Zhodnotenie sezóny 2019/20

24/08/2020 0 Od BlueBlooded

Nedávno skončená kampaň, poznačená pandémiou koronavírusu, priniesla Evertonians opätovné sklamania. Svoj pohľad na ňu vám priblíži Janči, Fip, Dixie_16 a Riči.

Spovedania sa zhostila moja maličkosť BlueBlooded a kolega z redakcie Javor. Ale ešte predtým, než sa dostaneme o otázkam a odpovediam, zrekapitulujme si na začiatku situáciu. Everton išiel do tejto sezóny po krvopotnej prvej, v ktorej ho nakoniec úspešne viedol Marco Silva. Prežil ťažký stred sezóny, kedy čelil aj vyhadzovu, no nakoniec povstal takpovediac z popola a zaknihoval skvelý finiš na 8. mieste po domácich výhrach nad Chelsea, Arsenalom a Manchesterom United. VAROVANIE: Nasleduje extrémne dlhé čítanie!

Aké ste mali očakávania pred novou sezónou? Napadlo by vám, že v úvodných ôsmich kolách Everton hneď päťkrát prehrá? Doplňujúca otázka – ako ste hodnotili klubovú aktivitu na letnom prestupovom trhu?

Janči: Očakával som boj o 5-7 miesto s tým, že tentokrát si to poctivo vybojujeme pravidelným zbieraním bodov, hlavne tam, kde sa to od nás čakalo a teamom z top6 budeme viac ako vyrovnaním súperom (záver sezóny 18/19 mi vlial do žíl veľký optimizmus). Tie prehry som nečakal , tajne som dúfal že pod Silvom to bude konečne klapať, žiaľbohu druhésezóny sú u nás zakliate, zatiaľ.

K nákupom: Až na dva nákupy hodnotím pozitívne, pretože nemôžem negatívne hodnotiť hráča ako napríklad JP-Gbamin , ktorý celú sezónu maródoval alebo Moise Kean ktorý je stále teenager alebo Lössl, ktorý nedostal šancu ani v pohároch. Najviac ma potešil príchod Gomesa (kiež by bolo takých viac) a hosťovačka Sidibého (naštastie), svoje si odohral. Ne-kúpa stopéra (vďaka za DeadlineDay) sa tiež ukázala ako správny krok, aj keď riskantný, ale vďaka tomu sa z Holgatea stal líder, a máme budúceho kapitána. Ako fail hodnotím Delpha (vedeli sme že je náchylný na zranenia). Síce za tú cenu bargain, ale aj tak 3/4 sezóny maródil, a druhý adept je Iwobi (poleno a panic buy). Ten chlapec mal vždy problém v poslednej 1/3 ihriska a u nás to pretrváva. Nedivím sa Arsenalu, že kývli na takú neodmietnuteľnú ponuku aj napriek tomu, že to bolo ich jediné krídlo.

Fip: Sezóna se protáhla a zdá se to tak dávno. Tehdy v létě se rýsovala možnost, snad skutečnější než kdy dříve, že se mezi sky6 uvolní místo. Řada týmů měla své problémy. Everton ale tuto příležitost nedokázal využít. Po bitvě je každý generál, ale nešlo se ubránit dojmu, že i přes aktivitu na trhu se Evertonu nepodařilo důsledně vyřešit nejpalčivější otázky. V obraně a záloze zely díry po odchodech Zoumy (s Holgatem se moc nepočítalo) a Gueye (příchod Gbamin, Delph). Posily do ofenzivy měly pomoct rozložit vstřelené branky mezi více hráčů, ale zpětně nezbývá než doufat, že šlo o investice do budoucnosti. Nejsem zrovna fanoušek drahých nákupů, rád bych, kdyby Brands vytáhl nějaké eso z nizozemského rukávu nebo i třeba méně známe jméno z nižší soutěže (abych byl upřímný, Gbamin pro mě bylo neznámé jméno). Posilování odpadlíky z „velkoklubů“se ne vždy vyplatí. Poslední dobou skoro vůbec.

Premier League je plná ekonomicky silných a ambiciózních týmů, dal se čekat velký boj a místa v horní polovině. Osobně jsem naivně obával třeba i WHU, nakonec to byli jiní, kteří se vyhnuli častějším zaváháním, zbytečným ztrátám. Pohárových míst je méně než těch, kdo se na ně tlačí, takže ani ne všichni dobří byli uspokojeni. Protože se mi nezdálo, že bychom byli až tak dobře posilnění, odhadoval jsem naše umístění okolo předloňského 8. místa. Tím ale nechci říct, že bych to považoval za úspěch.

