Preview: Southampton – Everton

23/10/2020 13 Od Javor

Cesta za titulem zavádí první tým tabulky tentokrát na jih Anglie.

Minulý týden proběhlo Merseyside derby. Skončilo remízově a červená menšina spustila hektolitry slz kvůli dvěma okamžikům. Rýpnout si do Evertonu bylo v módě, zvlášť, když mohutně přizvukovali bývalí hráči RS, kterých je v britských mediích opravdu neúrekom.

V Čechách byl vypíchnul věty jako „kvůli zranění van Dijka neuhrajeme titul“ a „dvoumilimetrový ofsajd není ofsajd“, jejichž autorem v podcastu Angličan je šéfredaktor čtvrtletníku o fotbalové kultuře. Z britského úhlu pohledu toto téma výborně shrnul Lyndon Lloyd, redaktor Toffeewebu, ve svém článku „Red myopia and an embrassing national outcry„. A Pickford? Je mu vyhrožováno smrtí, což je u fanoušků RS normální a výhrůžky na Internetu řeší tamní policie. Jen dodejme, že Everton se ústy Ancelottiho za zranění van Dijka omluvil.

O čem nebylo sporu, to je červená pro Richarlisona. Jeho skluz na Thiaga v poslední minutě byla hloupost a není se co divit, že sudí Oliver okamžitě tasil (i on se svému krajanovi omluvil). Brazilský křídelník si tak odstojí zápasy proti Southamptonu, Newcastlu a Manchesteru United, k dispozici tedy bude až po reprezentační přestávce, tedy proti Fulhamu. Což nás přivádí k absenci v dresu hostů.

Nejvíc jich je v obraně. Oba praví obránci kvůli zranění nebudou, takže poprvé od začátku nastoupí nová akvizice z Norwiche Godfrey. Štěstí, že má zkušenosti se všemi třemi pozicemi v obraně. Stopeři také budou chybět dva, konkrétně Branthwaite a Holgate. Naštěstí aspoň levý kraj obrany je zdravý a při absenci Colemana by mohl mít Digne dokonce kapitánskou pásku.

V rehabilitaci pokračují Tosun a Gbamin. Otazník se vznáší nad Rodríguezem. Včera proběhly zprávy, že nebude, ale dnes zvládl aspoň část tréninku a je jistá šance, že by mohl být v neděli v základní sestavě. Pak by Richarlisona pravděpodobně nahradil Iwobi, pokud by Kolumbijec hrát nemohl, tak se nabízí Bernard či Gordon. Z pro mně neznámých důvodů zlé jazyky navrhují Sigurdssona (na křídlo). To jsou falešná, falešná slovíčka.

Southampton po prvních dvou prohrách zamířil do klidného středu tabulky na dvanácté místo, z posledních 3 zápasů má 7 bodů a hlavně sobotní remíza na Chelsea 3:3 sklidila nejeden pochvalný komentář. Na poslední branku zápasu přihrávala stoperovi Vestergaardovi stará známá tvář. Walcott ale bude z pochopitelného důvodu v neděli absentovat. Toho by mohl nahradit záložník Armstrong, který musel právě utkání na Chelsea vynechat kvůli tomu, že když si plnil reprezentační povinnosti za Skotsko, tak byl pozitivně testován na koronavirus. Dalšími absentéry jsou Smallbone (kvadriceps) a Djenepo (přitahovač stehenního svalu).

Co: Southampton FC – Everton FC, 6. kolo Premier League
Kdy: 25. 10. 2020 od 15:00
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Kevin Friend – Simon Beck, Eddie Smart Čtvrtý rozhodčí: Steve Martin
Videorozhodčí: Simon Hooper Asistent videorozhodčího: James Mainwaring