Everton W – Tottenham Hotspur W 1:0

13/09/2020 2 Od Karamela

Také druhé kolo WSL skončilo pro Everton Women úspěšně. Návštěvu z Londýna vyprovodily výhrou 1:0.

Slunné odpoledne a burcující melodie Z-Cars uvítaly na Walton Hall Park oba týmy. Před výkopem ještě krátké připomenutí hnutí Black Lives Matter a poté už hvizd píšťalky rozhodčího Mason-Ellise zaháji zápas. V něm hrál Everton v rozestavení 4- 2- 3-1,  Londýňanky ve formaci 4-4-1-1.

1. poločas

Úvodní pětiminutovka patřila Tottenhamu, ale bez ohrožení naší branky. Poté se do hry dostal Everton.  Tempo zápasu se zrychlilo, naše obraná linie se posunula kupředu (brankářka MacIver byla k vidění v místech, kde  obvykle bývá k zastižení infarktově vysunutý stoper) a všechny hráčky překypovaly aktivitou. Raso se pohybovala původně na levé straně zálohy, poté ve středu a nakonec si vyměnila místo s původně vpravo kmitající Emslie. Obranný val jako jedna žena hbitě odebíral míče a přes střed (Christiansen) či strany (zejména Moe-Wold) je distribuoval dále. Raso se již v 6. minutě probila do malého vápna a zblízka neprostřelila londýnskou Beck Spencer. Ani její druhý, tentokrát dalekonosný pokus nezastihl brankářku bělostných nepřipravenou. Třetí rovněž ne. Dvojici přímých kopů zahrávala Moe-Wold, v obou případech nešťastně. Nejprve neprostřelila zeď, poté zeď přestřelila, ale bohužel to byla zeď za brankou hostů. Hráčky Tottenhamu se k první střele dostaly až ve 41. minutě. Střela to byla výborná: dalekonosnou ránu na naší bránu vyslala Green, ale MacIver neméně výbornou robinzonádou tuto gólovou šanci překazila. Břevno Graham ani střela Christiansen svůj zamýšlený cíl nenašly.

2. poločas

V druhém poločase nastoupila Nicoline Sørensen místo Claire Emslie. Byla to právě dánská reprezentantka, která krásnou křižnou přihrávkou do malého vápna našla Izzy Christiansen. Ta se zblízka hlavou nemýlila – 1:0. Naše tempo se zvolnilo a otěže aktivity převzaly bělostné. Nicméně evertonská obrana fungovala velmi dobře.  A Christiansen,  Sørensen i Raso se stále snažily vystrkovat růžky. Přišlo i období žlutých karet. První si vysloužila totenhamská Green za skolení Raso, a také její kolegyně Harrop. Další si už prohlédly naše hráčky: Finnigan a Moe-Wold. Simone Magill předvedla ve vápně soupeřek ochotnické představení aspirující na Suarezovu cenu, ale kritiky na tuto inscenaci nebyly dobré. Rozhodčí ocenil její výkon žlutou kartou a tak doufám, že reprízy se již v budoucnu nedočkáme. Magill byla následně ze hry stáhnutá a vystřídala jí Gauvin.  Londýňanky zesílily tlak, ale ke gólu to nevedlo. Boye-Hlorkah nahradila v 90. minutě Raso . V nastaveném čase se ze hřiště odbelhala  Graham a na závěrečné desítky sekund za ní zaskočila Clemaron.

Shrnutí

Mé laické oko potěšily dvě věci: zaprvé neuvěřitelná aktivita prakticky celého mužstva v prvním poločase, bohužel nepřetavená do gólu (za dva týdny nás čeká dohrávka FA Cup z Chelsea, tam by nás bezzubost v koncovce mohla velmi mrzet). Zadruhé  oceňuji  výborný výkon obrany, který mě přišel nápadnější v poločase druhém. Obránkyně (zejména Turner) se nespokojily s pouhou destrukcí, ale rychle odehrávali míče dopředu, kde je dále distribuovala neúnavná  Christiansen. Raso v prvním poločase a Sørensen ve druhém představovaly pro Tottenham neustálou hrozbu. Vlastně bych jen obtížně hledal někoho, kdo dnes neodvedl velmi dobrý výkon. Snad se jde ptát, zda Gauvin neměla nastoupit dříve, ale to je zatím nepodstatné. Jediným stínem tak zůstává zranění Lucy Graham ze závěru zápasu, o jehož závažnosti mi není zatím nic známo.

Branky: Christiansen 51´

Karty:  ŽK: Finnigan 64, Magill 67´, Moe Wold 82  – Green 60´´, Harrop 77

Everton: Sandy MacIver – Ingrid Moe Wold, Megan Finnigan, Rikke Sevecke, Danielle Turner – Abbey-Leigh Stringer, Izzy Christiansen – Claire Emslie, Lucy Graham, Hayley Raso – Simone Magill

Spurs: Becky Spencer – Ria Percival, Shelina Zadorsky, Kerys Harrop, Ashleigh Neville – Lucia Leon, Josie Green, Alanna Kennedy, Angela Addison – Kit Graham – Rachel Williams

Poznámka: Na fotografii zleva: Isobele Christiansen a Nicoline Sørensen

Fotografie:  https://womenscompetitions.thefa.com/