Aston Villa W – Everton W 0:6

03/10/2020 6 Od Karamela

Ani déšť a nevlídné počasí v birminghamské aglomeraci nezabránily Evertonu ve vítězství 6:0 nad Aston Villou.

Dva týmy s nejstarší historií ve WSL se dnes na Bescot Stadium střetly v nejvyšší soutěži vůbec poprvé. Jejich předchozí zápas se odehrál ještě v Championship v roce 2017 a karamelky jej vyhrály 3:0. A dnes na svůj tehdejší úspěch navázaly. Ale o tom až dále. Sestava se oproti posledním zápasům mírně změnila. Dan Turner odpočívala na lavičce náhradníků, na levé straně obrany jí zastoupila Poppy Patinson. A na stejné lavičce dnes relaxovala i evertonská desítka Simone Magill, kterou nahradila dosavadní superžolík Valèrie Gauvin. Také Damaris Egurrola si dnes zahrála poprvé celý zápas.

První poločas

Hned v první minutě prověřila Raso připravenost Weiß v bráně Villans a udala tak tón celému zápasu. Za malou chvíli jí napodobila Graham, ale i tentokrát německá brankářka Villans zůstala nepřekonána. Prvním varováním pro Weiß mohla být situace po poměrně laxní rozehrávce, kde míč ukořistila Gauvin a pálila tentokrát ještě nad břevno. Na druhé straně Damaris velmi dobře zablokovala jednu z mála střel Villy na bránu.

Sedmiminutová destrukce

A pak to přišlo: tři góly do sítě Villans v rozmezí sedmi minut. První gól přišel po nádherné přihrávce zleva od Emslie na Hayley Raso. Ta zblízka svým prvním evertonským gólem otevřela skóre zápasu – 0:1. Druhý gól přidala opět Raso po zachycení další nešťastné rozehrávky a zvýšila na 0:2. Hayley účinkovala i při třetím gólu, kdy před vápnem našla Christiansen,  ta míč rychle posunula ke Claire Emslie, která přidala další branku – 0:3. Po tomto gólu se hráčky Aston Villy seskupily do kruhu k improvizované poradě, kdy k nim důrazně promluvila Chloe Arthur. Její řeč ale zabrala jen na 12 minut, v průběhu kterých mimo jiné MacIver zlikvidovala přihrávku do vápna od Hayles. Pak přestalo kouzlo působit. Raso zprava předala míč do pokutového území, kde se jej ujala Valèrie Gauvin a hlavičkou v pádu přidala další gól – 0:4. Před poločasem se Villans dostaly do několika šancí, které však buď zakončily nepřesně, nebo které byly blokovány obranným valem hráček v jantarovém. Jediným stínem první půle pak zůstává zranění Hayley Raso, která na poločasovou přestávku odkulhala držíc se za pravé stehno.

Druhý poločas

Do druhé půle zápasu nastoupila Chantelle Boye-Hlorkah namísto Hayley Raso a hned v 50. minutě po samostatném průniku po křídle zvýšila skóre na 0:5. O dvě minuty později Claire Emslie dokonala destrukci Villy, poté co zužitkovala nahrávku Gauvin, obešla brankářku a stanovila závěrečné skóre na 0:6. Aston Ville se nedařilo dostat se řádně do zápasu, i když některé šance si také vypracovala. Aktivní byla zejména portugalská reprezentantka Diana Silva. Ale vše, co směřovalo do naší branky, bylo spolehlivě likvidováno MacIver nebo obránkyněmi. Wilie Kirk využil zbytek zápasu k protočení sestavy a vyzkoušení různých, převážně obranných variant. Na hřiště se tak dostaly Sørensen, Stringer, Clemaron a svůj ostrý debut si odbyla i Grace Clinton. Kapitánská páska postupně putovala od Lucy Graham k Izzy Christiansen a nakonec k Megan Finnigan. Závěrečný hvizd ukončil toto promočené utkání, ze kterého si evertonské dámy odnáší další tři body.

Shrnutí

Třetí vítězství v prvních třech kolech WSL znamená pro Everton Women historickou zkušenost – dosavadním maximem byla dvě vítězství v prvních dvou kolech. A znamená také, že aspoň prozatím se mohou naše dámy vyhřívat na prvním místě tabulky. Věřme, že se na čelních místech budou pohybovat co nejdéle. Opravdu si to za předvedené výkony zaslouží. A co více si může fanoušek přát? Well done, blue girls!

Poznámka: Na fotografii: Hayley Raso
Zdroj fotografie: bbc.com/ getty images

Branky: Raso (20´ a 23´), Emslie (27 a 53´), Gauvin (39´), Boye-Hlorkah (50´)

Aston Villa (4-3-3): Weiß – Frankin-Fraiture, Asante (65´ N’Dow), Haigh, Ale – Petzelberger, Arthur, Hanssen (46´ Hutton) –  Follis (46´ Haywood), Larsen (88´ Hayles), Silva (65´ Syme)

Everton (4-3-3): Maclver – Moe Wold (59´ Sørensen), Finnigan, Sevecke (59´ Stringer), Pattinson – Graham (68´ Clemaron), Christiansen (74´ Clinton), Damaris – Raso (46´ Boye-Hlorkah), Gauvin, Emslie

Rozhodčí: Kirsty Dowle