Finále WFA Cup: Everton W – Manchester City W 1:3

01/11/2020 7 Od Karamela

Ani třetí utkání s MCI v této sezóně nedopadlo pro Everton šťastně. Ve finále WFA Cup prohrály evertonské ženy s Citizens 1:3.

Poprvé v historii přivítalo Wembely evertonský ženský tým. Zápas to nebyl ledajaký. Everton zde usiloval o zisk WFA Cup, soupeřkami mu byly ženy Manchester City. V kornavirové době zely ochozy legendárního stadionu prázdnotou, ale úplně bez publika se zápas neodehrával. Z tribun mu přihlíželi mimo jiné manažer anglické ženské fotbalové reprezentace (a bývalý evertonský kapitán) Phil Neville a předseda Evertonu Bill Kenwright. Willy Kirk společenskou stránku střetnutí nepodcenil. Do vymezeného území se postavil v úboru, se kterým by okamžitě mohl vyrazit do westminsterské katedrály na svatební obřad a hrát při něm hlavní roli (ne, nevěstu nemyslím). Modrá růže s bílou stuhou  v klopě tmavého obleku byla pěkným dokladem důležitosti, kterou náš manažer střetnutí přikládal. Dámy v roli domácích daly přednost oblíbenému jantarovému dresu. Déšť na chvíli ustal a zápas mohl začít.

První poločas

Od první minuty začal tlak hráček v nebesky modrých dresech. A od první minuty naše hráčky zodpovědně a obětavě bránily. První střelu na evertonskou bránu vyslala už ve 2. minutě Chloe Kelly, ale Sandy MacIver míč lapila. Poté se na nás valila vlna za vlnou, ale hradba jantarových dresů statečně bránila. V první čtvrthodině se Everton nemohl dostat řádně do hry. Ofenzivní stránku věci zachraňovala tradičně urputná a aktivní Hayley Raso svými výpady hluboko na polovinu soupeřek, bohužel bez výsledku. Od minuty 20. MCI dále přitáhl šrouby. Kelly jedovatě vypálila, ale MacIver byla na svém místě. Ve 23. minutě zahrával Everton přímý kop po faulu Bronze na Raso, bohužel bez kýženého efektu. O minutu později zajela ostře Hayley do soupeřky, za což si vysloužila žlutou, ale ani z toho přímého kopu nic naštěstí nebylo. Ve 25. minutě to Valèrie zkusila zdálky a bez výsledku. Ve stejné minutě MacIver bravurním výběhem sebrala Ellen White z kopačky vedoucí gól. Ve 34. minutě po osvědčené spolupráci Moe Wold – Gauvin mířila francouzská ostrostřelkyně hlavou mimo. Ve 40. minutě po rohu MCI si ve vápně na míč vyskočila nejvyšší hráčka na hřišti Sam Mewis (183 cm) a hlavou zavěsila – 0:1. O několik minut později zkusila také hlavou odpovědět Megan Finnigan (175 cm), bohužel neúspěšně. Těsně před poločasem zlikvidovala Sandy v naší bráně velmi slibnou přihrávku do ohně. Na opačné straně hřiště byla po čistém skluzu Houghton nešťastně sejmuta Gauvin a do šaten sotva odkulhala.

Druhý poločas

Do druhého poločasu Valèrie nastoupila, i když bylo vidět, že jí koleno bolí.  Everton vyrazil do ofenzívy. To po sérii tvrdých soubojů pocítila hlavně Hayley na pravém křídle, ale nic dalšího z toho nebylo. V našem vápně se Sandy MacIver opět zaskvěla perfektním zákrokem po dorážce Kelly. V 59. minutě po rohu hlavičkovala velmi dobře Damaris (176 cm), ale její pokus byl vyražena na roh. Po jeho zahrání pozadu hlavou dopravila míč do brány Valèrie Gauvin (173 cm) – 1:1. Everton zvýšil obrátky. Raso kmitala jak divá a vybojovala další přímý kop. Ke gólu nevedl. V 72. minutě Nicoline krásně zakombinovala s Valèrií, její hlavička proletěla 10 cm vedle brány. Hayley byla v 76. minutě vystřídána Chantelle Boye-Hlorkah, čímž bohužel naše aktivita na pravé straně výrazně opadla. Na druhou stranu to asi uchránilo Raso před druhou žlutou. V 85. minutě krásnou střelu Nicoline Sørensen směřující do šibenice vytáhla Ellie Roebuck v brance MCI těsně nad břevno. Do konce druhé půle si ještě Lucy Graham pochroumala kotník, a Chloe Kelly s Caroline Weir měly soustavu šancí, které však mířily vedle nebo do brankové konstrukce. V 95. minutě hlavičkovala po rohu Damaris nad a šlo se do prodloužení.

Prodloužení

Do prodloužení nastoupila Simone Magill místo Valèrie Gauvin,  Lucy Graham uvolnila své místo Moly Pike a Rikke Sevecke byla vystřídána Poppy Patinson. Manchester City opět přitvrdil. Naše dámy ale vůbec nechtěly dát svou kůži lacino a vydolovaly všechny zbývající síly. Damaris byla vystřídána Abbey-Leigh Stringer. Ve 12. minutě prodloužení perfektním obranným zákrokem zlikvidovala Megan Finnigan nájezd Georgie Stanway, která už obešla naší brankářku a směřovala k bráně. Pak MacIver nádherně vyrazila hlavičku Houghton. Ve 111. minutě se Stanway už dočkala a po nahrávce Jess Park překonala Sandy – 1:2. O čtyři minuty později byla zneškodněna střela Sørensen a Everton vsadil vše na ofenzivu. Těsně před konečným hvizdem si do vápna soupeře zaběhla i MacIver, ale zahraný přímý kop k vyrovnání nevedl. Sandy se ještě stačila vrátit, ale v poslední sekundě utkání byla překonána kanadskou reprezentantkou Janine Beckie – 1:3.

Shrnutí

Ano, Everton toto finálové utkání prohrál. Hráčkám Manchester City nezbývá než pogratulovat k zaslouženému úspěchu. Pro Everton může být slabou útěchou, že Sandy MacIver byla po právu jmenována MOTM. Za předvedený výkon, se evertonské dámy ale vůbec nemusí stydět, jakkoliv je jejich zklamání z výsledku nyní veliké. V zápase odevzdaly všechno a nechybělo zas tak mnoho a mohly se radovat ony. Vůbec to nebyla hra kočky z myší, jak by se možná podle skóre nebo pověsti obou klubů mohlo zdát. Jsem přesvědčen, že pokud se tento tým udrží pohromadě, tak náš čas ještě přijde. Takto se má hrát  ve finále FA Cup. Závěrečná standing ovation Billa Kenwrigta byla zcela na místě. Well done, ladies!

Branky: Gauvin (60´) – Mewis (40’), Stanway (111’), Beckie (120′)

Žluté karty: Raso – Bronze, Stanway

Everton (4-2-3-1):  MacIver; Moe Wold, Finnigan,  Sevecke (90´ Pattinson), Turner; Graham (90´ Pike), Damaris (99´ Stringer); Raso (76´ Boye-Hlorkah), Christiansen, Sørensen;  Gauvin (90´ Magill)

Manchester City (4-3-3):  Roebuck; Bronze, Houghton, Greenwood,  Stokes; Mewis, Walsh, Weir; Kelly (118´ Beckie), White (63´ Stanway),  Lavelle (70´ Park)

Rozhodčí: Rebecca Welch

Na fotografii: Sandy  MacIver
Zdroj fotografie: faplayer.thefa.com/