Burnley – Everton 1:1

05/12/2020 16 Od Petr

Zápas na Turf Moor mezi domácím Burnley hrajícím v nejspodnějších patrech tabulky a Evertonem s rozpadlou defenzivou skončil dělbou bodů.

Už na začátku bylo zřejmé, že oba týmy body potřebují jako sůl. Domácí Burnley se chtělo odrazit ode dna tabulky, hostující Everton zase dát zapomenout na sérii nepovedených zápasů a konečně bodovat naplno. S výsledkem utkání tak nemůže být úplně spokojená ani jedna strana.

Burnley nastoupilo v rozestavení 3-4-3, do branky se vrátil anglický reprezentační gólman Nick Pope, český reprezentant Matěj Vydra se nevešel do základní sestavy. Carlo Ancelloti zvolil stejné rozestavení, útoky soupeře mělo blokovat hlavně trio Godfrey – Mina – Keane, před nimi v záloze čtveřice Iwobi, Allan, Doucouré a na levém half-backu Fabian Delph. V útoku nebylo co řešit, nastoupila osvědčená trojice Richarlison – Calvert-Lewin – James Rodríguez. Na rozdíl od zápasu s Leedsem se tak do základní sestavy nepodívali Tom Davies a Mason Holgate.

Domácí tým letos zažívá nejhorší vstup do sezóny od roku 2014, kdy sestoupil, v domácím utkání dodnes neskóroval třikrát v řadě.  Everton měl být v tomto ohledu ideální soupeř, z dosavadních 10 ligových zápasů udržel čisté konto jen jednou. To se bohužel potvrdilo už v 3. minutě zápasu. Dvojice Doucouré – Allan vyrobila chybu v rozehrávce, míč si na hranici vápna převzal Robbie Brady a zamířil přízemní střelou přesně k tyči – 1:0.

V následujících minutách Burnley dokazovalo, že import bodů do Liverpoolu nebude žádná samozřejmost. Poctivou hrou a včasným dostupováním nedávali karamelkám moc šancí na vyrovnání. První pořádná akce Evertonu přišla až ve 13. minutě. Dominic Calvert-Lewin rozehrál míč do strany na rozeběhnutého Iwobiho, který mu poslal krásný centr zpět před bránu. Nejlepší střelec Evertonu stačil ve skluzu míč tečovat, ale výborně postavený brankář Pope střelu se štěstím odrazil. To určitě potěšilo i manažera anglické fotbalové reprezentace, Gareth Southgate utkání sledoval přímo na stadionu a mohl si tak vychutnat minisouboj obou gólmanů Albionu.

V průběhu utkání se Everton dostával více do hry, podařilo se zrychlit a zpřesnit kombinaci. Důkazem toho byly střely z 15. a 18. minuty. Do zakončení se dostali Iwobi, poté Richarlison. Obě střely však byly z úhlu a Nick Pope si s nimi poradil bez problémů.

První střídání zápasu přišlo určitě dříve než si Carlo Ancelotti přál. Už ve 26. minutě zápasu musel kvůli svalovému zranění opustit hřiště Fabian Delph. Na hřiště se dostal Portugalec André Gomes. To s sebou přineslo i změnu rozestavení na 4 obránce, Iwobi, Mina, Keane a Godfrey. Následné minuty nepřinášely vyložené šance, i když měl Everton mírně navrch. Burnley se prezentovalo bojovností, nasazením a houževnatou hrou a mohlo udeřit ve 42. minutě po své typické akci. Nick Pope poslal dlouhý nákop na polovinu soupeře, přišlo jednoduché sklepnutí na rozeběhnutého Chrise Wooda. Novozélandský reprezentant už se dostával do vyložené příležitosti, jenže hru skvěle přečetl hostující gólman Jordan Pickford, vyběhl a zabránil ve změně skóre.

V třetí minutě nastavení se potvrdilo známé nedáš – dostaneš. Allan na středovém kruhu vybojoval míč, poslal krásnou přihrávku na běžícího Richarlisona, který z první vracel před bránu. Tam už číhal Dominic Calvert-Lewin, který opět ve skluzu tečoval míč. Tentokrát už byl ovšem Nick Pope bez šance – 1:1 . Calvert-Lewin skóroval už pojedenácté v sezoně a potvrdil, že je nejlepším střelcem Premier League. První poločas tak skončil nerozhodně.

Everton se prezentoval dobrým vstupem do druhého poločasu, zpřesněním a zrychlením kombinace. To se mohlo vyplatit už v 51. minutě, kdy přišel hezký fotbalový moment. Míč ve středu pole krásně udržel Gomes, přes Doucourého se míč dostal na křídlo k Iwobimu, ten přihrál zpět na Doucourého, který nachystal palebnou pozici pro Jamese Rodrigueze. Pokus o technický obstřel na vzdálenější tyč však skvěle zlikvidoval výborně chytající Pope.

Poslední třetina utkání začala až chvílemi uspávajícími pasážemi, kdy se nic moc nedělo. Everton byl hodně pasivní, Burnley mělo cca pětiminutovou pasáž, kdy mělo 80% držení míče a mohlo jít opět do vedení po střele Bradyho, dobře však zblokoval Allan. Burnley pokračovalo v dobrém pressingu, v 78. minutě zahrávalo standardní situaci. Ke střele se po odraženém míči dostal Brownhill, Calvert-Lewin však zblokoval na roh. V následující minutě přišel ostrý centr zprava, ale Mina zvládl ubránit nebezpečný náběh Chrise Wooda.

Na začátku 81. minuty se do hry dostal Gylfi Sigurdsson, kterému udělal místo na hřišti Doucouré. Prakticky ihned po střídání přišel dobrý náběh Calvert-Lewina po levém křídle, ale Nick Pope včas vyběhnul a připsal si další jistý zákrok. Perfektní zákrok předvedl i na druhé straně Jordan Pickford. Burnley zahrávalo roh a zblízka hlavičkoval Chris Wood. Pickford však ukázal, že má vynikající reflexy na čáře a míč stihl vyrazit!

Na hřiště se na konci řádné hrací doby dostal i Cenk Tosun po odchodu Allana. V samotném závěru přišla ještě jedna dobrá šance, kdy Richarlison ze strany posunul míč na Rodrigueze. Ten poslal uličkou Sigurdsona směr 3 body,  vyběhnuvší Pope byl však proti. Do konce zápasu už se nic nezměnilo a zápas tak skončil nechtěnou, ale pravděpodobně spravedlivou remízou.

(fotozdroj: Oli Scarff)

Branky: 3.Robbie Brady – 45.+3.Dominic Calvert-Lewin

Burnley FC: Nick Pope, Matthew Lowton, Ben Mee, James Tarkowski, Charlie Taylor, Ashley Westwood, Robbie Brady (86. Josh Benson), Josh Brownhill, Dwight McNeil, Jay Rodriguez (75. Ashley Barnes), Chris Wood

Everton FC: Jordan Pickford, Ben Godfrey, Michael Keane, Yerry Mina, Fabian Delph (29. André Gomes), James Rodríguez, Allan (89. Cenk Tosun), Abdoulaye Doucouré (81. Gylfi Sigurdsson), Alex Iwobi, Dominic Calvert-Lewin, Richarlison

Rozhodčí: A.Taylor     Bez diváků