptonu se vrací Pierre-Emile Hojbjerg, jenž uzdravil lehčí zranění kotníku. Zda ho ale Hasenhüttl postaví rovnou do základní sestavy, je nejisté. Před nedávnem mu dokonce odebral kapitánskou pásku poté, co dánský středopolař, kolem něhož krouží i Everton, potvrdil svůj úmysl odejít v létě z klubu.

Co: Everton FC – Southampton FC, 34. kolo Premier League
Kdy: 09. 07. 2020 od 19:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 39 221)
Hlavní rozhodčí: Lee Mason
VAR rozhodčí: Andy Madley
Živý přenos Premier Sport: Ne, ani záznam