Everton – Preston North End 2:0

05/09/2020 2 Od Fip

Zkrácená letní příprava je za námi. V druhém přípravném utkání si Everton poradil s Prestonem po překvapivě dobrém výkonu.

Protože řada hráčů si odskočila k národní reprezentaci, dostalo se tak i na mladé hráče. A taky na pár pozapomenutých. Hned v brance se dostalo na nečekané jméno, Pickford zrovna rybaří s Islandem, Lössl bude patrně na lavičce s Dánskem, Virginia se nevešel na lavičku portugalské „21“, takže se v brance předvedl méně známý junior. Toho nezná ani wiki, která pod heslem Harry Tyrer eviduje fotbalistu narozeného roku 1868. Zatím, ten náš je ročník 2001 a dle komentátorů z OS je to první brankář Evertonu z Merseyside po téměř 50 letech.

Obrana začala ve složení Jonjoe Kenny – Mason Holgate – Lewis Gibson – Niels Nkounkou. Také tedy v improvizovaném složení, protože i Keane je mezi povolanými reprezentovat Albion, Mina se zvedá po zranění (nebyl ani na lavičce), také  Branthwaite nebyl pro lehčí zranění připraven. Digne odjel za Les Bleus a Coleman byl na výletě v Sofii.

V záloze zůstala defenzivnější role na Gylfiho Sigurdssona, který dal přednost klubu před reprezentací. O ofenzívu se měli starat hlavně Bernard, Anthony Gordon a Theo Walcott. Pozvánku ze záložníku dostal do „áčka“ tak dostal vlastně jen Andre Gomes, Tom Davies se podílel 2 asistencemi na výhře anglické U21 v Kosovu. V útoku se představila osvědčená dvojice Richarlison, nový blonďák v týmu, a Dominic Calvert-Lewin. Moise Kean dostal k představení za „skvadru azzuru“ 4 minuty. Plus nastavení.

Oslabeným, až vyprázděným dojmem působila lavička, zkušenosti s prvním týmem měli jen Konžané-doktoři Baningime a Bolasie, doplnění čtveřicí z rezervy Kyle Johnem, Nicolasem Hansenem, Ellie Simmsem a Denisem Adeniranem. Moc alternativ na vyzkoušení Carlo Ancelottimu nezbývalo.

Everton začal hrát na bránu, za kterou pořadatele natáhli ruskou a uzbeckou vlajku, úlitba naším mecenášům z USM. A začal pěkně z ostra, když se po 8 minutách prosadil Kenny. Moc k tomu gólu nemám, neviděl jsem ho, oficiální stream měl zase problémy. A že se hrálo z ostra potvrdila žlutá karta právě pro Kennyho, načež musel po srážce se soupeřem odstoupit Holgate. Hráč dával ostentativně najevo svou bolest, ale pak téměř bez opory odkráčel ze hřiště, nakonec to vypadá na zranění prstu na noze. Ve středu obrany ho zastoupil Kenny.

Osobně doufám, že Jonjoe zůstane a dostane příležitost porvat se se Seamiem o post pravého beka. V zápase na kraj obrany přišel Kyle John. Everton si vytvořil ještě několik příležitostí, tažených převážně po levé straně Richarlisonem. Ten dokonce zažil radost z branky, ale jen na zlomek okamžiku, rozhodčí viděli ještě před brankou ofsajd. Přesně koho nevím, alternativní komentátor se se zaujetím věnoval darům od diváků.Na levé straně zaujal Niels Nkounkou, předvedl opravdu několik triků s míče a působil v tomto ohledu sebevědomě, na můj vkus ale pokazil příliš mnoho a příliš jednoduchých přihrávek. Celkově ale jistě upgrade oproti např. Cuco Martina. Ke konci poločasu se po chybáh v rozehrávce řítili hráči Prestonu, ale Tyrer se vytáhl jak proti Stokleymu, tak proti Walkerovi.

Preston si s rychlou hrou Toffees nevěděl rady, snad bez následků to odnesl Gordon, kterou přísně sestřelil za žlutou Earl. Druhá půle pokračovala v podobném stylu, Everton dominoval. Odměnou byl druhý gól, když DCL dovezl na saních do brány Ričiho pas z levé strany. Postupně se na hřiště také podívali všichni hráči z lavičky. Největší dojem zanechal zkušený Yannick Bolasie. Nejprve se vytasil s několika přehmaty v až příliš aktivní snaze o odobrání míču, pak ale několikrát utekl na křídle. Při jednom z výpadů se ocitl na malém vápně, odkud nepochopitelně namířil střelu někam k rohovému praporku, aby za chvíli zabránil pokusu kolegy z lavičky Simmsovi projít až za čáru.

Jinak se ale ukázal v dobrém světle, připomněl, co ho zdobilo snad před 4 lety, dokázal se odpoutat od soupeře, vyprášil bankářovi rukavice. Možná zaujal nějaké skauty, ale do starého železa určitě ještě nepatří (spše např. do MLS?). Šanci dostal i náš ehm, pátý brankář, Američan Hansen, i když snad jen na minutu. Jeho předchůdce Harry Tyrer se ale vyznamenal, zlikvidoval dvě nebezpečné hlavičky soupeře. Celá poslepená sestava v generálce předvedla svěží výkon a naplnila fanoušky optimismem před novou sezónou. A to se ještě tešíme na pár odhalení.

Branky: 7. Kenny, 65. Calvert-Lewin

Everton: Tyrer (89. Hansen) – Kenny, Holgate (31. John), Gibson, Nkounkou – Sigurdsson, Gordon (78. Baningime), Bernard (88. Adeniran) – Walcott (67. Bolasie), Calvert-Lewin (82. Simms), Richarlison

PNE: Ripley – Fisher (73. Rafferty), Earl, Bayliss, Storey – Huntington, Walker (73. O’Reilly), Gallagher (73. Johnson) – Stockley, Potts (88. Baxter), Harrop

(fotozdroj: Liverpool Echo)