Numéro trois: Abdoulaye Doucouré

08/09/2020 4 Od Riči

Revoluce střední zálohy Toffees je završena, novým číslem 16 se stala francouzská posila ze sestoupivšího Watfordu.

Nedostatečně kvalitní střed pole Evertonu nebyl v minulé sezóně žádným tajemstvím, na druhou stranu tak výrazné posílení jedného úseku sestavy se příliš nečekalo. Po defenzivním středopolaři Allanovi, ofenzivnějším Jamesovi přichází box-to-box záložník Abdoulaye Doucouré. Tah na bránu, výbušnost, zdravá agresivita a všestrannost – to jsou vlastnosti, jež zdobí 27letého už bývalého sršně.

Doucourého chtěl do Evertonu přivést už loni tehdejší manažer Marco Silva, Watford ale o prodeji své opory nehodlal diskutovat, dokonce i odmítl několik nabídek Evertonu, z nichž nejvyšší dosahovala 37 milionů liber. Nyní po roce Toffees podle neoficiálních zdrojů pošlou na Vicarage Road jen 20 milionů liber.

Doucouré podepsal na Goodison Parku smlouvu na tři roky, v dohodě je ale zahrnuta opce i na čtvrtý rok spolupráce. Po zkompletování přestupu neskrýval radost: „Čekal jsem dlouho, než se stanu hráčem Evertonu. Měl jsem i pár jiných nabídek, Everton byl ale mojí jedinou volbou.“

Doucouré nakoukl do profesionálního fotbalu v dresu francouzského Rennes, v první lize debutoval jako dvacetiletý na jaře 2013. Po třech letech postupného progresu si ho vyhlédl anglický Watford, kam přestoupil v zimě 2016. Následující půlrok ale ještě strávil na hostování ve spřátelené Granadě.

Po krátké anabázi ve Španělsku se začal prosazovat v Premier League. Brzy se vypracoval mezi tahouny Hornets a jeho další kariérní posun byl na spadnutí. Když to nevyšlo v létě 2019, podařilo se o rok později. Za Watford odehrál 141 soutěžních zápasů, ve kterých vstřelil 17 branek a připsal si 12 asistencí.