Dixie_16: Start do sezóny je vždy velmi důležitý a nám se jej chytit nepodařilo, což se tak trochu odrazilo do psychického nastavení týmu minimálně pro podzimní část sezony. Vrcholový fotbal je o detailech a několik detailů v něm dělá velké věci. Proč se nepovedl vstup do sezóny je na samostatnou analýzu. Důležité faktory podle mě byly:

  • Nová herní filozofie – maximální konstruktivnost
  • Nevhodnost hráčského materiálu pro aplikaci nového herního stylu – spousta hráčů v nových, nezvyklých rolích
  • Odchod Gany a častá zranění hráčů, kteří jej měli nahradit – Gbamin, Delph, Gomes – takže jsme to často hráli se Schneidym a Daviesem, což není úroveň PL.

V prvních zápasech sezóny se mi náš aktivní herní projev líbil, i když to neneslo výsledky. Silva chtěl hned od začátku aplikovat maximálně aktivní herní styl, kdy se mužstvo snaží celý zápas útočit – držení míče, zdlouhavé přípravné kombinace a při ztrátě míče okamžitý kontrpressing – takže vlastně pořád útočíš, i když nemáš míč. Otázkou je, jestli byl do tohoto experimentu nějakým způsobem natlačen vedením. Silvovi jsem v tomto fandil, měl před sebou velkou vizi – pokusil se změnit myšlení hráčů a samotná idea byla podle mě krásná, jen asi ne úplně promyšlená – takže ve finále naivní. Ukázalo se, že nemáme vhodné hráče pro tento herní styl.

Nestačí hráčům vysvětlit, jak mají hrát, kam mají nabíhat, jak pracovat s prostorem, jak se chovat při ztrátě míče. Tyhle automatismy se hráči učí roky, v Barceloně jsou na to hráči připravování od přípravky a Silvovi se bohužel nepodařilo naučit Everton hrát tenhle fotbal za několik týdnů přípravy. Přišlo mi, že jsme zápasy prohrávali úplně jednoduše. Soupeř postavil pevný defenzivní blok, který jsme nedokázali překonat a naopak nás trestal po našich chybách, kdy se naši obránci primárně soustředili na správné zakládání útoku, pressing – útočení, než na bezpečnou defenzivu.

Přestupy: Jména příchozích hráčů vypadala na papíře super, ale bohužel se o nikom nedá říct, že by to byla vyloženě trefa.

Delph je skvělý fotbalista, ale potřebuje mít natrénováno a také být sehraný s týmem – se spoluhráči na stejné vlně. To mi trochu schází. Z jeho strany rozhodně nepovedená sezóna. Hráč pro Silvův nový herní styl, hráč pro klub aplikující konstruktivní herní styl. Nejsem si jistý, zda je vhodný pro Ancelottiho méně konstruktivní defenzivní taktiky.

Gomes – opět jde o skvělého fotbalistu. Bohužel přišlo vážné zranění, po něm se vrátil trochu jiný fotbalista. Na úroveň před zraněním se podle mě dosud nedostal, ale i tak je to asi náš nejlepší střední záložník.

Gbamin – moc nevěřím na náhody, takže se mi nezdá, že by bylo prostě jen smůlou, že se tenhle chlapec zranil už asi čtyřikrát za sebou. Něco podcenil v přípravě, přestal cvičit, disponuje jistou svalovou disharmonií, nebo tak něco. Jeho příběh je děsivý. Taky mě zaujal jeho debut. Už nevím co to bylo za zápas, ale ten kluk naskočil totálně podělaný. To bych čekal od nějakého dorostence, ne od frajera za 25 milionů euro, co má odkopáno několik sezon v Bundeslize. Zároveň to ukazuje, jak neumíme zapracovávat hráče. Místo abychom tyhle hráče nasadili do těch správných zápasů, kde budou vypadat dobře a získají první pozitivní zkušenosti, nasadíme je do těžkého zápasu, kde vypadají, že nic neumí.

