Tottenham Hotspur – Everton 1:0

06/07/2020 9 Od Riči

Ve veledůležitém utkání na půdě Spurs po zlém výkonu výrazně utrpěly naděje Evertonu na kvalifikaci do Evropské ligy.

Manažer Ancelotti sáhl k jedné změně v základní sestavě oproti čtvrteční výhře nad Leicesterem City. Gordona nahradil středopolař Tom Davies, který se ale postavil na pravý kraj zálohy, čímž se Iwobi přesunul z pravé na levou stranu.

Everton začali střetnutí velmi organizovaně, decentní počátek ale uťala zbytečná nedůslednost při, na první pohled nikterak nebezpečné, akci. V 24. minutě se dostal míč k Le Celsovi, jehož ve vápně nedostoupil Digne, a tak měl Argentinec trestuhodně dostatek času otočit se a vystřelit. Ke smůle hostů svou nepřesnou ranou trefil Keanea, od něhož balon zapadl za záda bezmocného Pickforda – 1:0.

Le Celso se záhy řítil v protiútoku na bránu Toffees, před vápnem ho skluzem za žlutou kartu zastavil Holgate. Z nařízeného přímého kopu přestřelil bránu stoper Dier. Holgate se ale při skluzu sám zranil a po chvíli snažení rozhýbat svůj šrám nakonec v 36. minutě opustil hřiště. Jeho místo zaujal Yerry Mina.

Ve zbytku poločasu pokračoval nezáživný fotbal. Domácí se nikam nehnali a hostům citelně chyběl i jen náznak kreativity v záložní řadě. „Zaujal“ jenom zpomalený televizní záběr kamer na Sigurdssonovo napadání, kdy, než aby riskoval zranění, raději stáhl nohu ze souboje.

Až v samém závěru nastavení prvního poločasu Everton konečně ohrozil bránu soupeře, Richarlison střílel půl metru vedle tyče. Následně při cestě hráčů do kabin zaujala pošťuchovačka „hodného chlapce“ Sona se svým kapitánem Llorisem, rozhádané fotbalisty Spurs od sebe musel odtáhnout až jejich spoluhráči (redakční tým evertonfc.cz se snaží zjistit, zda už byl Coleman utěšovat Sona).

O přestávce už zůstal v kabině v prvním poločase nevýrazný Iwobi, jehož zastoupil mladík Gordon. Ten se postavil na pravý kraj zálohy, Davies do středu a Sigurdsson se svými vycházkovými holemi popošel k levé lajně.

I přes živý projev Gordona týmový výkon Evertonu nedoznal výraznějšího zlepšení, do šancí se dostával pouze běhavý Son, jenž ale ani při svých třech slibných pokusech nedokázal překonat Pickforda.

V 67. minutě vyběhl na hřiště za slabého Sigurdssona čerstvý Bernard a o deset minut později se Ancelotti rozhoupal dalšímu, tentokrát dvojitému, střídání. Kean a Sidibé nahradili Daviese a Colemana.

Avšak ani několikanásobné hráčské změny nevybičovaly Toffees k větší (anebo jakékoliv) aktivitě směrem do ofenzivy – pouze nuda a šeď. Na Tottenham Hotspur Stadium tak Blues zaslouženě prohráli, třebaže Spurs stačil ke třem bodům pouze silně průměrný výkon.

Nad rozlitým mlékem ale netřeba dlouho plakat, nabytý program Premier League nabídne Evertonu šanci na nápravu už ve čtvrtek v domácím utkání se Southamptonem a poté v neděli ve Wolverhamptonu.

Branka: 24. Michael Keane (vl.)

ŽK: 48. Moussa Sissoko, 76. Ben Davies, 84. Toby Alderweireld – 28. Mason Holgate, 87. André Gomes

Tottenham Hotspur: Hugo Lloris, Toby Alderweireld, Serge Aurier, Ben Davies, Moussa Sissoko, Lucas Moura (82. Erik Lamela), Eric Dier, Harry Winks, Giovani Lo Celso (90+2. Jan Vertonghen), Harry Kane, Heung-min Son (78. Steven Bergwijn)

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman (77. Djibril Sidibé), Lucas Digne, Michael Keane, Mason Holgate (36. Yerry Mina), Gylfi Sigurdsson (67. Bernard), André Gomes, Alex Iwobi (46. Anthony Gordon), Tom Davies (77. Moise Kean), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison

Rozhodčí: Graham Scott

Bez diváků