Sheffield United – Everton 0:1

27/12/2020 1 Od Fip

Svatoštěpánská dobročinnost se nekonala. Oproti očekávání neposkytl Everton poslednímu Sheffieldu odrazový můstek ode dna; naopak se sám vyhoupl na druhé místo.

Everton si tak uchoval jinou vlastnost – nevyzpytatelnost. Prognóza přeci vypadala velmi zrádně. Blades minule jen těsně nezískali první výhru v Brightonu a dál tak lámali rekordy. Loňská kometa se nedočkala plného bodového zisku už 14 kol. Everton přišel pro otřes mozku o další hvězdu, Richarlisona. V čekárně u klubového lékaře se sešel s Dignem,  Allanem a Jamesem, Carlovi tak zůstalo jen torzo týmu.

Substituenty těchto hvězd čekal navíc další zádrhel. V jižním Yorkshiru se totiž na Boxing day čerti ženili. Nevím, jak na místní čerty, prostě hustě pršelo a vál silný vítr k tomu. Teplota naštěstí nebyla až tak mrazivá, okolo 7°C. Když k tomu připočtu silový způsob hry soupeře, plus předpoklad, že se budou moct přetrhnout, aby konečně bodovali.

Abych se ale konečně dostal k tomu, o co mi jde. Zkrátka, Anthonyho Gordona čekaly opravdu těžké podmínky pro jeho návrat do základní jedenáctky. Máloco bylo ideální. Alespoň po výletě do Krkonoš už spal celý dům a zápas jsem mohl v poklidu sledovat.

První půle

Jak se dalo předpokládat, ani jeden tým se nikam nehrnul, čekalo se na chybu. A tu opravdu nikdo nechtěl udělat. Dlouho se tak oba týmy oťukávali. Za Everton se režie hry ujal Tom Davies a nutno říct, že s noblesou se vyhýbal všem zkratům.

První významnější akce přišla po čtvrthodině hry, kdy se po přihrávkách středem hřiště za obranu dostal McGoldrick, obkroužil Pickforda, na zakončení mu ale nezbylo už dost sil a jeho pokus nonšalantně zastavil Godfrey. Jak ukázal zpětný záběr, přihrávka přišla do ofsajdového postavení.

Everton se soustředil na jistotu vzadu, dopředu to bylo zatím nahodilé. Calvertův-Lewinův pokus projít pokraji zatnul Egan, Iwobiho rána z 30 metrů pak prostě nebyla dostatečně nebezpečná. Okolo 30. minuty se konečně servírovalo i něco pro nezaujaté fanoušky dbající na efekt. Keane z vlastní půle vyslal vysoký pas na hranu soupeřova vápna. Jako laň tam vyskočil DCL, ve vzduchu si hrudí posunul míč za obránce, ladně přistál a téměř okamžitě vystřelil. Škoda přeškoda, že rána skončila kousek od tyče. Mohl být zase o kus slavnější.

O pár minut později pak prochladlý Ramsdale neudržel nákop Sigurdssona, Godfrey odražený míč do branky neprotlačil, akci zastavil Keane, když v souboji sestřelil domácího obránce. Pak přišel senzační moment Alexe Iwobiho, který při svém průniku z pravé strany prošel postupně lesem 4 nepřátel. Poté ale jako by ztratil fokus a míč posunul ke Gordonovi, který slibnou příležitost zadrbal. Následoval Gylfiho pozdrav z dálky, střela se ale k pravé tyči nezakroutila.

Slibný závěr poločasu ale mohl pokazit Oliver Burke, když v nastavení u brankové čáry přetlačil Doucourého, z ostrého úhlu zvolil střelu, kterou musel vytěsnit mimo bránu Pickford.

Druhá půle

Po přestávce se začalo o něco klidněji, obě mužstva postupně udělala několik změn. Střídající McBurnie sebou plácl ve vápně po poklepání po rameni od Keana. Ale VAR to penaltou neocenil. Gordon, kterému snad pro výše zmíněné důvody ztěžkly nohy, toho moc nepředvedl, a tak ho nahradil Bernard. Škoda, byla to příležitost říci si o větší podíl herního času. Brazilec byl o něco aktivnější, na druhé straně měl rozhýbat lajnu Coleman. Šel za Keana, snad nešlo o zranění, ale o odpočinek a do středu se tak posunul Holgate. Coleman se po chvilce představil stříleným centrem, který Ramsdale zkrotil až na podruhé.

Už se zápas schyloval k bezbrankové remíze, když Everton přitlačil. Iwobi zacentroval na DCL, kterého sice nenašel, ale Blades nedokázali dostat míč daleko. DCL vrátil na střed, míč doputoval k Sigurdssonovi, který dlouhým míčem znovu hledal DCL. Míč se dostal na vápně k Bernardovi a via Doucouré putoval ke Gylfimu, který naběhl z druhé vlny. Ten si počínal mazácky, posunul si míč doprava a křížem trefil levý dolní roh – 0:1.

Everton se rozhodl uhájit jednobrankové vedení za každou cenu. Godfrey se blýskl svým trademark průnikem po lajně, který zastavili domácí až s faulem. Odvrácenou stranou tohoto snažení byly pokusy o zdržování. Bernard cynicky zastavil postup soupeře za žlutou a pak nenápadně zakopl míč. Za podobné bránění rychlé rozehrávky dostal žlutou DCL. S výkopem otálel dlouho Pickford. Podobně dopadl Godfrey. Zdá se, že někdo rozhodčí upozornil na naši liknavost v závěrech utkání.

Do otevřené obrany se dostal střídající Gomes a šel si pro penaltu. Svůj pád se snažil natáhnout až do vápna. Na druhou stranu, i když před vápnem, Egan prostě nechal v cestě zdvižené koleno. Což je podle mě faul, i když zdvihnete ruce a vehementně se podivujete.

V závěru se za Blades do dvou dobrých příležitostí dostal McBurnie. Při první hlavičce jej rozptýlil Mina, v nastavení pak z vápna naštěstí netrefil ani branku. Víc už toho nestihli a Everton se výhrou vyškrábal na druhé místo, dva body za městského rivala. Kéž by tak ten starý mizera Big Sam dnes vyšmelil alespoň bod se svými Baggies!

(foto zdroj: footyheroes.com)

Branka: 80. Sigurdsson

Žluté karty: 71. Baldock, 90. Robinson – 53. Calvert-Lewin, 81. Bernard, 89. