CLC: Everton W – Manchester United W 1-0

17/12/2020 0 Od Karamela

Ani domácí vítězství 1-0 nad Manchester United nestačilo Evertonu k postupu do další fáze Continental League Cup.

Hrstka pokusných diváků na Walton Hall Park přihlížela zápasu, ve kterém se ženský tým Evertonu utkal se ženami Manchetser United. K postupu do vyřazovací fáze poháru jsme potřebovali vyhrát nejméně o pět gólů a tím postoupit z druhého místa skupiny. Šance hostí na další postup byly nulové už před zápasem. Sevecke, Emslie a Gauvin  byly stále mimo hru. Do sestavy se vrátila Magill, za Sevecke na levém beku zaskočila Damaris. Mezi tyče nastoupila Sandy MacIver, záda jí z lavičky kryla 18letá brankářská naděje Anna Pedersen. K původnímu odložení zápasu o 42 dní se přidalo dalších 20 minut pro (již tradiční) látání díry v brankové síti.

První poločas

začaly dámy v červeném ostře. V 16. minutě zblízka vychytala MacIver střelu Jane Ross a i v dalších minutách United na domácí bránu zle dotíraly.  Hra se přiostřila i po fyzické stránce, v 35. minutě byla drsně sejmuta naše Maéva Clemaron a o pár minut později žalostně pozdě načasovaný tackle skolil Izzy Christiansen. Do přestávky bojoval Everton sice srdnatě, ale seriózně ohrozit bránu rudých ďáblic se mu nepovedlo. Naopak těsně před přestávkou zlikvidovala MacIver dalekonosnou pumelici Ona Batlle.

Druhý poločas

přinesl podstatnou změnu: na hřiště se vřítila Hayley Raso se svým obvyklým temperamentem. A kyvadlo se začalo vychylovat na správnou, tedy na královsky modrou stranu. Nejprve Raso sama vyzkoušela z malého vápna reflexy Mary Earps, které se pro tentokrát ukázaly jako dostatečně rychlé. V 61. minutě se míč za záda Earps dostal, ale gól nebyl uznán. Na schválenou branku bylo třeba vyčkat až do 74. minuty. Hayley Raso z levého křídla protančila do vápna, kde přihrávkou – nepřihrávkou našla Lucy Graham, která dorazila míč do sítě United – 1:0. MUTD ale ukázal, že postoupit sice nemůže, ale utkání vyhrát rozhodně chce. Postupně se na evertonskou branku valila vlna z vlnou a MacIver musela předvést pár pěkných zákroků ze svého rejstříku. Těsné vítezství tak bylo uhájeno.

Shrnutí

Hubené vítezství v předchozím Conti Cup derby mělo své následky: už před zápasem bylo velmi pravděpodobné, že i když se nám povede zvítězit, nebude to brankovým rozdílem dostatečným pro další postup. To se také stalo. Zvítězili jsme však nad vedoucím týmem prozatimní WSL tabulky, což je velmi potěšitelné. Před následujícím zápasem s Arsenalem a před lednovou reprízou s United to našemu sebevědomí může velmi prospět. Je pravda, že první poločas měl k sebevědomému výkonu daleko, ale tento deficit se podařilo nahradit obětavostí a štěstím.  V druhé půli ukázala Hayley, proč je pro nás nepostradatelná (rozdíl ve hře s a bez létající Australanky je možná až příliš nápadný). A Damaris svými výkony na beku ukazuje, že i když nejde o její běžnou pozici, je schopna také tuto funkci výborně zastat. Takže i přes zatím stále trvající absenci našich důležitých hráček je výhled do dalších zápasů možné označit jako mírně optimistický. Come on, you blue girls!

Fotografie: Lucy Graham (zdroj :  Charlotte Tattersall/Getty Images)

Branky: Graham (74. minuta)

ŽK: Stringer (50. minuta)

Everton (4-3-3): MacIver – Moe Wold (63´ Pattinson), Finnigan, Damaris, Turner (88´Clinton) – Clemaron (45´ Pike), Christiansen, Stringer – Graham, Magill (45´ Raso), Sørensen (68´Boye-Hlorkah)

Manchester United (4-2-3-1): Earps – Batlle, Turner, McManus, Okvist – Ladd, Groenen (63´ Heath) – Sigsworth (63´ Toone), Zelem, Galton (55´ Hanson)-  Ross (76´ Fuso)