Preview: Newcastle United – Everton

31/10/2020 23 Od Fip

Před těžkou volbou stojí Evertonians tento víkend. První listopadové odpoledne totiž nastoupí mužský výběr ve snaze obhájit první místo v lize, téměř současně se představí ženský výběr ve finále FA Cupu.

Dělají si to těžší sami

Konzervativnější volbou bude sledovat zápas na St. James Parku. Stále bez podpory domácích příznivců zde čeká nevyzpytatelný tým Newcastle United. Mančaft, který dle mého vzdáleného pohledu bojuje léta s kletbou, kterou na něj a současně na sebe uvalili sami fanoušci. Trvalé spory a nespokojenost s majitelem Mikem Ashleym (snažícím se ze všech sil této tíhy zbavit), jako by podkopávaly dobré výsledky, které se střídají se sérií těch horších. Ani Steve Bruce nebyl ze začátku, vzhledem k položkám v životopise, oblíbencem. Přesto se zdá, že dokáže držet Straky mezi elitou snadněji než jeho předchůdce Rafa Benitéz.

I přes několik nákladných přestupů v podobě Almiróna nebo Joelintona nemá tým výraznou hvězdu. Pokud bychom nějaké tahouny hledali, pro tuto sezónu to je duo Ryan Fraser a Callum Wilson, imigranti z jihu stěhující se po sestupu svých Cherries. Další opora, subjektivně, ale zároveň z našeho geografického pohledu, naštěstí do zápasu nezasáhne. Martina Dúbravku nahradí v brance pravděpodobně tak jako v dosavadním průběhu ročníku Karl Darlow. Brankář, který za 6 let v klubu sesbíral 60 zápasů. Nerad bych opomněl na Allana Saint-Maximina, dokáže soupeři zavařit, opět ale nekonzistentně.

Zpět na vítěznou kolej

Po přerušení vítězné série v derby se nepodařilo ani vystoupení na jihu Anglie. Everton opravdu postrádal energii, kterou do každého souboje dává Brazilec Richarlison. Velká ztráta z mnoha důvodů, navíc jeho náhrada se zrovna nevyznamenala. K tomu tým přišel o další hráče z krajních prostorů. Seamus Coleman nedohrál pro zranění, Lucas Digne dojel na červenou stopku. K tomu bude odpočívat hlavní mozek ofenzívy James Rodriguez. I když by mě nepřekvapilo, kdyby i přes uváděná zranění nebyl na lavičce jako nouzové řešení.

Na pravý kraj se uzdravil Jonjoe Kenny, dostane tak patrně přednost před Benem Godfreym. Ten byl proti Saints dost pod tlakem, přeci jen by asi uvítal místo ve středové dvojici. A že by se tam místo asi našlo. Nalevo se velmi očekává premiéra Nielse Nkounkoua (v den zápasu mu bude přesně 20). Letní posila z Marseille nastoupila v poháru a naznačila, že nepůjde o nákup do akademie. Agilní, technicky vyspělý styl přijde vhod.

Více otazníků je nad složením ofenzívy, resp. té části zálohy, co má dostat míč do branky soupeře nebo alespoň k DCL. Alex Iwobi předvedl v Hampshire další z řady svých mdlých výkonů a šel již o poločase dolů. Bernard chybějící dynamiku do týmu nepřinese, je spíše alternativou za Jamese. Anthony Gordon je tak první volbou. Je také určitou zárukou, že využije příležitost na maximum. Carlo by se mohl nechat nalákat na tzv. bezpečnou variantu a místo nasazení ofenzivního hráče vybrat zhuštění středu hřiště např. o Fabiena Delpha, s Gylfim nebo André Gomesem. Bohužel praxe ukázala, že tudy cesta nevede. Většinou pak totiž není komu nahrávat dopředu. Ještě je tady šílená možnost, že bychom vedle DCL postavili dalšího útočníka v osobě Ellise Simmse. Ale toho si raději nechme jako žolíka.

Zajímavosti z minulosti

Loňský zápas proti Newcastlu na jejich hřišti byl první pro Carla Ancelottiho, pochopitelně z toho byla výhra. Asi bychom všichni uvítali, kdyby se obrátila karta po 2 zápasech s vyloučeným hráčem. Zajímavé je, že hráči Newcastlu viděli červenou proti Evertonu častěji, než proti kterémukoliv jinému soupeři v PL – 12. Současně, v duelech s Magpies bylo odpískáno v PL už 43 penalt (obě strany dohromady), vyšší bilanci jsme s nikým neposbírali. Naproti tomu sudí Stuart Atwell píská Everton podvanácté, ale ještě se v nich pro penaltu nerozhodl. Jo a DCL se trefil proti Newcastlu ve třech posledních kláních.

Co: Newcastle United – Everton FC, 7. kolo Premier League.
Kdy: neděle 1.11. 2020 od 15:00
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Stuart Attwell – Constantine Hatzidakis, Marc Perry. Čtvrtý rozhodčí: Martin Atkinson.
Videorozhodčí: Craig Pawson. Asistent videorozhodčího: Darren Cann.