Kean – u něj se ukazuje, že nejsme vhodný tým pro tyto wonderkids na začátku kariéry. Mladí hráči se musí zabudovávat citlivě. Dát jim třeba první minuty v rozhodnutém domácím zápase, který ovládáme. My tyhle mladíky naopak pošleme do zápasu, ve kterém jsme zoufalí. Potenciál má obrovský, ale obávám se, že v našem toxickém prostředí to není pro jeho růst ideální.

Sidibe – opět hráč pro Silvův aktivní fotbal. Coleman je daleko lepší obránce, ale Sidibe je zase o dost lepší do ofenzivy. Tak kvalitní centr má v PL málokterý RB. Podle mě neodehrál úplně špatnou sezónu. Trochu bizár je, že si odchod podepsal asi ve chvíli, kdy měl do hry naskočit jako náhradník, ale zapomněl si obléct štulpnu, takže pro ni zmizel do šatny a hráli jsme chvíli o deseti.

Iwobi – tohle se fakt nepovedlo. Zoufalý předražený nákup v poslední den přestupáku. Iwobi se ukázal charakterem jako malé dítě. Na hřišti mi přijde nesebevědomý, alibistický. Někde jsem četl, jak se sám vyjádřil, že do Evertonu přišel, aby se stal mužem. Tohle řekne kluk ve třiadvaceti? Přesně tak na mě působí, jako mamánek, co se omylem dostal do jcizího města a stýská se mu.

Lössl – velmi solidní brankář, který ale nedostal jedinou šanci a byl poslán na hostování. Nemám co hodnotit.

Odchody: Mrzí mě hlavně Vlasič a Lookman – dva do té doby z našich nejvíce perspektivních hráčů. Bohužel další důkaz toho, že to u nás tito mladí talenti nemají snadné. Lookman nedostával moc prostoru, přišel místo něj horší, přitom dražší Iwobi, s kterým se podle mě pracuje daleko víc, než se pracovalo s Lookmanem (také proto, že Richarlison nastupuje na hrotu). Gana toho za nás odehrál dost a do Paříže chtěl, bohužel jeho ztráta pro nás byla fatální, protože celou sezónu out byl Gbamin, Schneidy byl tragický, schopný nahradit jeho úlohu byl snad jen Holgate. Škoda, že jsme minulé léto neprodali Sigyho a nenechali si Vlasiče. Sezóna by podle mě hůř nedopadla a Vlasič by šel nahoru.

Riči: Očekával jsem vylepšení osmé pozice, z výsledkového hlediska byť jen o jedno místo a z toho herního o větší kompaktnost výkonů a systémovou variabilitu. Přestupové období dodalo spíše optimismus, ten ale zmizel se zraněním Gbamina. Hrát bez přímé náhrady za odešlého Ganu, tedy bez defenzivního záložníka, a to ještě navíc velmi kvalitního, smrdělo průserem. Pak špatná forma moc nepřekvapí, zvláště když k tomu připočteme dlouhotrvající psychickou labilitu týmu.

Marco Silva bol po dlhom váhaní predsa len vyhodený 4. decembra. Po troch prehrách v rade a potupe 5:2 v derby s Liverpoolom. V rozhovore neskôr povedal, že by to dokázal otočiť podobne, ako v prvej sezóne. Bolo podľa vás vyhodenie správny krok, alebo si Portugalčan zaslúžil viac času? Čo bol dôvod jeho neúspechu?

Janči: Či to bol správny krok neviem, ale majiteľ mu dal dosť času na zlepšenie. Žial zmeny neprichádzali ani výkonmi ani zmenami v zostave. Ale myslím, že keby ostal, tak 12-13 skončíme tak či tak. Dôvod bol podľa mňa jasný, neskúsenosť a chýbajúci líder v kabíne. (a v neposlednom rade zle fungujúca záloha, s ktorou nepohol ani Ancelotti).

Fip: Rozhodně se z dalšího vyhazovu netěším, ale už jen to, že se z nečeho takového musel ZNOVU dostávat, je varování. Silvovy týmy v Anglii potkávaly takové výpadky pravidelně, což si tým aspirující na poháry nemůže dovolit. Neprojevil dostatečnou flexibilitu, byl příliš loajální hráčům, kteří se teprve hledali. Klíčoví hráči ztratili formu a najednou jako by neexistovala alternativa. Silva na lavičce působil odtažitě a ani hráči se nedokázali vyhecovat, zabojovat za trenéra. Je možné, že týmu chyběl agilnější hráči. Na mě to dělá dojem, že hráči nejsou dostatečně fyzicky připraveni.

