Walcott hostem u Saints

05/10/2020 4 Od Riči

Zkušený Theo Walcott se rok před koncem smlouvy loučí s Evertonem. Formou hostování do konce sezóny se po 14 letech vrací do Southamptonu, svého mateřského celku.

Rychlonohý křídelník dorazil na Goodison Park před dvěma a půl lety z Arsenalu za 20 milionů liber. Ve svých 28 letech jako zkušených anglický reprezentant s téměř 50 starty přestupoval do Evertonu s motivací stát se lídrem týmu a pomoct mu k posunu mezi anglickou špičku.

A tehdejší vysněná posila manažera Sama Allardycea zahájila své působení v modrém dresu vskutku impozantně, v prvních dvou startech se uvedla dvěma brankami a asistencí. Do konce ročníku 2017/18 potom podávala slušné výkony a přidala další gól a dvě přihrávky.

Nadějný půlrok ale místo naplňování neskromných ambicí vystřídal pomalý výkonnostní úpadek. S novým manažerem Marcem Silvou přešel Everton od sázky na brejky k více kombinačnímu stylu hry, v němž se zbrklý a kreativně slabší Walcott ztrácel.

I když v sezónách 2018/19 a 2019/20 nastupoval pravidelně, jeho přínos pro tým se omezil jen na několik světlých momentů. Everton nyní opouští s bilancí 85 odehraných zápasů, v nichž zaknihoval podprůměrných 11 branek a devět asistencí. Plánovanou oporou se nikdy nestal a Blues paradoxně opouští právě v moment, kdy konečně za dlouhou dobu začínají vypadat jako konkurenceschopní.

Podle neoficiálních zpráv bude Southampton hradit pouhou polovinu Walcottova týdenního platu ve výši 100 tisíc liber. Toffees tak budou až do června 2021 hradit nemalou částku své někdejší velké 20milionové posily, která je posléze v tichosti jako volný hráč opustí po vypršení smlouvy.