Everton – West Bromwich Albion 5:2

20/09/2020 37 Od Javor

Už je to věc jistá, sledujeme mistra.

Manažer Ancelotti zná onu poučku o neměnnosti vítězné sestavy, takže se jí řídil. Baggies přivedl jako kapitán na hřiště bývalý hráč Tottenhamu Livermore. První střelu zápasu si vzal na starost Diangana, ale Pickford kryl. Za Everton odověděl Calvert-Lewin po přihrávce Richarlisona, to ještě hostujícího čapajeva nepřekonal. První desetiminutovka ale jinak patřila hostům, hodně aktivní byl právě Diangana, a tak se není co divit, že právě on byl autorem první branky. Převzal míč cca na polovině vlastní půlky, Mina ukázkově a nepochopitelně odcouval ze středového kruhu na velké vápno a když ho nikdo nenapadal, tak předvedl pěknou levačku ke vzdálenější tyči – 0:1! Hned chtěl vyrovnat Richarlison, to se nepovedlo, následně byl Gomes moc a moc rád, že za ruku v obličeji Pereiry nedostal kartu. Tu naopak viděl Doucouré za faul na Dianganu. Následně musel tým podržet Pickford po ráně Robinsona, o chvilku později přidal ránu do tyče Livermore. To měli domácí štěstí..

A to měli také v 31. minutě. Centr Colemana do skrumáže před banku se dostal ke Calvertovi-Lewinovi, který hezky zakončil patičkou, rozhodčí odpískal ofsajd. Kontrola na videu ale odhalila, že míč se k našemu hroťákovi dostal od Ajayiho, což ofsajd zrušilo – 1:1! To přece jen domácí vybudilo k lepšímu výkonu, do konce poločasu si vytvořili tlak a z něj i vedoucí branku. Trefila se nejzářivější posila. Rodriguez zpracoval přihráku od Richarlisonova, vystřelil zpoza obránce a Johnstone v brance hostů se k tyči natahoval marně – 2:1!  Naprosto klíčový okamžik zápasu nastal v nastaveném čase první půle – Gibbs nepochopitelně po odehrání míče a tedy mimo hru strčil do obličeje Rodrigueze a hlavní rozhodčí se s ním nemazal – okamžitá červená. Následné protesty hostujícího týmu vyústil v poslání manažera Biliće na tribunu. Ti jazykově vybavenější než já říkali, že z Bilićových úst padaly i značně nesalonní slovanské výrazy.

Nepochybně si mnozí mysleli, že nyní to už Everton zvládne. Vedou, hrajou proti deseti.. ne tak rychle. Pereira kopnul přímák kousek za vápnem hodně pěkně a Pickfordův skok po míči vypadal hodně komicky – 2:2. Definitivní zlom následoval o sedm minut později. Centr Digneho z trestňáku hlavičkoval Richarlison, brankář vyrazil pouze ke Keanovi, který s dorážkou neměl problém – 3:2. Nyní si už Everton zvládl vytvořit tlak a setrvat v něm. A zvýšil po pěkné akci. Přihrávka Rodrigueze na Richarlisona opravdu měla oči a jeho poslání míče na nohu Calvera-Lewina také. Hroťák sice musel do skluzu, ale z půl metru se skóruje snadno – 4:2! Branku si chtěl dát i Digne, ale jeho trestňák skončil na břevnu. O chvilku později z rohu již ale udeřilo. Rodriguez posadil míč na hlavu Calverta-Lewina a ten si hlavičkou do protipohybu brankáře zajistil hat-trick a vedení v tabulce střelců celé ligy – 5:2! V poslední dvacetiminutovce se utkání již jen dohrávalo, zahráli si Iwobi a Sigurdsson, za zmínku stojí Richarlisonova branka z ofsajdu. Everton tak shlížel chvíli na zbytek ligy z prvního místa.

Branky: 31., 62 a 66. Calvert-Lewin, 45. Rodriguez, 54. M. Keane, – 10. Diangana, 47. Matheus Pereira

ŽK: 16. Doucouré (EVE) ČK: 45+1. Gibbs (WBA)

Everton FC: Pickford – Coleman, M. Keane, Mina, Digne – Doucouré (65. Sigurdsson), Allan, A. Gomes –  Rodriguez (78. Kean), Calvert-Lewin (71. Iwobi), Richarlison

West Bromwich Albion: Johnstone – O’Shea, Bartley, Ajayi – Furlong, Sawyers (75. Field), Livermore, Gibbs – Diangana (71. Edwards), Robinson, Matheus Pereira (71. Phillips)

Rozhodčí: Mike Dean   Bez diváků