Preview: Everton – Leeds United

27/11/2020 15 Od Javor

Série zápasů proti slabším týmům pokračuje…

Na Fulhamu se splnila povinnost, ale i kvůli tomu, že Cottagers neumí zahrávat penalty. Nicméně je tu další kolo a na Goodison Park přijíždí znovu nováček. Když tým z Elland Road hrál naposledy proti Evertonu, tak se psal rok 2003, Moyes byl ještě na začátku svého angažmá v klubu a v útoku se točila trojice Ferguson-Radzinski-Rooney. Právě současný asistent manažera vzpomíná na utkání ze září 2003 na Goodison Road celkem rád, gólem přispěl k vítězství 4:0. Ze známějších jmen tehdejšího kádru Leedsu připomenu aspoň Pennanta, Viduku či budoucího plejera Evertonu Lennona.

Rozepisovat tu sáhodlouze historii klubu smysl nemá, tak jen stručně konstatuji, že vyhrál tři tituly a suverénně nejúspěšnějším obdobím byla 60. léta a první polovina těch 70. pod vedením Dona Revieho, kdy klub vyhrál dva tituly, pětkrát byl druhý a čtyřikrát hrál finále Anglického poháru, přičemž jedno zvládl vyhrát. V záložní řadě zářila dvojice Bremner a Yorath, v útoku Lorimer a Jordan. Poslední titul je ze sezóny 1991-1992, záloha ve složení Speed-Batty-McAllister-Strachan neměla konkurenci a podepsání Cantony na druhou polovinu sezóny klubu taky neuškodilo.

Leeds má jako nováček jedinou ambici – zachránit se. V současnosti je s pasivním skóre čtrnáctý, přičemž poznává strasti první sezóny v Premier League. Čtyři body z posledních pěti zápasů opravdu nejsou věci, kterou se klub může chlubit. Což o to, start byl pěkný, ale nějak došel dech – v posledním zápase nedokázali doma porazit Arsenal, který dohrával o deseti a v předchozích dvou dostali od Crystalu Palace a od Leicesteru čtyřgólový příděl. Obrana má rozhodně díry a útok Evertonu v čele s Calvertem-Lewinem by je měl využít.

Hostům budou chybět Hernandez, Llorente a Shackleton, dlouhodobým absentérem je bývalý Evertonian Forshaw. Domácí ale mají špatnou zprávu ze včerejška. Na tréninku si vážně zranil kotník Digne a jeho absenci odhadl manažer Ancelotti na 2-3 měsíce. Podstoupit operaci by měl v pondělí. No a když vememe v úvahu, že není k dispozici kapitán Coleman a Kennyho v neděli nebyl ani na lavičce, tak má Everton rázem problémy s krajními obránci. Nabízí se hrát se třemi stopery a obsadit Nkounkoua s Iwobim do rolí wingbacků. Jen doplním, že Gbamin by měl začít trénovat s prvním týdnem za dva týdny.

Co: Everton FC – Leeds United FC, 10. kolo Premier League
Kdy: 28. 11. 2020 od 18:30
Kde: Goodison Park
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Chris Kavangh – Dan Cook, Constantine Hatzidakis Čtvrtý rozhodčí: Darren England
Videorozhodčí: Andre Marriner Asistent videorozhodčího: Lee Betts