Preview: Tottenham Hotspur – Everton

12/09/2020 7 Od BlueBlooded

Začiatok novej sezóny býva vždy špeciálny. Nové výzvy, nové očakávania a sny. Preto aj my začneme špeciálne. Duel so Spurs obohatíme rozhovorom z tábora súpera.

Pozvanie na vyspovedanie prijal člen oficiálneho fanklubu Tottenhamu v Českej republike, Václav Kafka.
Ak vás zaujímajú informácie o londýnskych kohútoch z našich končín, navštívte ich stránku –
Spurs.cz

Zdravím ťa Václave! Som nesmierne rád, že si prijal ponuku podieľať sa na obsahu nášho webu a obohatiť ho svojimi názormi na dianie v severnom Londýne. Prosím ťa, v prvom rade nám prezraď, ako si sa dostal k fandeniu klubu s mottom To Dare Is To Do, a čo to pre teba znamená?

Děkuji za osloveni, s odpověďmi nemám žádný problém. K fandění jsem se dostal za doby Van der Vaarta, Modriće, Dawsona, Balea a spol. Jednoho večera jsem si na střední škole pustil zápas Ligy mistrů mezi Interem a Tottenhamem, který se vysílal na ČT. Tuším, že v prvních minutách dostal gólman Spurs červenou kartu a kopala se penalta. Tuším, že o poločase to bylo 4:0 pro domácí, poté se doslova zbláznil Gareth Bale a třemi totožnými góly zápas zdramatizoval. Nikdy nezapomenu, jak dělal žáčka z Maicona a komentáře Jaromíra Bosáka: „Maicon by Balea nechytil ani na motorce.“

Od té doby jsem tým začal sledovat (protože sám jsem v té době na amatérské úrovni hrál levou zálohu). Navštívil jsem WHL, Wembley, nový stadion cca 8x, i pár venkovních zápasů. Doma se spí v povlečení Spurs + další kuchyňské pomůcky jako jsou chňapky, hrnečky, talíře a podobně. Plus nespočet dresů Harryho Kanea, který je pro mě modlou, takže to pro mě znamená opravdu hodně. Pokud tým o víkendu vyhraje, mám super náladu. Pokud prohraje, je nálada pod psa, ať se děje, co se děje. V krátkosti řečeno, od té doby sleduji každý, ale každý zápas!

Tottenham a Everton boli v nedávnej minulosti po dlhší čas kluby na relatívne rovnakej úrovni. Aspoň teda výsledkami a väčšina ich slávi tiež pramení z minulého storočia. Rovnako tak majú podobný osud, čo sa týka mestskej rivality – červený a úspešnejší sused. Povedz, ako vnímaš modrý klub z Liverpoolu?

V první řadě Arsenal vážně momentálně není úspěšnější než my. Radši budu v tabulce nad nimi v dlouhodobé soutěži, než vyhrát domácí pohár, který už v poslední době nemá takové jméno jako kdysi. Ale posilám gratulace do Arsenalu – trofej to je, ale pořád jsou za námi.

Vnímám ho velice pozitivně, je to náš oblíbeny soupeř. To se doufám potvrdí i v neděli. A jelikož vaše barva je modrá, ta je vždycky lepší než červená. Hlavně jste velice sympatický klub a je to pro mě pokaždé velké zklamaní, že nikdy nedosáhnete potenciálu, který ten tým má. Radši bych skousnul na vrcholu tabulky Everton než Liverpool, který je mi dost nesympatický.

Evertonu sa ani po príchode nového bohatého majiteľa nedarí rozbiť pomyselný sklenený strop, ktorý oddeľuje najlepších päť či šesť tímov od zvyšku tabuľky. The Lilywhites sa to však podarilo s príchodom Pochettina na vašu lavičku. Argentínčan v podstate započal novú éru. Ako sa mu to podarilo? V čom podľa teba spočíval recept na úspechy ako druhé miesto v lige, finále Ligy majstrov, či niekoľko semi-finále v pohárových súťažiach?