Na druhou stranu, Silvu opustilo štěstí, když se mu zranili Gbamin, Delph i Gomes, rozhodčí a VAR mu taky moc nepomohli. Postupně se jeho vnější výraz dával naznačit, že sám neprožívá lehké období a že konec se blíží. Avšak, hodně štěstí, Marco! Nedávná historie nám ukazuje, že jej čeká jinde skvělá budoucnost, nepřekvapilo by mě, kdyby jeho další štace byla u reprezentace Portugalska nebo alespoň Brazílie…

Dixie_16: Na jednu stranu mě mrzí, když klub sešel z cesty, která mi byla sympatická, na druhou stranu to byla naivní, nepromyšlená cesta – nejde na ni přistoupit a čekat výsledky po třech týdnech přípravy. Chce to dlouhodobé budování. Tohle Silva neodhadl.. Byl jsem na domácím zápase s Norwichem a atmosféra na stadionu byla hrozná. Celý stadion naštvaný skoro od prvních minut. Už jen kvůli tomuhle byl Silvův vyhazov asi nevyhnutelný. Já osobně bych Silvu i obhajoval, ale když letím z Prahy na zápas a on postaví dopředu trojici Theo, Gylfi a Cenk (vlevo teda Richarlison, kterého totální vynuloval Aarons) a pod nimi v záloze Davies a Schneidy, tak nemůže čekat, že se ho budu jakkoliv zastávat.

Riči: Vyhození vnímám jako správný krok, následný příchod zkušeného Ancelottiho mě v tom pouze utvrdil. Nemám křišťálovou kouli, abych dokázal určit, zda by Silva navedl mužstvo opět na správnou cestu, v době jeho vyhazovu tomu však nic nenasvědčovalo. Portugalec dokola opakoval stejné taktické chyby, několik hráčů mělo předplacenou základní sestavu a přišlo mi, že hráče už nedokázal motivovat. Osobně si také myslím, že se více než by bylo zdrávo, upnul ke sporným rozhodnutím sudích, které stály Everton cenné body.

Do kresla dočasného manažéra zasadla klubová ikona, pôsobiaca ako asistent trénera, Duncan Ferguson. Srdciar okamžite nastolil režim bojovnosti, získal si fanúšikov a dosiahol slušné výsledky s hrou na dvoch útočníkov. Výhra doma 2:0 nad Chelsea, remíza na Old Trafford a doma s Arsenalom. Škoda jedine vyradenia na penalty v ligovom pohári s Leicesterom. Ako hodnotíte Fergusona, toto prechodné obdobie a jeho dopad na zvyšok sezóny? Vedeli by ste si ho predstaviť ako riadneho manažéra?

Janči: Vedel, ale jedine ako trénera Evertonu pár rokov dozadu, keď ten futbal nebýval ešte taký taktický miš-maš. Big Dunc je stelesnenie Evertonu, som rád že je členom trénerského štábu a že hráčom vštiepuje mentalitu pravého Evertoniana. Jeho dočasné pôsobenie hodnotím pozitívne, raz som to aj písal pod preview s Chelsea, keď som vcelku vkusne predpovedal čo sa stane.

Fip: Představme si, jak by to vypadalo, když by Fergusonův entusiasmus dorazil už o zápas dřív proti oslabenému rivalovi. Padla by anfieldská kletba? Těžko říct, je to jen kdyby, pro Origiho určitě dobře, že to nedopadlo… Sám Big Dunc asi neměl ambice zůstat natrvalo, bylo ale fajn vidět jeho schopnost motivace (i když Morgan se hodil radši marod). Lhostejný projev se považuje jako největší deficit. Byla vidět větší odvaha a chuť po vítězství, třeba pro DCL to byl zlomový moment v sezóně. Je ale možné takto působit na moderní, profesionální hráče? Dokázal by ze současného kádru vytvořit partu, donutit saturovaná individua sáhnout si třeba i na dno.

Silva i Ferguson zdědili tým, kde je celá řada hráčů, kteří byli odepsáni, nejen manažery, ale i fanoušky. Nový impuls to může změnit, ale aby se změnila atmosféra v týmu by to chtělo delší čas, stabilitu a i změnu v náběru nových hráčů. Určitě dobře, že Ferguson zůstal u týmu, získá zkušenosti a třeba i mě přesvědčí, že by mohl vytáhnout Everton o level výš. Líbilo by se mi to.

