Arsenal W – Everton W 4:0

20/12/2020 2 Od Karamela

K poslednímu zápasu v tomto roce odcestoval ženský tým Evertonu na severní předměstí Londýna. Zde se na Meadow Park utkal s Arsenalem a utrpěl potupnou porážku 4:0.

Našim dámám se nepodařilo napodobit výkon evertonského mužského týmu z předchozího dne. Zato se zapsaly do historie ligy: svojí 10. porážkou od Arsenalu v řadě ustanovily nový WSL rekord v počtu nepřetržitých proher s jedním a tím samým soupeřem. Což není pochopitelně nic, o co by člověk stál. Tedy pokud zrovna nefandí kanonýrům. Sevecke, Gauvin a Emslie jsou stále mimo hru, do zápasu od první minuty nastoupila Grace Clinton.

První poločas

začal pravděpodobně nečekaně brzy. Jinak si nelze vysvětlit, proč Everton místo hry prvních deset minut na hřišti ještě lehce vyklusával. V 4. minutě po podklouznutí Clemaron prošla celkem hladce evertonskou obranou Beth Mead a naservírovala míč přímo před bránu Jordan Nobbs. Té už nezbývalo, než míč doklepnout za záda MacIver – 1:0. Aby toho nebylo málo, tak v 10. minutě po dlouhém výkopu utekla Jill Roodh a předložila míč před bránu zcela volné Caitlin Foord, která neváhala – 2:0. Pár minuté poté předvedl i Everton, že přeci jen přijel hrát fotbal. Bohužel střela Nicoline Sørensen byla zablokovná a dorážka Hayley Raso směřovala mimo. Pro průběh zápasu bylo příznačné, že šlo o jediné přímé ohrožení arsenalské branky až do 88. minuty. Zbytek poločasu byl pro fanouška Evertonu frustrující podívanou na trápící se tým.

Druhý poločas

začal slibně. Převaha Guners byla sice stále zřejmá, ale do vyložených šancí se nedostávaly (nebo je zlikvidovala MacIver). Everton začal přece jen častěji pobývat na půli soupeřek. Na bránu sice hráčky v jantarovém nevystřelily, ale naděje tu byla. Vzala však za své po rohu v 61. minutě, kdy MacIver minula míč a nechutně volná Jen Beattie hlavou zvýšila na 3:0. O dvě minuty později prošla Beth Mead až příliš snadno přes Poppy Pattinson a z hranice velkého vápna pěkně zavěsila další arsenalský gól – 4:0.  Několik velmi dobrých zákroků Sandy MacIver v dalším průběhu zápasu bylo jedinými světlými body v celkovém evertonském marasmu. Boye-Hlorkah v 88. minutě ještě pěknou ranou napálila břevno a pak už milosrdný hvizd píšťalky ukončil toto trápení.

Shrnutí

Zápas, na který je lépe zapomenout. Těžko říci, zda na vině je dočasná ztráta formy, přechod na formaci 4-4-2 nebo část opor mimo hru. Možná za to mohla kombinace všech zmíněných faktorů. Je pravda, že přechod na diamant se příliš nezdařil: volný prostor zvící pouště Kalahari mezi našimi full backy dokázal Arsenal rychle a bez problémů využívat. Jindy jistá Megan Finnigan dnes na pozici pravé obránkyně hrála podivně, Izzy místo tvoření hry byla utopená v záloze a křídelní hra se vytratila téměř zcela. A myslím, že na našich hráčkách byla znát i slušná porce únavy. Nezbývá, než se přes svátky oklepat a věřit, že s novým rokem přijde i zlepšení. A také uzdravení našich marodů. Ale celkem vzato, tahle půlka sezóny nebyla vůbec špatná. Merry Christmas, you blue Girls!

Fotografie: Maeva Clemaron (zdroj: Twitter)

Branky: Nobbs 4’, Foord 10′, Beattie 61’, Mead 63’

Arsenal (4-3-3): Williams – Evans, Williamson, Beattie, McCabe (79´ Maier) – Roord  (72´ Van de Donk), Gut (62´ Walti), Little – Mead, Foord (72´ Miedema), Nobbs

Everton (4-4-2): MacIver – Moe Wold, Finnigan, Damaris, Turner (46´ Pattinson)- Clinton, Christiansen, Clemaron, Graham – Sørensen (72´ Boye-Hlorkah), Raso (72´ Pike)

Rozhodčí: Helen Conley