Everton – West Ham United 4:1

30/09/2020 10 Od Riči

Toffees po další Carabao kanonádě proklouzli do předvánočního čtvrtfinále poháru. Postup je však vykoupen třemi zraněními.

Carlo Ancelotti letošní Ligový pohár rozhodně nepodceňuje, oproti víkendovému utkání Premier League provedl jen čtyři změny v základní sestavě. Na lavičku usedli Coleman, Mina, Doucouré, přičemž Gomes se nevešel ani do zápasové nominace. Od první minuty naopak nastoupili Kenny, Nkounkou, Delph a Sigurdsson. Digne se stejně jako před týdnem ve Fleetwoodu přesunul do středu obrany, aby u lajny uvolnil prostor talentovanému krajanovi. Ani mezi náhradníky se neobjevili mladící Gordon a Kean, prvně jmenovaný kvůli nemoci, druhý kvůli menším zdravotním problémům.

Domácí začali střetnutí aktivně, rychlými přihrávkami kontrolovali hru a čekali na mezeru v obraně soupeře. Ta přišla v 11. minutě. Keane se za půlící čárou elegantně obtočil kolem protihráče a dlouhým pasem našel Calverta-Lewina, jenž pohotovým zpracováním a zakončením potvrdil střeleckou pohodu – 1:0.

O slovo se následně přihlásila druhá útočná hvězda Toffees, Richarlison. Byť s menším úspěchem. Nejprve Brazilcovu střelu vyrazil brankář Randolph a posléze byl jeho gól správně odvolaný pro ofsajdové postavení, jemuž předcházela chirurgicky přesná ulička od Rodrígueze.

Škraloup na sebejistém prvním poločase znamenalo Kennyho zranění těsně před přestávkou. Pravý obránce si z osobního souboje s Andersonem odnesl bolestivé zranění kotníku, po kterém zamířil rovnou do kabiny. Na hřišti ho nahradil kapitán Seamus Coleman.

Vzápětí Hammers poprvé vážněji ohrozili Pickforda, který ale nakonec proti Lanziniho hlavičce vedle brány nemusel zasahovat, a k poločasové přestávce tak Everton odkráčel se zaslouženým jednobrankovým náskokem.

Ovšem squadře v modré vydrželo vedení ve druhé půli pouhou minutu. Robert Snodgrass svou střelou na zadní tyč nachytal ne příliš ideálně postaveného Pickforda – 1:1.

Everton nicméně po inkasované trefě nesklopil hlavu – jaká příjemná změna ve srovnání s posledními roky – a do West Hamu se okamžitě zakousl. Richarlison pálil do tyče, Sigurdssona ve stoprocentní příležitosti vychytal Randolph, ale konečně v 56. minutě si aktivní Richarlison navedl míč na střelu a jeho tečovaný pokus zapadl do sítě – 2:1.

Bohužel v 60. minutě musel Ancelotti střídat druhého zraněného hráče s bolavým kotníkem, z trávníku tentokrát odkulhal Richarlison, jehož zastoupil Iwobi.

Po odchodu nebezpečného Richarlisona se West Ham dostal do hry a Lanzini zblízka v pádu mířil vedle.

Mezitím smůla Evertonu nebrala konce, v 69. minutě odstoupil už třetí domácí plejer se zraněním. Allana, držícího se s nehezkou grimasou za tříslo, vyměnil Doucouré.

V další šanci Hammers útočník Haller po akrobatickém prvku vyprášil rukavice Pickforda a už se schylovalo k závěrečnému tlaku hostů. Slovo si však opět vzal v obrovské fazóně hrající Dominic Calvert-Lewin, který po Iwobiho střele do tyčky pohotově doklepl míč do brány – 3:1.

To ale z večerního představení evertonské devítky nebylo vše. V 84. minutě po Sigurdssonově přihrávce zkompletovala svůj druhý hattrick v sezóně – 4:1. Představte si hukot zaplněného Goodison Parku… no, snad někdy v dohledné době.

Branky: 11., 78. a 84. Calvert-Lewin, 56. Richarlison – 46. Snodgrass

Everton: Pickford – Kenny (41. Coleman), Keane, Digne, Nkounkou – Delph, Sigurdsson, Allan (69. Doucouré) – Rodríguez, Richarlison (61. Iwobi), Calvert-Lewin

West Ham United: Randolph – Balbuena, Johnson, Rice, Cresswell – Noble, Snodgrass, Lanzini, Anderson, Yarmolenko – Haller

Rozhodčí: England

Bez diváků