Dixie_16: Duncan je správný magor a jsem rád, že působí u prvního týmu. Věřím, že je to on, kdo je zárukou toho, že v tréninku nikdo nic nevypustí a že hráči budou do zápasů nastupovat náležitě namotivovaní. Ukázalo se také, jak moc týmu pomůže freneticky povzbuzující fanoušci – oproti posledním Silvovým zápasům to byla změna jako noc a den. Duncan týmu vštípil bojovnost a odhodlání, což jsou pro fotbal samozřejmě důležité atributy.

Zároveň ale také ukázal, že není úplně vhodný charakter pro takto vysokou manažerskou pozici. Ty jeho střídání střídajících hráčů byl docela úlet. Na jednu stranu je OK, že tým je na prvním místě, na druhou stranu tohle hráče hrozně poníží – je to gesto nedůvěry k hráči. Jako manažer musíš být psycholog, musíš vědět, jak s kým mluvit, to Duncan podle mě moc nemá a i jeho taktika je fotbal kolem let 2000-2005. – nic světoborného. Pro situaci, ve které se tým nacházel, bylo jmenování Fergusona ideální řešením, to se povedlo, ale na dlouhodobou misi to nevidím.

Riči: Fergusonovo úvodní utkání s Chelsea beru jako nejlepší moment sezóny, tolik skvělých emocí svázaných s Evertonem si již dlouho nevybavuji. Big Dunc správně vsadil na základy: zjednodušil hru, namotivoval hráče a propojil kabinu s fanoušky. Krátkodobě to skvěle fungovalo, na trvalou pozici manažera ale Ferguson ještě potřebuje trenérskou školu. Od Ancelottiho bylo skvělým tahem, že si ho vybral za jednoho ze svých asistentů.

Nakonec byl naším manažerem jmenován asi trochu překvapivě Carlo Ancelotti. Co myslíte – má na to, aby Everton pozvedl aspoň do Evropské ligy? Nebo je už naopak příliš starý a jeho úspěšná trenérská léta jsou již minulostí?

Janči: Rozhodne pozná kľúč k úspechu, nehľadne na vek. Ak hráči budú makať a ťahať za jeden povraz tak , ako to Carlo vyžaduje, tak nevidím dôvod prečo pod jeho taktovkou neslaviť nejaký úspech aj v Evertone.

Fip: Rozhodně je to někdo, kdo ví, jak vyhrávat, co je k tomu potřeba, aby byl tým úspěšný. Asi i on cítí, že se kariéra blíží ke konci, třeba by rád předal co nejvíce zkušeností Davidemu a třeba mu postupně předat i otěže. Často se mluví o tom, že měl k dispozici skvělý tým, který dokázal vyhrávat i bez něj. Ale my máme řadu opPokud si Carlo přivede pár hráčů, věřím, že je schopen získat hodně bodů navíc. Je to velký sympaťák, člověk mu odpustí i neznalost širšího kádru.

Bohužel s každou další investicí se zvyšuje tlak na to, aby byl konečně vidět nějaký výsledkový progres. Moshiri už investoval hodně, ale stále jsme skoro v bodě nula. Kde je ten tým plný mladých talentů jako Stones, Barkley, Lukaku. Kolik ještě bude pokusů na restart?

Dixie_16: Carlo je bezpochyby manažer s ohromnými zkušenostmi. Podle mě už ve fotbale zažil všechno minimálně osmkrát. Jeho poslední štace ale byly už horší a byl kritizován. Od hráčů Bayernu třeba za to, že trénují málo. Když jsem viděl jeho první obrázky po příletu do Liverpoolu, byl nateklej jak bezdomovec po krabicáku. Říkal jsem si – a jéje, vzali jsme asi melancholického alkoholika za zenitem. Nakonec však jeho dosavadní působení hodnotím kladně.

Co se týče taktiky, je to stále špička, pro hráče je autoritou, vychází s nimi dobře, ale taky musí pracovat s tím co má, což bohužel není žádný šlágr. Evropská liga asi za určité konstelace není nereálná – asi stejně tak jako pro týmy jako West Ham, nebo Newcastle. Taky si úplně nejsem jistý, že by byl Carlo nějakým odborníkem na personální výstavbu týmu a podle mě se moc s Brandsem neshodnou.

