Newcastle United – Everton 2:1

01/11/2020 29 Od Riči

Chabá kvalita hráčů širšího kádru plus nevydařená manažerská rozhodnutí se rovnají unuděné prohře v St. James‘ Parku a pádu z ligového čela.

Carlo Ancelotti v sedmém kole při absenci klíčových krajních hráčů sáhl k překvapivému nasazení hned pěti středních záložníků, které zasadil do formace takzvaného stromečku 4-3-2-1. Allan, Doucouré, Delph hlídali prostor před obranou a Gomes se Sigurdsson dostali za úkol ofenzivnější povinnosti. Na becích se představili uzdravený Kenny a v Premier League debutující Nkounkou

Kromě zhuštěného středu pole zaskočilo rovněž posazení brankáře Jordana Pickforda, který od svého příchodu do klubu v létě 2017 nechyběl ve 120 ligových zápasech v řadě. Anglickou jedničku zastoupil mezi třemi tyčemi novic Robin Olsen.

Na lavičce náhradníků se po dlouhodobějších zraněních usadili stoper Branthwaite a útočník Tosun, naopak lehce zraněný Godfrey na poslední chvíli rozšířil početný seznam chybějících čítající Digneho, Holgatea, Colemana, Gbamina, Richarlisona a Jamese.

Obě mužstva začala utkání velmi opatrně a bez většího zájmu, obrázek úvodní půlhodiny byl ve znamení hráčů Evertonu posouvající si míč na půlící čáře. Hlavně Calvert-Lewin na hrotu se musel vyloženě nudit, jeho kamarádi v modré se ho rozhodli ignorovat. Z letargie probrala až 33. minutě, kdy se po brejku dostal do stoprocentní příležitosti domácí Saint-Maximin, jehož ale skvěle vychytal třicetiletý debutant Olsen.

Zlý první poločas Blues se překlenul i do druhého. V 53. minutě Gomes velmi nešikovně trefil ve vlastním vápně po rohovém kopu Wilsona a sudí odpískal penaltu, kterou proměnil sám faulovaný – 1:0. O dvě minuty později mohlo být pro hosty ještě hůře, kdyby Olsen reflexivně nezneškodnil Longstaffův pokus zblízka.

Ancelotti se nefungující systém snažil změnit střídáními, Bernard nahradil Gomese, Tosun Nkounkoua (turecký reprezentant se po vážném zranění kolene objevil na hřišti poprvé od února) a Iwobi Kennyho.

Ani trojitá změna ale nepřinesla zlepšení výkonu, Toffees si proti soupeři v hlubokém defenzivním bloku nevěděli rady, navíc v 85. minutě dostali závěrečnou ránu. Hbitý Fraser si pohrál s Minou a jeho tečovaný centr doklepl do prázdné brány Wilson – 2:0.

Everton se nakonec v závěru rozhoupal aspoň ke kosmetické úpravě skóre, po Iwobiho tečovaném centru se prosadil Calvert-Lewin – 2:1, na tři body to však zdaleka nestačilo.

Poslední dvě utkání vrátila Everton do tvrdé reality. Alarmující ale není jenom propast v kvalitě při absenci klíčových hráčů, ale také v nasazení. Stále platí, že na Goodison Parku pobírají tučné výplatní pásky přeplacení průměráci.

Branky: 56. (pen.) a 84. Callum Wilson – 90+1. Dominic Calvert-Lewin

ŽK: 55. Callum Wilson, 90+5. Jacob Murphy – 32. Niels Nkounkou, 69. Yerry Mina, 72. Allan, 88. Abdoulaye Doucouré

Newcastle United: Karl Darlow, Fabian Schär, Jamaal Lascelles, Federico Fernández, Jamal Lewis, Jacob Murphy, Sean Longstaff, Jeffrey Hendrick, Miguel Almirón (83. Isaac Hayden), Callum Wilson (87. Andrew Carroll), Allan Saint-Maximin (74. Ryan Fraser)

Everton: Robin Olsen, Jonjoe Kenny (77. Alex Iwobi), Yerry Mina, Michael Keane, Niels Nkounkou (69. Cenk Tosun), Abdoulaye Doucouré, Allan, Fabian Delph, Gylfi Sigurdsson, André Gomes (61. Bernard), Dominic Calvert-Lewin

Rozhodčí: Stuart Attwell

Bez diváků