Preview: Everton – Brighton & Hove Albion

03/10/2020 38 Od Javor

Everton při cestě za treblem musí přeskočit celkem nízkou překážku bez některých důležitých členů základní sestavy.

Ve středečním utkání proti West Hamu nedohrála trojice opor. Gomesovo zranění není vážné, ale dnes proti Brightonu nenastoupí. Ancelotti výslovně řekl, že pokud by se utkání hrálo zítra nebo pozítří, tak by Portugalec byl k dispozici. Hrát ale nebude Allan, svalové zranění mu to neumožní, ale po reprezentační přestávce by do zápasu proti Liverpoolu měl být k dispozici. Richarlisona čeká test kotníku před zápasem, jeho účast je tedy s otazníkem. Nejhůř dopadl Kenny. Ten sice není členem základní sestavy (a už vůbec ne oporou), ale jeho zranění kotníku si vyžádá minimálně měsíční absenci. A když k tomu připočteme zraněnou čtveřici Branthwaite-Gbamin-Holgate-Tosun, tak se nám marodka utěšeně rozrůstá. Posledním absentérem je Moise Kean, celý týden netrénuje, protože je nemocný. Pěkné, no…

Ale morálka v týmu je vysoko. Zatím se vyhrálo všechno, o skóre jsme třetí a postup do čtvrtfinále Ligového poháru taky potěšil. Calvert-Lewin dělí s Vardym pozici nejlepšího ligového střelce a jeho hat-trick proti West Hamu taky nebyl špatný. Fanoušci jsou zkrátka v pozici, kdy se na každý zápas Evertonu těší.

Brighton je rozhodně soupeř k poražení. Má 3 body ze tří zápasů, přičemž prohrál doma s Chelsea a s Manchesterem United. Rudé ďábly nyní nemají na jižním pobřeží rádi, před týdnem prohráli s nimi ligový zápas silně kontroverzním způsobem (a proměněnou penaltou ze 100. minuty), ve středu utkání stejných soupeřů v Ligovém poháru na stejném stadionu skončilo 0:3. A taky je porazil ve finále Anglického poháru v roce 1983, což je největší úspěch Racků v historii. Majitel klubu Anthony Bloom se netají ambicemi stabilizovat klub v horní polovině tabulky. Před sezónou zajímavě posílil. Po vypršení smlouvy přišel z Liverpoolu Lallana, na stopera koupil klub nizozemského reprezentanta Veltmana. To vyústilo v roční hostování bývalého hráče Evertonu Duffyho, který se nyní pokouší získat skotský titul se Celticem, takže pokud ho chcete vidět, tak si sežeňte lístky na Spartu. Poslední zajímavou posílou je Tariq Lamptey, kterému se na pozici pravého obránce předpovídá velká kariéra a o jeho podpis na přestupovém lístku se strhl boj, který vyhrál právě Brighton. Tomu bude v zápase určitě chybět trojice Andone-Izquierdo-Propper, start Jahanbakhše je nejistý kvůli zraněnému stehnu.

Co: Everton FC – Brighton & Hove Albion FC, 4. kolo Premier League
Kdy: 3. 10. 2020 od 16:00 SEČ
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Simon Hooper – Derek Eaton, Scott Ledger Čtvrtý rozhodčí: Jonathan Moss
Videorozhodčí: Kevin Friend Asistent videorozhodčího: Simon Beck