Everton W – Manchester City W 0:3

06/12/2020 2 Od Karamela

Potřetí v této sezóně se střetl ženský tým Evertonu s kolegyněmi z Manchester City. Ani toto utkání nepřineslo (příjemné) překvapení a hosté zvítězili 3:0.

Pohled na soupisku vyvolal ve fanoušku karamelek obavy: prořídlá lavička, na které se s Tinjou Korpela sešly pouze 4 hráčky: Pattinson, Clinton, Boye-Hlorkah a Pike. Sevecke nepustilo do utkání poraněné stehno z tréninku. O příčině absence Emslie a Magill mi není nic známo. A Gauvin si ve Francii stále léčí svalové zranění. Do startovní sestavy se tak vrátily Clemaron a Stringer, za Sevecke v obraně zaskočila Damaris. Sbor rozhodčích i některé hráčky dnes nastoupily na hřiště s duhovými tkaničkami v kopačkách nebo s duhovými stužkami ve vlasech. Projevily tím svojí účast na Rainbow Laces Day, který bude 9.12. a který si klade si za cíl vytvořit ve sportu  prostředí vstřícnější k LGBT komunitě.  Po nástupu na hřiště se výkop musel ještě chvíli pozdržet, protože rozhodčí narychlo látala díru nalezenou v síti evertonské brány.

První poločas

Everton začal utkání slušně. Jako první sice zahrozily ve 2. minutě hráčky City, ale spolupráce Sørensen a Raso přinesla slibnou situaci o několik minut později. Bohužel Hayley minula v rozhodujícím momentu míč a z druhé vlny dorážející Stringer vystřelila výrazně nad. Ani soustava evertonských rohů  po čtvrthodině hry gól nepřinesla. Ve 25. minutě udeřili Citizens: na hranici ofsajdu nabíhající Ellen White hlavou z vápna přelobovala MacIver – 0:1. O minutu později po ledabyle bráněném rohu přidala další gól hlavou Gemma Bonner – 0:2. Everton se pokusil odpovědět, ale průnik Raso do vápna vedl jen ke kolizi s brankářkou a k následné žluté kartě pro Australanku. Poté byla hra víceméně vyrovananá. Vyplavení hormonů štěstí do evertonské cirkulace mohla způsobit střela  Sørensen zleva, bohužel byla chycená. Když už to vypadalo, že přišel čas na krátkou relaxaci v šatnách, přišel třetí gól. Při něm si na přihrávku Caroline Weir naskočila Janine Beckie a hlavou zvýšila na 0:3.

Druhý poločas

Není třeba chodit kolem horké kaše a průběh poločasu lze shrnout do konstatování, že druhá půle probíhala bezpečně v režii Citizens. Nebýt neúnavné Raso, nebyla by vůbec žádná chvíle, při které by fanoušek Evertonu mohl aspoň doufat v úpravu skóre. Po vystřídání Hayley v 77. minutě ustala i tato aktivita (ojedinělou výjimkou byla hlavička Boye-Hlorkah přímo do brankářky) a Everton se zaměřil na kontrolování skóre. Což se nakonec povedlo, čtvrtý gól se občankám skutečně dát nepodařilo. Ale není to trochu málo, Antone Pavloviči?

Shrnutí

Základní sestava mnoho ofenzivních nadějí nevzbuzovala. Magill a Emslie citelně chyběly. Bez Claire postrádala  Raso obvyklou partnerku a  její osamocené průniky do vápna soupeřek byly eliminovány.  Sørensen vpředu mi dvakrát šťastná nepřišla. V Evertonu se jí daří více, pokud může ze stran servírovat zdařilé pasy do vápna. Christiansen byla dnes relativně vzadu, její obvyklá funkce box to box záložnice tím myslím citelně utrpěla. Snad pouze Damaris na levém beku nepůsobila jako východisko z nouze. Aktuálně jsme osídlili pátou příčku v tabulce WSL. Dle zpráv by příští neděli proti Birminghamu už měly být k dispozici Sevecke i Magill. Můžeme tedy doufat ve tři body. Budou se nám velmi hodit. Come on, you blue girls!

Fotografie: Damaris, White, MacIver (zdroj: Martin Rickett, The Guardian)

Branky: White (25´), Bonner (26´), Beckie (45+´)

ŽK: Raso, Clemaron, Sorensen

Everton (4-2-2-2): MacIver – Moe Wold,  Finnigan, Damaris, Turner – Clemaron (77´Boye-Hlorkah), Stringer – Christiansen, Graham – Sørensenn, Raso (77´Pike)

Manchester City (4-2-3-1): Roebuck – Bronze, Houghton, Bonner (64´Greenwood), Stokes – Walsh, Scott – Weir (64´ Mewis), Beckie (71´ Hemp), Lavelle (45´ Kelly)- White (76´Stanway)

Rozhodčí: Stacey Pearson