Bristol City W – Everton W 0:4

06/09/2020 3 Od Karamela

Úvodní zápas nového ligového ročníku přinesl kromě pohledné hry i zaslouženou gólovou žeň.

Na půdě bristolských červenek v Bath´s Twerton Park zahájil Everton své letošní tažení WSL. A je třeba dodat, že velmi úspěšně. Hlavní roli v zápase sehrála evertonská kapitánka a bývalá bristolská hráčka Lucy Graham.  Ale o tom až dále.

1. poločas

Everton nastoupil v rozestavení 4-3-3, Bristol zvolil klasiku 4-4-2. Everton zahrozil už ve druhé minutě. Po akci obránkyň Sevecke  a Moe-Wold se ke střele dostala Sørensen, ale bohužel minula bránu. Následovala rovněž nepřesná odplata Bristolu. Poté už zaúřadoval Everton doopravdy. Lucy Graham elegantní patičkou vysoko přelobovala (sic!) obrannou řadu soupeřek a nabíhající Simone Magill z voleje bezpečně zavěsila (gól ku potěše i k poučení k vidění zde). Červenky odpověděly záhy nastřelením břevna. To sice svědčí o jejich chvályhodné aktivitě, ale na zápis do gólového záznamu to naštěstí nestačilo. Běžela 19. minuta, když po krásně vybudované akci na levé straně po ose  Turner-Christiansen-Sørensen a po křížné přihrávce ostrou střelou zprava skórovala Lucy Graham.  Maéva Clemaron záhy přidala z 18 metrů břevno.

2. poločas

Po hodině hry přišla další gólová akce. Evertonská Simone Magill byla ve vápně faulována ex-evertonskou Faye Bryson. Faul byl oceněn pokutovým kopem, exekuce se ujala Lucy Graham a klasickým angličanem o břevno aktualizovala skóre na 0:3. V 71. minutě Everton hromadně střídal a do hry se tak dostala i letní posila Valerie Gauvin. Záhy ukázala, že má v úmyslu navázat na loňských 14 gólů ze 16 zápasů. V 90. minutě si sebejistě poradila na hranici velkého vápna s obránkyní a nekompromisní střelou uzavřela skóre zápasu na 0:4.  Třešničkou na dortu pak byl úspěšný zákrok evertonské brankářky Sandy MacIver, která zneškodnila v akci jedna na jednu snahu Ebony Salmon o úpravu skóre.

Shrnutí

Protože se mi ani v hlubinách darknetu nepodařilo najít záznam či stream zápasu, lze jen obtížně provést nějaké přesnější hodnocení jednotlivých hráček nebo hry týmu jako celku. Výsledek i highlights mě ovšem velmi potěšili.

Skvělé je, že Izzi Christiansen se podařilo po zlomenině nohy a přetrhaných vazech v kotníku dostat zpět v plné síle do hry. Wiliie Kirk doufá, že i přes některá hluchá místa se předvedený výkon stane letošním standardem. Spokojeně hodnotí i zapojení nových hráček do hry, jmenovitě Raso a Sørensen. A povzbudivá jsou i jeho další slova: „Megan Finnigan byla v obraně jako skála, ale nenápadnou hrdinkou byla naše norská pravá obránkyně Ingrid Moe-Wold. Nehrála okázale, jen dělala svou práci ohromně dobře.“ A to je přesně to, co fanoušek slyší velmi rád. Sezóna začala krásně. Věřme, že na slibný začátek navážeme i v dalších týdnech a měsících.

Branky: Magill (7´), Graham (19´ a 60´), Gauvin (90´)

Bristol: Baggaley,  Bryson (62´Allen), Matthews (74´ Rafferty) Evans, Purfield, Palmer, Humphrey (74´Daniels), Mastrantonio, Logarzo, Harrison (52´ Salmon), Wellings

Everton: MacIver,  Moe-Wold, Finnigan, Sevecke, Turner (86´Pattinson), Christiansen, Graham, Clemaron (81´ Leigh Stringer), Magill (71´ Emslie), Sørensen (71´ Gauvin), Raso (71´Boye-Hlorkah)

Poznámka: Na fotografii zleva: Nicoline Sørensen, Lucy Graham, Simone Magill

V článku byly použity tyto internetové zdroje: www.en.wikipedia.org, www.evertonfc.com, www.sofascore.com,,www.womenscompetitions.thefa.com, www.bbc.com

Fotografie: www. bbc. com