Riči: Ancelotti rozhodně disponuje kvalitami, aby Everton dovedl do evropských pohárů. Nemyslím si ale, že se mu povede hned v následující sezóně. Jestli je za zenitem? To mi je jedno, vlastně ani nedisponuji znalostmi zhodnotit jeho dřívější působení. Beru ho ale za správnou volbu, která pozvedne klub.

Ancelotti se nijak netají oblibou rozestavení 4-4-2. Je podle vás správné, že druhého hroťáka hraje křídlo Richarlison, nikoliv Kean či nadějný Simms?

Janči: Jasná vec. Richarlison nieje ani typické krídlo ani typický hrot. Je to taký ofenzívny univerzál a táto pozícia mu rozhodne sedí, pretože rád strieľa góly, ide do súbojov , má skvelú hlavičku a vie používať obe nohy. V tomto smere mi dosť pripomína Thomasa Müllera, pretože nech zakončuje akokoľvek, z hocijakej pozície , za hocijakej situácie a aj keď to môže častokrát pôsobiť takým neohrabaným dojmom v šestnástke súpera, končí to gólovo.

Fip: Vzhledem k tomu, že jim to celkem šlapalo, tak jsem rozhodně za zachování. Zatím ani Kean zřejmě nezavdal příčinu k tomu, aby se to měnilo. Dorazí pře léto na tyhle pozice nějaká posila? Pravděpodobně ne. Když už, pak bych ji očekával na křídlo.

Nic bych si nepřál víc, než mít na hrotu odchovance, ale podobně jako u Gordona bych byl opatrný. Přechod do A týmu je náročný, Anthony zářil v U23, po pauze působil v týmu svěže, ale argh.. vím, musím být trpělivý. V současném stavu, kdy naši útočníci nemají až tolik míčů, by pozice pro juniory ještě náročnější.

Dixie_16: Richarlison se mi na hrotu líbí asi víc, než na křídle. Na křídle skvěle brání, má dobré vedení míče, dribling jeden na jednoho, ale třeba absolutně neumí odcentrovat a vůbec to není hráč pro nějaký ťukec. Na hrotu je produktivní, má dobrý výběr místa, rychlost, timing, dobrou hru hlavou. Určitě jsem pro, aby Kean dostával více prostoru, ale musí to dávat smysl – měl by hrát v zápasech, kdy budeme aktivní, kdy se dostane do hry, ne ho posílat do hry jako jediný hrot v zápasech, kdy na něj létají jen dlouhé míče, o které se pere s o dvacet kg těžším a o deset let zkušenějším stoperem.

Ellieho bych v prvním týmu rád viděl – od pražského turnaje, kde dostal cenu za nejlepšího hráče spolu trochu komunikujeme. Tvrdím mu, že z něj bude nový Rashford, ale musí dřít. No obávám se, že na to teď nemá. Vždyť zatím kopal jen za rezervu, potřebuje se nejdřív otrkat v dospělém fotbale na nějakém hostování.

Riči: Uvidíme, zda bude Ancelotti preferovat 4-4-2 preferovat i po letním přestupovém období, dle mého – s příchodem posil – bude častěji měnit rozestavení. Kean asi potřeboval sezónu na aklimatizaci. Simms má do áčka ještě hodně daleko, snad brzo zamíří na hostování. Jinak se mi zdá krátkozraké hodnotit preference Ancelottiho na základě sezóny, kdy se mužstva ujal v průběhu a musel hrát s tím, co měl k dispozici, čímž byl nedostačující hráčský materiál. Počkal bych si minimálně následující sezónu.

Bolavou patou především po pauze vynucené Covidem byla výstavba útoku středem hřiště. Co udělat k jeho zlepšení? A doplňující otázka k tomuto tématu – měl by Sigurdsson odejít nebo zůstat?

Janči: Tak pokiaľ je pravda že sa zaujímame o dvoch CM tak potom môžeme hrávať aj 4-4-2. Dovtedy by sme Sigurdssona nemali ignorovať a využiť jeho kvalít na pozícií č.10. Napriek všetkému by som ho určite nepredával, pokiaľ teda nepríde nejaká limitovaná ponuka. Odkedy prišiel tak sotva hrával svoj primárny post, takže je hlúpe ho haniť za výkony z krídla alebo z pozície stiahnutého CM. Stále má čo ponúknuť, za tým si stojím.

