LC Preview: Everton – Manchester United

23/12/2020 14 Od Javor

Poslední čtvrtfinále Ligového poháru přináší střet ligových tabulkových sousedů – a týmů, které jsou ve formě.

Je to tak – v Goodison Parku dnes večer uvidíme zápas třetího na hřišti čtvrtého. Oba týmy mají 26 bodů, přičemž hosté mají odehráno o jeden špíl méně – termín dohrávky na hřišti Burnley ještě není znám. A mnou zmiňovaná forma je nasnadě – Everton po překvapivé prohře doma s Leedsem uhrál v posledních čtyřech zápasech 10 bodů, konkrétně za remízu v Burnley a zaknihoval výhry nad Leicesterem, Arsenalem a Chelsea. Forma Manchesteru United? 4 výhry z posledních pěti ligových zápasů a remíza v derby = moc pěkných 13 bodů z 15 možných. Dnes večer je na co se těšit – a to platí i pro neutrály.

Ligový pohár v téhle sezóně je hrán zvláštním způsobem, skoro vše bylo odehráno v září, semifinále se hraje na začátku ledna a finále bylo posunuto až na poslední dubnovou neděli. Navíc oproti minulé sezóně bylo semifinále zkráceno na jeden zápas, takže, jak praví klasik, chce to nacvičit los. A já osobně už mám případného soupeře v dalším kole vybraného.

Co stojí za výsledkovým a tabulkovým vzestupem Evertonu? Nepochybně primárně výrazně zlepšená obranná hra. Již nějakou dobu zraněné lýtko nepouští do hry Jamese Rodrígueze, tým tak trochu postrádá invenci v útočné fázi hry. Ale jeho náhrada Sigurdsson je mnohem ochotnější bránit, občas vymyslí pěknou přihrávku či ze standardky přihraje na gól – a ono to funguje. Samozřejmě týmu prospívá, že Pickford omezil své zkraty na minimum a ponechal si naopak občasné zázračné čapnutí. Též to vypadá, že dvojice Godfrey a Mina se již konečně adaptovala, pričemž kolumbijský stoper má rád střílení branek v 45. minutě – vsítil v ní zatím všechny své branky za Everton.

Kolumbijský záložník stále není k dispozici, ale měl by být brzy, snad již v sobotu proti Sheffieldu United, v horším případě v pondělí proti Manchesteru City. Zatím trénuje sám. Chybět bude i trojice Allan-Delph-Digne. O francouzského obránce má zájem Manchester City, Everton zahájil vyjednávání s ním o nové smlouvě. Hosté nemůžou počítat pro dnešní večer se službami Aarona Wan-Bissaky a Scotta McTominaye, stejně jako Phila Jonese a Marcose Roja. Manažer Solskjær se netají tím, že kádr protočí a šanci tak dostanou náhradníci.

P. S. V sobotu remízka, Ole, jo?

Co: Everton FC – Manchester United FC, čtvrtfinále Ligového poháru
Kdy: 23. 12. 2020 od 21:00
Kde: Goodison Park
TV: Přímý přenos na stanici Nova sport 1
Rozhodčí: Andy Madley – Edward Smart, Adrian Holmes Čtvrtý rozhodčí: Andre Marriner