Preview: Everton – West Bromwich Albion

19/09/2020 3 Od Javor

Everton se po vítězství a skvělém výkonu na hřišti Tottenhamu pokusí dostat na první příčku ligové tabulky tím, že nepohraje doma s nováčkem.

Je to tak. Los nové ligové sezóny byl ke Karamelkám vcelku přivětivý, po Tottenhamu přichází na řadu slabší soupeři. Ve středu byla splněna povinnost v Ligovém poháru a i trojice WBA-Fleetwood Town-Crystal Palace nevzbuzuje zrovna obavy. Ale nepředbíhejme. Dnes nám své umění předvede nováček, který ale na rozdíl od Evertonu odstartoval špatně. Na druhou stranu, s Leicesterem padnou slovutnější týmy. Chuť si Baggies spravili ve středu v Ligovém poháru, kdy doma přejeli Harrogate 3:0.

Pojďme si ve stručnosti připomenout historii klubu. Stejně jako Everton je to tým, který patřil k zakládající dvanáctce Divison One v roce 1888. Není se co divit, West Bromwich je předměstí Birminghamu, tím pádem byla jeho účast jasná. Založen byl jako West Bromwich Strollers v nám sympatickém roce 1878, o dva roky později slovo Albion vyměnilo slovo Strollers. Většinu své existence strávil v nejvyšší soutěži, v současnosti mezi Premier League a Championship celkem pravidelně pendluje. Jednou vyhrál titul, v roce 1920, Anglický pohár zvedl nad hlavu pětkrát, naposledy v roce 1968, kdy v prodloužení porazil Everton 1:0 brankou Jeffa Astla, klubové legendy, které ve druhé polovině 60. let patřila k nejlepším hroťákům ligy. Na současném stadionu The Hawthorns hrají od roku 1900. Ze známějších hráčů současného kádru jmenuje aspoň Kierana Gibbse (exArsenal), Kamila Grosického a čerstvou posilu Branislava Ivanoviće (exChelsea). Manažerem týmu je od loňského června Slaven Bilić, který odkopal dva roky za Everton a pak už jen šel dohrát kariéru domů do Hajduku Split.

Zdravotně je na tom Everton dobře a špatně. Zatímco utkání na Tottenhamu zvládli všichni bez zranění, tak proti Salfordu se zranil stoper Branthwaite, čímž je při hranění Holgata dáno, že v základní sestavě nastoupí Keane a Mina. Povolání na lavičku by se tak mohl dočkat mladý stoper Gibson. Branthwaite má zraněný kotník, na operaci nepůjde, ale k dispozici nebude měsíc. Holgate nebude minimálně dva měsíce a manžer Ancelotti nijak netají, že na přestupovém trhu shání stopera. Samozřejmě chybí dlouhodobí absentéři Delph, Gbamin a Tosun. Naopak již lehčí zranění vyléčil Iwobi a mohl by být nominován na lavičku. West Bromwich Albion podepsal na roční hostování záložníka Chelsea Conora Gallaghera, mohl by být nominován na lavičku.

Co: Everton FC – West Bromwich Albion FC, 2. kolo Premier League
Kdy: 19. 9. 2020 od 13:30
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Mike Dean – Darren Cann, Dan Robathan Čtvrtý rozhodčí: Jeremy Simpson
Videorozhodčí: Simon Hooper Asistent videorozhodčího: Stephen Child