Fip: Já prostě nevím. Chybí lídr, silovější hráč, paradoxně spíše štít než playmaker. Ono ani šampióni dle mého názoru neoplývají nějak zvlášť kreativním středem (but I don’t fuck*ng watch them). Hra zálohy a zakládání útoku jsou závislé od hry celého týmu, pohybu ofenzivních a krajních hráčů. Věřím, že tomu dá Carlo řád, ale bez posily to asi nepůjde. Teda když Baningime nedostal šanci…

Ad Siggy: měl, chtěl, mohl.. jestli se nevynoří nějaký kupec z bohatých, leč stále ještě periférií světového fotbalu, měli bychom ho brát jako našeho hráče. Věřím, že se ještě zmátoří a začne se hýbat. Je to přece Islanďan! …nemohl by hrát stopera? J

Dixie_16: Výstavba hry je věcí celého mužstva, je to o citu – vnímání prostoru, schopnosti pracovat s prostorem, schopnosti otevírat prostory ostatním, rychlosti přihrávek, přesnosti, odvaze a sebevědomí, timingu, sehranosti týmu. A pak taky hlavně o tom, co ti soupeř dovolí. Podle mě máme pro tuto herní činnost dva skvělé hráče – Gomes a Delph, ale jak říkám, je to o hře celého týmu. Coleman hraje pomalu, hodně míč vodí, čímž si často zavírá prostor a podle mě záložník před ním si to s ním moc nestrčí a musí z něj být někdy zoufalý. Mina rozehrává také dost pomalu. Pickford zkouší osmkrát za zápas geniální rychlý výkop na rozběhnutého spoluhráče, z toho sedmkrát odevzdá míč soupeři a usmívá se do kamer.

Sigy není hráč dle mého gusta – nemá předpoklady pro moderní fotbal. Jeho přínos pro nás je v solidním zahrávání standardních situací, ale tuto úlohu může podle mě adekvátně převzít Digne. Blbý je, že do středu zálohy máme málo hráčů, navíc často zraněných. Na této pozici potřebujeme posílit. Dokud nikoho nepřivedeme, bylo by asi hloupý se Sigyho zbavovat. Za takového hráče teď můžeme chtít možná 5 milionů euro – tedy možná desetinu toho, za kolik jsme ho kupovali.

Riči: Bezesporu bude potřebné posílit střed hřiště o defenzivního záložníka, ideálně o dva kvůli dlouhodobé marodce Gbamina, ale na dva nové štíty asi nebudou finanční prostředky. Bez defenzivního záložníka nesestavíme funkční mužstvo. Gomes, Davies ani Delph ani náhodou nemohou na této pozici nastupovat dlouhodobě, potom je to utrpení pro všechny zúčastněné strany. Sigurdssona bych asi ještě nechal v kádru, respektive pochybuji, že o něj někdo projeví zájem. Zbavil bych se ale Delpha.

V následujících otázkách pouze doplňte. Kdo vsítil nejhezčí gól sezóny?

Janči: Bernard vs West Ham

Fip: Ani si je nebudou pouštět, za mě jasně trafa poslední legendy Leightona Bainese v Ligovém poháru do sítě Leicesteru.

Dixie_16: Pro mě byl nejhezčí gól sezóny ten Bainesův proti Leicesteru v ligovém poháru – dodneška mám z toho husí kůži.

Riči: Baines proti Leicesteru v Ligovém poháru.

Kteří tři hráči Evertonu podávali v sezoně nejlepší výkony?

Janči: Richarlison, Holgate, Digne.

Fip: Richarlison – ale přiznám se, že už nedokážu rozeznat, kdy je opravdu okopovaný a, kdy tomu sám přidává. A rozhodčí asi stejně tak.

DCL – u něj si ale nejsem jistý, zda dokáže dát tolik a třeba i více branek i příště. Stále platí, že udělá v útoku spoustu práce.

Digne – tady je hlavně za kvantitu, kvalita letos trochu zaostala.

Dixie_16: Holgate, Digne, Richarlison.

Riči: Digne, Richarlison, Holgate.

A kteří byli tři nejhorší a proč?

Janči: Pickford – magor a génius v jednej osobe (školácke chyby si vynahradzuje svetovými zákrokmi)
Schneiderlin – nulový prínos v sezóne berúci 100k+/w
Iwobi – zbytočný hráč za 30m, Gordon ho v tých pár zápasoch zatienil ako nič.

