Leicester City – Everton 0:2

16/12/2020 0 Od Riči

A pak že to nejde. Toffees po triumfu nad Chelsea zdolali s čistým kontem i dalšího silného protivníka. Mrzí jen zranění klíčového záložníka Allana.

„Vítězná sestava se nemění,“ říká staré fotbalové pravidlo. Carlo Ancelotti ale ještě pamatuje, kdy byl fotbalový míč hranatý, takže nějaké zvyklosti pro něho neplatí a oproti vítězné sestavě s Chelsea provedl rotaci v bráně. Šance se na úkor Pickforda dočkal zkušený Robin Olsen.

Co se týče rodinných povinností, na rozdíl od Fipovců ratolest autora reportu naštěstí usnula už před zápasem. Solidárně se probudila pouze na pár minut o poločase.

Úvodní seznamování uťal Everton po poměrně nenápadné akci v 21. minutě. Richarlison si navedl míč doprostřed hřiště a střelou z dálky zaskočil Schmeichela v bráně – 0:1. Brazilec skóroval po dvou a půl měsících, gól potřeboval jako koza drbání.

Domácí mohli odpovědět takřka záhy, ale Vardy v dobré pozici hlavičkoval jen do prostoru připraveného Olsena. Menší tlak Leicesteru nevygradoval další příležitostí, a tak zahrozili zase Toffees. Calvert-Lewin hlavičkou po Sigurdssonově trestném kopu vyzkoušel, zda už tentokrát bude Schmeichel pozornější. Byl.

Ve 41. minutě si bohužel přivodil svalové zranění Allan. Nejenže musel být vystřídán Gomesem, dokonce opustil hřiště na nosítkách. Co si budeme povídat, jedná se o další velkou ztrátu. Allan se okamžitě po letním příchodu zařadil mezi základní stavební kameny Ancelottiho sestavy.

Leicester se od začátku druhého poločasu chopil taktovky, ale výborně bránící Everton nepřipouštěl vážnější ohrožení své brány. Naopak takticky perfektní výkon vyšperkoval v 72. minutě. Sigurdsson dobře kopl roh, Keanovu hlavičku sice Schmeichel reflexivně vyrazil jako i dorážku Calverta-Lewina s pomocí břevna, jenže do třetice Holgate doťuknul míč za záda nebohého Dána – 0:2.

O chvíli později mohlo být ještě veseleji, Sigurdssonův volej se jen těsně nevešel pod břevno. V 82. minutě na druhé straně Gomes zbytečně zavadil o Péreze ve vápně. Rozhodčí Mason nejprve ukázal na penaltový puntík, ale po konzultaci s videorozhodčím a osobní analýze u videa pokutový kop odvolal. U Gomese, potažmo celého Evertonu, stála štěstěna, třebaže Mason nakonec rozhodl správně. Aktivní Pérez, který přišel na trávník v průběhu druhého poločasu, posléze i rozvlnil síť, jeho branka ovšem nebyla uznána pro evidentní ofsajd.

Do konce zápasu se již důležitého nestalo. Toffees po chabém listopadu opět vystrkují růžky. Jen tak dále.

Branky: 21. Richarlison, 72. Mason Holgate

ŽK: 15. Nampalys Mendy, 87. Christian Fuchs – 49. Mason Holgate, 49. Ben Godfrey, 64. André Gomes

Leicester City: Kasper Schmeichel, Christian Fuchs, James Justin, Wesley Fofana, Nampalys Mendy (73. Kelechi Iheanacho), Youri Tielemans, Wilfred Ndidi, James Maddison, Cengiz Ünder (62. Ayoze Pérez), Harvey Barnes, Jamie Vardy

Everton: Robin Olsen, Ben Godfrey, Michael Keane, Yerry Mina, Mason Holgate, Gylfi Sigurdsson, Allan (41. André Gomes), Abdoulaye Doucouré, Alex Iwobi (90+2. Jonjoe Kenny), Dominic Calvert-Lewin (90. Anthony Gordon), Richarlison

Rozhodčí: Lee Mason

Bez diváků