V první řadě začal věřit mladým hladovým hráčům. Osobně ho přirovnáván k “psychologovi” jakým je Pep, pro kterého chce každý hráč na hřišti “zemřít”. Přebíral tým, který byl po AVB a Sherwoodovi v dezolátním stavu. Chvíli to trvalo, ale potom se rozjela neskutečná mašina, která jen díky ani nevím čemu, tenkrát nezískala titul. Předváděli jsme nejlepší fotbal na ostrovech. Bohužel to nevyšlo a říkám si, jestli ještě někdy budeme tak blízko k titulu, což si myslím, že v nejbližší době asi nebudeme.

Finále Ligy mistrů bylo dílem štěstí, kdy jsme tam byli fakt náhodou a bylo mi neskutečné líto Ajaxu, kteří si to vážně zasloužili. Byla to asi taková karma za smolné okamžiky, kdy Chelsea šla na úkor nás do LM, že porazila Bayern ve finále. Každopádně to bylo velké zklamaní, že finále nedopadlo a vyhrál to Liverpool. Ještě díky penaltě, která podle mého vážně nebyla, ale asi to bylo zasloužený. Vyhrát jsme se nezasloužili a s odstupem času to hodnotím kladně, jako pohádku s horším koncem.

Prišiel však trpký koniec. Bez trofeje, s vyhadzovom po dvanástich kolách sezóny 2019/21. Kde sa to pokazilo, zaslúžil si Mauricio padáka? Pohľadom z tretej osoby sa aspoň mne zdá, že tímu došla akoby motivácia a hlad, keď sa nedostavili hmatateľné úspechy. Človek by čakal postupné prebudovanie kádra, miesto toho boli Spurs na prestupovom poli tichí a akoby na to doplatili. Mýlim sa?

Máš pravdu, tým nefungoval. Prý to začalo tím, že Pochettino necestoval s týmem po prohraném finále domů do Londýna, ale hned se odpojil od týmu. Pokud se tohle stalo, tak je to špatně. Prý tam byli další konflikty za nenasazení Lucase Moury na úkor Harryho a podobně. Bylo vidět, že tým už nechce pracovat jako dřív a byl neokysličen. I když přišel Ndombele, který prý byl vysněná Pochettinova posila. Takže vyhazov asi přijít musel, ale já osobně bych ho nevyhodil a dal mu ještě čas. Na tuhle situaci nemám vyhraněný názor, oboje má své pro a proti.

Do horúceho kresla bol dosadený José Mourinho. Antagonista futbalu predvádzaného pod Pochettinom. Pragmatik instantného triumfu s veľkými ústami, ktorý za úspech obetuje všetko. Sympatie, krásu, zábavu. Aké boli dojmy vo vašom tábore?

Dojmy v táboře bych řekl, že byly 75:25. 75% bylo proti, že takovou cestou jít nechtějí a 25% bylo pro, že José přinese trofej, na kterou Spurs už 12 let čekají. Za mě to byl krok zpět, ale pokud do dvou let přinese trofej, “aspoň” ten FA cup, nebo dokonce PL, tak se Josému rád omluvím, ale dle mého se to nestane. Rád se budu mýlit. Poslední věta k téhle otázce. Na jeho fotbal se vážně koukat nedá, ale i tak se pořád koukám.

S odstupom času, výsledkami pod Mourinhom, dá sa hodnotiť tento krok od vedenia Tottenhamu ako pozitívny? Vytiahol tím zo 14. na 6. priečku aj napriek kádru, oklieštenému zraneniami. Aké spravil zmeny? V čom sú súčasní Spurs iní?

Na tohle hodnoceni je ještě brzy. Uvidíme po téhle sezóně, co se stane. Každopádně nás dotáhl do pohárové Evropy, takže tahle sezóna se dá hodnotit “pozitivně”. I když je to malá náplast na Ligu mistrů.

