Semifinále WFA Cup: Birmingham W – Everton W 0:3

02/10/2020 0 Od Karamela

Everton porazil v semifinále WFA Cup Birmingham 3:0 a zahraje si finále ve Wembley.

Deštivý středeční večer přivítal na Solihull’s Damson Park návštěvu z Merseyside a semifinále ženského FA Cupu mohlo začít. Proti sobě stály týmy Birminghamu, který o tři dny dříve vyřadil po 120 minutovém boji a penaltovém rozstřelu Brighton a Evertonu, který po nervydrásajícím zápase a výsledku 2:1 přešel přes Chelsea. Z obou soupeřů má WFA Cup v čerstvější paměti tým z Midlands. V této soutěži triumfoval v roce 2012 a v roce 2017 se v ní probojoval do finále. Everton na stříbrný pohár dosáhl naposledy v roce 2010, své poslední finále této soutěže si zahrál proti Arsenalu v roce 2014. Tým Birminghamu však potkaly těžké časy. Po odchodu klíčových hráček v r. 2019 zakončil sezónu 2019/2020 jako předposlední. A současný stav také výmluvně ilustruje situace ze semifinále, kdy na lavičce náhradnic sedělo jen pět střídajících z povolených sedmi. Birminghamští jich totiž neměli více k dispozici.

První poločas

Od první minuty utkání bylo zřejmé, že Everton přijel s pevným odhodláním toto utkání vyhrát a usadil se na polovině domácích. Mocný tlak však narážel na pevnou obranu, na (pravda, poněkud nejistou) Hanah Hampton v brance a také na břevno birminghamské brány. Pevnost tohoto konstrukčního prvku prověřila volejem z  hranice vápna Sevecke. Břevno vydrželo, pro tentokrát byla svatyně domácích uhájena. Nedá se říci, že by hráčky Evertonu byly v této fázi utkání bezradné, i když gól zatím nepadl. Snažily se kombinačně i individuálně probít do střeleckých pozic, záložní a útočné řady se prolínaly a nezřídka se i obránkyně a stoperky pouštěly do ofenzivních rejdů. Ve 43. minutě se Everton dočkal: Christiansen krásnou přihrávkou pozadu posunula míč k nabíhající Simone Magill a ta se nemýlila – 0:1.

Druhý poločas

O přestávce Carla Ward svým svěřenkyním naordinovala změnu taktiky. Prvních deset minut druhé půle patřilo hráčkám v modrobílých dresech, které se snažily překonat obranu Evertonu střelami z dálky (skotská reprezentantka Murray  a ex-evertonská Whipp) i z vápna (ex-evertonská Walker). Sandy MacIver si však se všemi střelami s jistotou poradila. Pak se už taktovky opět ujaly dámy ve žlutém. Nicoline Sørensen po skandinávské akci (krásná asistence Moe Wold)  zblízka z prvního doteku vstřelila svůj první evertonský gól – 0:2. Po nadšené oslavě a po  několika dalších minutách byla vystřídána za Hayley Raso. Tlak Evertonu nepolevoval, bohužel střela Boye-Hlorkah si svojí cestu mezi tyče nenašla. V 75. minutě ze hřiště odešly Clemaron a Magill, na trávník nastoupily Molly Pike a Valèrie Gauvin. Po rohu v 83. minutě zahřmělo v evertonském vápně, naštěstí snaha tří nehlídaných hráček Birminghamu o snížení vyzněla naprázdno.  V 87. minutě Raso přelobovala nejen birminghamskou brankářku, ale bohužel i břevno její brány. V 88. minutě po přihrávce Pike si přidala další zářez do pažby Valèrie Gauvin a nadýchanou střelou přehodila Hampton – 0:3. Závěrečný hvizd rozhodčí na sebe nenechal dlouho čekat a po něm si už přešťastné karamelky mohly na trávníku zatančit vítězný tanec. Příští stanice – Wembley!

Shrnutí

Evertonský tým chce a dokáže hodně. Potěšitelné je, že jeho současné úspěchy nezáleží jen na jedné či dvou hráčkách (i když vklad Christiansen je ohromný), ale jsou výsledkem hry celého týmu bez výjimky. Rozdíl v pohyblivosti, individuální kvalitě i v týmové souhře obou soupeřů byl v semifinále možná až příliš optimisticky výrazný. Současný Birmingham je jistě soupeř důstojný, ale přece jen jiné úrovně než aktuální majitelky stříbrného poháru z Manchester City. A právě těm budou evertonské dámy ve Wembley čelit. Připomeňme si, že poslední setkání obou týmů letos v srpnu skončilo výhrou 5:0 pro ženy v nebesky modrých dresech. Ale víme, že v FA Cupu papírové předpoklady neplatí. Vše se ukáže ve Wembley 1.11.2020 v 16:30 středoevropského času. COYBG!

Zdroj fotografie: https://womenscompetitions.thefa.com

Branky: Magill 44´, Sørensen 60´, Gauvin 87´

Žluté karty: Scott, Murray

Birmingham City (4-3-3):  Hampton – Scott, Corsie, Lawley, Holloway –  Whipp (64´ Scofield), Green, Murray –  Mayling, Walker, Kelly (64 ´Grant)

Everton (4-3-3): MacIver – Moe Wold, Finnigan, Sevecke, Turner – Clemaron (74´ Gauvin), Graham (90´ Damaris), Christiansen (90´ Stringer)- Sørensen (66´ Raso), Magill (74´ Pike), Boye-Hlorkah

Rozhodčí: Amy Fearns