Fip: To po mě nechtějte. Kandidátů by bylo víc, ale čemu to prospěje, označit někoho. Na GP, potažmo na webu je často až příliš toxické nálady. To nesvědčí nikomu. Rád vidím bojovný výkon za každé situace, ale letos ta situace na konci sezóny, v červenci, hodně neobvyklá. Kdyby se dalo do smlouvy a platů vložit větší podíl pohyblivé složky, vypadalo by to možná jinak, ale taky by za nás možná nikdo nechtěl hrát.

Dixie_16: Schneiderlin – dle ig to vypadá, že fotbalová kariéra šla stranou a teď se hlavně doma povaluje s manželkou a užívá si rodinného štěstí. Na jednu stranu mu rozumím, profesionální fotbal není žádná zábava, spíš každodenní dřina. Je chybou v takové fázi kariéry vůbec takového hráče přivádět do klubu. Podle mě už na PL letos neměl. Rozhodně ne silově a kondičně. V některých zápasech ho soupeři v těchto atributech úplně zničily a působil až trapně.

Pickford – zhoršuje se. První sezónu u nás chytal fantasticky. Nepouštěl se do nesmyslů, volil bezpečná, týmu prospěná řešení. Byl správně nastavený v hlavě. Dnes má obrovské sebevědomí, každý zápas zkouší nesmyslné milimetrové výkopy na 70 metrů, z toho 9/10 jich skončí v autu, na kopačce soupeře, nejčastěji v rukavících brankáře soupeře. Podle mě mu sláva stoupla do hlavy – myslí si o sobě, že je legenda britské kopané, protože chytil asi po padesáti letech za albion penaltu na Mistrovství světa. Podle mě jsme ho měli prodat minulé léto. Tenkrát bychom za něj mohli dostat nesmysl. Teď je to průměr PL. Nikdo už za něj raketu nedá a cítím z něj, že je u nás frustrovaný.

Michael Keane – oproti minulé sezoně se výrazně zhoršil. Místo spolehlivosti v defenzivě se na začátku sezóny soustředil víc na výstavbu hry, rozehrávku a bylo z toho spoustu laciných gólů. V jeden čas byl zase až směšný, jak si nedokáže poradit se situací, kdy mu soupeř pošle kolmici na záda – pro stopera v PL úplný základ- situace s kterou si musí umět poradit. Z lídra defenzivy se tak na čas zaslouženě stal náhradník. Vrtkavá psychika. Část sezony na mě působil, jako by se rozváděl, nebo dostal od slečny kopačky. Neměl na fotbal hlavu, přišel mi nekoncentrovaný, podrážděný.

Riči: Schneiderlin, Pickford, Sigurdsson. Prvního netřeba příliš komentovat, líný a drahý trapák. Dobře, že už ho Brands poslal do háje. Zbylí dva se Francouzovi překvapivě vyrovnali v apatii a navíc na celé čáře zklamali jako tahouni mužstva.

Sme na konci. Ďakujeme za váš čas a ochotu. Dúfame, že to naši čitatelia ocenia. Na záver nám prezraďte, aké sú vaše očakávania od Evertonu a Ancelottiho do novej sezóny, v post-covid futbalovom svete?

Janči: Kvalifikovanie sa do EL, aspoň predkolo.

Fip: Bude to těžké, bez fanoušků v hledišti to není ono. Očekávání nejsou velká, návrat do horní poloviny tabulky, snad i nějaká ta výhra nad redshite. Tým potřebuje najít hlavně ustálený herní systém, do kterého se budou i lépe zapracovávat hráči z akademie, také y bylo fajn, aby zase trochu fungovala chemie, jak to zmiňoval kdysi Mr. Baines. No když bude na konci trenérem stále Ancelotti, tak bude OK, ne?

Dixie_16: Očekávání do nové sezóny nejsou velká. Jsme na začátku přestupového okna, takže se ještě spoustu věcí může pootočit, ale podle mě by byl úspěch, kdybychom se umístily do 10. místa v PL Cíle pro další sezony by měli být budovatelské – neprodávat klíčové hráče, zbavovat se zbytečných, nakupovat mladé hráče s velkým potenciálem, citlivě s nimi pracovat, zabudovávat je do sestavy.

Riči: Hrát o Evropskou ligu, aspirovat na vítězství v Ligovém poháru, nadále zapracovávat mladé odchovance do prvního týmu a konečně porazit Redshites. Jo, chci toho příliš, vím. UTFT!

(fotozdroje: už použité a uvedené v samostatných článkoch)

Come On You Blues!