V čem jsou Spurs jiní? Řekl bych, že za Pochettina bychom nebránili proti nováčkovi v jedenácti lidech a nedostali od nich 3:0 (výsledek krutý), ale tohle je Jose Mourinho!

Cez toto leto ste výraznejšie tiež nenakupovali. Prišiel stredný záložník Højbjerg, o ktorého mal záujem aj Everton, a na pravý kraj obrany Doherty. Spokojný s biznisom, alebo očakávaš ešte nejaké príchody/odchody? Everton sa výrazne posilnil v zálohe trojicou Allan, James, Doucouré. Ako hodnotíš našu aktivitu?

Za Højbjerga jsem strašné rád. Doufám, že ukáže naplno svůj potenciál a potvrdí svoje čísla v odebíraní míčů. Je to nedoceněny hráč na svojí pozici. Přeci jen tyhle hráči, co dělají černou práci, nejsou moc vidět. Každý vidí jen góly. Doherty to samé. Oba hráči prověření náročnou Premier League, takže pokud ještě přijde útočník, budu naprosto spokojený. Chtěl jsem Ollieho Watkinse, ale ten zamířil do Aston Villy. Co se týče odchodu, za mě Aurier a Rose.

Vaše posily vypadají hodně slušně, ale nejsou zvyklé na ligu krom Doucorého. Na papíře to vypadá hodně slušně. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než zapadnou. Jestli vůbec.

Chelsea zatiaľ kraľuje v disciplíne utrácania a človek by aj povedal, že s tak nabitým kádrom nebudú ďaleko od prvých priečok. Reálne, aké vidíš šance v novom ročníku pre Spurs, Everton? Dokáže Liverpool obhájiť titul, alebo ho vystrieda City?

Osobně to nechápu, proč se Frank nedrží toho, co dělal minulou sezonu. Pracoval s vlastními odchovanci a teď rozhazují. Doufám, že se ukáže, že fotbal není jen o penězích a že se jim dařit nebude.

  1. Manchester City – 2. Manchester United – 3. Tottenham Hotspur – 4. Arsenal – 5. Chelsea… – 8. Everton

Blížime sa ku koncu nášho rozhovoru. Poďme teda priamo k stretnutiu. Everton má už k dispozícii obrancu Minu, záložník Gomes je tiež späť. Stopér Holgate je mimo a o spôsobilosti Delpha sa ešte rozhodne. Gbamin a Tosun sú dlhodobo zranení. O taktickom prístupe Ancelottiho sa kvôli slabej predsezónnej príprave neodvážim špekulovať. Ako je na tom Tottenham? Bude hrať v plnej sile? Čo očakávať od Mourinha?

Tottenham je v plné síle a průběh zápasu očekávám takový, že Tottenham bude v defenzívě a bude hrozit po rychlých brejcích.

Koniec. Ďakujem ti veľmi pekne v mene našej redakcie a fanúšikov za tvoj čas a ochotu. Verím, že to naši čitatelia ocenia. Je to určite príjemné spestrenie spoznať názory z opačnej strany brehu. Na úplný záver, ako tipuješ výsledok nedeľného zápasu? Ja vidím remízu 1:1…

Rádo se stalo, bylo mi potěšením. Můj osobní tip je 2:0 (Kane, Son). COYS!

Ať se daří, s pozdravem Václav Kafka.


Up The Toffees !!!

Čo: Tottenham Hotspur FC – Everton FC, 1. kolo Premier League
Kedy: 13.9. 2020 od 17:30 SEČ
Ako: Premier Sport – priamy prenos
Kde: Tottenham Hotspur Stadium – 782 High Rd, Londýn N17 0BX (bez divákov)
Rozhodca: Martin Atkinson Asistenti: L. Betts, P. Kirkup Štvrtý rozhodca: G. Scott
VAR: Andre Marriner Asistent VAR: Scott Ledger