Čtvrtfinále WFA Cup: Everton W – Chelsea W 2:1

27/09/2020 10 Od Karamela

Po výhře 2:1 nad Chelsea  se Everton probojoval do semifinále WFA Cup.

Slunné nedělní odpoledne přivítalo na Goodison park úřadující mistryně Chelsea na dohrávaném čtvrtfinále FA Cup 2019/20.  Willie Kirk se netají snahou Evertonu si na stříbrný pohár zdobený figurami tří lvic po letech zase sáhnout. V tom mu má pomoci i sedm nově přibyvších hráček. Dle regulí jich ale do dnešního zápasu mohl nominovat pouze šest. Černý Petr tedy zůstal Emslie, která se neobjevila ani na lavičce.

První poločas

Ve druhé sekundě byla hra přerušena, zapomnělo se na pokleknutí Black Lives Matter. Opomenutí bylo  napraveno a Everton mohl pokračovat v útoku směrem ke Gwladys Street. To je bohužel vše, co dobrého se dá říci o prvních třiceti minutách. Naše obrana byla dezorganizovaná a útok bezzubý. Není divu, že již v páté minutě propálila statickou obranu Cuthbert – 0:1. Za další dvě minuty MacIver svým prvním dnešním skvělým* zákrokem zabránila dalšímu gólu. Tlak na naší branku pokračoval. V minutě 8. prokázala Graham, že je nejen středopolařka, ale také defenzivní a z brankové čáry vyhlavičkovala střelu Kirby. Kdo by si v tuto chvíli vsadil na vítězství Evertonu, mohl si pravděpodobně přijít na pěkný obnos. Poté se naše hráčky vzpamatovaly a hra se stala vyrovnanou, aspoň co se týče kompaktnosti obrany. Stále jsme sice byli pod tlakem, ale útoky Chelsea troskotaly jednak na postupně procitnuvší obraně a jednak na výborné* MacIver. Z protiútoků hrozila hlavně Raso, jejíž královsky modrá mašle se jen míhala na levém křídle. Ve 40. minutě prokázala Lucy Graham, že je nejen defenzivní, ale také středopolařka, zužitkovala přihrávku od Moe Wold a hlavičkou v pádu zavěsila první evertonský gól zápasu – 1:1. Za chvíli už mohl Everton jít do vedení. Raso prošla obranou Chelsea, obešla brankářku Chelsea a jen pohotový zákrok Carter zabránil střele hbité Australanky, aby dorazila do svého cíle. Do poločasu se ještě blýskly výbornými* zákroky MacIver a Moe Wold.

Druhý poločas

Do druhé půle zápasu nastoupila Damaris Egurrola místo Simone Magill a Valèrie Gauvin nahradila Abbey-Leigh Stringer. Damaris hned prokázala, že pověst, která jí předcházela nebyla klamná a v záloze velmi zdařile  blokovala střely a odebírala míče dotírajícím hráčkám Chelsea. V 62 minutě hokejovým bodyčkem sejmul rozhodčí londýnskou Samy Kerr, která se poměrně dlouho sbírala z trávníku. 63. minuta přinesla radost do evertonských řad: Raso našla přesnou přihrávkou Valèrii Gauvin, která opět v pádu hlavou zvýšila vedení na 2:1. Chelsea vystupňovala tlak, ale obrana Evertonu byla mnohem jistější než na začátku zápasu. Zejména práce Sandy MacIver v brance* a Dan Turner v obraně musela londýnské útočnice dohánět k zoufalství. Před koncem zápasu se na hřiště ještě dostala Chantelle Boye-Hlorkah, která vystřídala Nicoline Sørensen. Závěrečný závar před evertonskou brankou vyřešila kapitánka Turner rozhodným odkopem z voleje daleko mimo vápno a pak už se Everton mohl radovat s postupu do semifinále WFA Cup.

Shrnutí

Pomineme-li úvodní půlhodinu prvního poločasu, ukázal zápas to nejlepší, čím se Everton Women mohou letos pochlubit, totiž týmový výkon. Pokud by už bylo nutné někoho jmenovat, tak krom v článku zmíněných hráček je možné přidat třeba Izzy Christiansen a její neúnavnou práci v záloze a přesnou distribucí míčů.  A Dan Turner ukázala, že cenu pro evertonskou hráčku měsíce září nedostala neoprávněně. Ale tak bych mohl pokračovat dál a dál. Proto se omezím už jen na konstatování, že zápas se mi líbil a s nadějí vyhlížím semifinále WFA Cup. To se odehraje ve středu 30.9 ve 20:15 středoevropského času. Everton bude v Birminghamu čelit hráčkám Birmingham City.

*Jde o subjektivní neodborné hodnocení specifické problematiky. Je tedy možné, že hodnocený výkon byl ve skutečnosti úplně jiný.

 

Branky: Graham 39´, Gauvin 63´ – Cuthbert 5´

Žluté karty: Christiansen

Everton (4-1-4-1): MacIver – Moe Wold, Finnigan, Sevecke, Turner –  Stringer (45´ Gauvin) – Christiansen, Sørensen (79´ Boye-Hlorkah), Graham, Raso –  Magill (45´ Damaris)

Chelsea (4-2-3-1):  Berger – Mjelde, Bright (c),  Carter (83´Charles),  Andersson – Ingle (74´ Reiten), So-yun (63´ Leupolz) – Kirby, Cuthbert, Harder –  Kerr (74´England)

Rozhodčí: Ben Wyatt

Poznámka: Na fotografii: Chantelle Boye-Hlorkah

(zdroj fotografie: Liverpool Echo)