Preview: Fulham – Everton

21/11/2020 13 Od Fip

Carlo a všichni Evertonians chtějí zastavit nelichotivé série. Určitě bychom se chtěli vrátit do doby před předcházející represívní pauzou. Zcela jistě po tom touží i hráči v modrém. Fulham ale nebude chtít přiblížit se návratu do Champu.

Kvalifikace na Euro, kde se představí téměř polovina týmů ze účastněných týmů, je za námi, další přerušení soutěže by mělo nastat až v březnu. Do určité míry skončila pro Evertonians lépe než ta předchozí, hráči se vrací vesměs zdraví. Co víc, vrací se nepostradatelný hříšník.

Po roce zase nový Fulham

Cottagers hrají na domácky působícím stadionu, mají mladého anglického manažera a řadu zajímavých hráčů. Pro mnohé sympatický tým. No. Po návratu na nejvyšší level ostrovní kopané došlo podobně jako před 2 lety k velkému nakupování. Aby ne, za Fulhamem stojí jeden z nejbohatších vlastníků ve fotbale – Shadid Khan (v neoficiálním pořadí na 4. místě za majiteli Citizens, Gunners a Abramovičem). Přesto, řada z hráčů přišla na hostování, asi pro případ, kdyby to letos zase nevyšlo. Mezi posilami najdeme řadu hráčů, jejichž jména jsme slýchávali i ve spojení s naším klubem. Dorazilo duo Lemina-Reed ze Sottonu, Adarabioyo uprchl z Manchesteru, Holanďan Kenny Tete a dánský stoper Andersen hostují z Lyonu, Aréola z Paříze, někdejší hráč Albionu Loftus-Cheek z Chelsea.

Naši furianti

Výčet nekončí, dalšího zapůjčeného hráče známe všichni velmi dobře. Ademola Lookman započal kariéru v Evertonu pohotovým průstřelem Caballera při památné demolici. Jinak mu ale ani Koeman, ani Silva nedůvěřovali. Ale ani další štace nebyla kariérním sestupem, vždyť Lipsko nahromadilo za těch pár let existence celou galaxii hvězdiček. Ade se dostal do povědomí fanoušků nevydařenou kopií slavné Panenkovy penalty v posledním zápase. Jinak ale zatím vytvořil v novém působišti dobrý dojem, rozhodně ho nelze považovat za promarněný talent. Naopak, právě ona penalta je potvrzením, že odvaha k nápaditým řešením jej neopustila. A že hráč, který dokáže z ničeho udělat něco, může chybět, víme své. Jen ta realizace se někdy nepovede, ale Lookman se bude chtít proti nám jistě vytáhnout.

Minulost minimálně na Finch Farm má za sebou i další posila, z hroutícího Wiganu přicházející americký reprezentant Antonee Robinson. Pravda, za a tým toho mnoho nenahrál, o to více nadějí se k němu mezi stoupenci naší víry upínalo. Ani v Lancashire se neztratil, a tak je po dvou letech opět v kádru mužstva z Premier League a hned v základu.

Alespoň defenzívní projev týmu se tak zlepšil, počet inkasovaných branek klesl o 70 procent. Změnu oproti září ale přineslo právě chvatné posilování v posledních fázích přestupního období. Tyto obchody připravily o hrací čas řadu opor loňské postupové sezóny, například nejlepšího brankáře druhé ligy, slovenského reprezentanta Mareka Rodáka. Alphonse Aréola se ale zatím ukazuje ve výborném světle a nebude snadné ho překonat.

Restart II.

Na listopadové národní kola nebude řada hráčů vzpomínat v dobrém. Na vlastním displeji jsem byl svědkem části kolumbijské popravy v Quitu. James se ocitl často mimo hru a její tempo a dokázal, že když to nejde celému týmu, ani superstar nic nezmůže. Je cosi shnilého v kolumbijském fotbalovém kartelu. Mina se tomuto trapasu vyhnul, dostal červenou už v tom předchozím, s Uruguayí. Gylfi Thóra jsem zahlédl v baráži s Maďarskem. Šťastná trefa z přímého kopu byla labutí písní islandské zlaté generace, které přeci jen došly síly. Tosun spadnul o třídu níž. DCL se sice trefil, ale ani on, ani Pickford, ani Keane, nebo vůbec celý mančaft Albionu se do finále Ligy národů nedostal. Tam se pro změnu podívá Lucas Digne s Les Bleus. Richarlison se prosadil za Kanárky, do jejichž výběru se dostal i Allan. Ostatní tak po různu, chybí Coleman a Covid.

Návrat ztraceného (Richarli)syna 

Všichni se už ale těšíme na návrat Richarlisona, jehož dravý styl týmu chyběl víc, než si kdo troufal představit. Od přestupu z Watfordu Toffees nevyhráli žádný zápas, ve kterém Brazilec chyběl. To mluví za vše. Ideální složení dvojice stoperů ještě neznáme, ale odpovědí asi většiny Evertonians by byla ta bez Miny. Šanci o reparát své uvadající pověsti dostane vpravo Kenny a může to být jedna z posledních. Záloha je trochu záhada, málokdo z nově zkoušených se ukázal v dobrém světle. Návrat rychlonohého Brazilce ale mění celé paradigma. Rozšíření mobility týmu o druhé skutečné křídlo je také varianta, která zatím nenaplnila očekávání. Je to na tobě, Carlo!

Kdo s koho

Everton hraje proti Fulhamu velmi rád. Ale jen doma, kde máme stoprocentní bilanci. Venku to je v EPL dost na houby, 3 výhry, 2 remízy a 9 proher.

Everton 22. listopadu nevyhrál už 10 zápasů, naposledy v roce 1969. A z těch deseti bodoval jen dvakrát.

Pokud by se DCL podařilo vstřelit branku, dohnal by trenéra rezervy Davida Unswortha na šestém místě našich střelců v EPL (33 branek).

Sérii proher zmiňovat nebudu, ale něco z toho si pamatují všichni i s podprůměrnou pamětí, jako například já a delfín Filip. COYB!

Co: Fulham FC – Everton FC, 9. kolo Premier League.
Kdy: 22.11.2020, 13:00 SEČ.
Kde: Craven Cottage.
TV: Premier Sport – přímý přenos.
Rozhodčí: Andy Madley Asistenti:  Eddie Smart, Derek Eaton VAR: Lee Mason Asistent VAR: Graham Scott