Crystal Palace – Everton 1:2

26/09/2020 30 Od Fip

Za deštivého odpoledne byla svedena urputná bitva, na jejímž konci mohl Everton slavit vítězství. Třetí ze třech pokusů v lize, podruhé dokonce z hlavního města. Důležitou roli v tom hrály 3 ručky, ale platila jen ta jedna.

V zahajovací sestavě se ani dnes nic nezměnilo, takže největší vzrušení přinesla volba sady dresů. Vůbec poprvé se Everton představil v nové venkovní žluté, což potěšilo mnohé fanoušky módy i ctitele tradice. Předpověď počasí naznačovala, že dnes bude pršet, a tak i Carlo Ancelotti vytáhl z klubového šatníku apartní bundičku. Radost pohledět.

Toffees do utkání vstoupili opravdu parádně. V 10. minutě Gomes poslal pas na pravou stranu na Colemana, ten posunul na Doucourého, ten dále na Jamese Rodrigueze. Ten bez mrknutí našel ve vápně nabíhajícího kapitána, z dobré práce týmu vytěžil nejlepší střelec soutěže, Calvert-Lewin, který sice trefil Guaitu, ale ten neměl šanci míč zastavit – 0:1.

Everton dominoval ve středu pole, zejména André Gomes se vytáhl několika pěknými přeneseními hry. To jeho kolega Doucouré ale takové pasy na šíři hřiště tolik neovládá a občas bylo třeba hasit. Za domácí Eagles hrozilo největší nebezpečí od starého dobrého známého, Wilfrieda Zahy. Byl to ale on, kdo po jednom ze soubojů s Yerrym Minou viděl žlutou. K rozehrávce ze zadních řad Toffees se tlačil Micheal Keane, při jedné příležitosti našel pěknou ulicí za obranou Lucase Digneho, ale šance vyšuměla do prázdna.

Tempo hry malinko opadlo, Duncan Ferguson na lavičce zazíval, Vicente Guaitovi byla očividně zima. No ne každý se umí obléknout. V 26. minutě se do toho ale obul Townsend, jeho kop z rohu dolétl na zadní tyč, kde mezi Keanem a Richarlisonem vyskočil Cheik Kouyaté a nedal Pickfordovi šanci – 1:1. Nebo tak nějak, však to znáte.

Po půlhodině došlo na první sezení v případě Ward vs. V.A.R. Richarlison pádil po Jamesově vysunutí do brejku, míč se dostal do strany k Dignemu a Joe to schytal do levé ruky. Možná zalitoval, že si ji po tomto prvním varování neuhryzal. Za šest minut se totiž situace opakovala. Napodruhé Wardova ruka doopravdy přesahovala jeho tělo, což si u obrazovky ověřil i rozhodčí Kevin Friend. K pokutovému kopu se postavil Richarlison, který spolehlivě poslal míč do druhého kvadrantu branky a cestou ještě dokázal zabránit přemnožení krtků v jižním Londýně – 1:2.

Přestávka

Bitva ve středu hřiště pokračovala, fyzická hra byla pořádnou zkoušku pro nově složenou záložní řadu. Dlouhé nastavení první pětačtyřicetiminutovky mohl využít James Rodriguez, kterého před vápnem zastavil jeho jmenovec McArthur. Přímý kop by ale musel mít mnohem větší razanci, aby mohl brankáře zaskočit.

Po přestávce se dostal do zakončení od praporku DCL, ale ani jednou to neklaplo. Hra nebyla nijak zákeřná, ale žlutou dostali Ward a na naší straně Richarlison. Domácí se dostávali do mírné převahy, sem tam přiletěl míč do vápna a obrana neoplývala jistotou. Mina má na svědomí přímý kop, který zakončoval z obvyklého místa Kouyaté. Po chvíli zahrál Yerry na zemi loktem. Eze rozehrál krkolomně na Zahu, zažehlit nepříjemnost nedokázal Gomes. Míč se vrátil před vápno a střelu zblokoval DCL, opět došlo na V.A.R. Dominic ale dokázál svým pohybem vytvořit dojem, že jeho tělo a ruka jedno jsou.

Poslední čtvrthodinu rozdrobila řada střídání, Everton už průběh hry kontroloval. Nejdříve příchozí Sigurdsson s Ričim připravil šanci pro svou devítku. Příležitost po jednom z přímáku se nabídla Allanovi, ten zkušeně odražený balén před vápnem soupeře vykopl ze stadionu. Iwobi dostával dlouhé instrukce od kouče i od Carla, nakonec se přidržel svého moc se neumazat. Everton si třetí výhru v řadě hravě pohlídal. Hráčem zápasu byl vyhlášen James Rodriguez, který se elegantně vymotal z každé tlačenice a přidal i pár svých trademarkových přihrávek.

(foto zdroj: Everton FC)

Sestřih: Everton TV

Branky: 26′ Kouyaté – 10′ Calvert-Lewin, 40′ Richarlison (pen)

ŽK: 23′ Zaha, 45+2′ McArthur, 58′ Ward – 59′ Richarlison

Crystal Palace: Guaita – Ward, Kouyaté, Sakho, Mitchell – Townsend, McCarthy, McArthur (88’Riedewald), Eze (75′ Batshuayi) – Ayew (82′ Benteke), Zaha.

Everton: Pickford – Coleman, Mina, Keane, Digne – Doucouré, Allan, André Gomes (76′ Sigurdsson) – Rodríguez (86′ Iwobi), Calvert-Lewin, Richarlison (90′ Davies).

Rozhodčí: Kevin Friend

Bez diváků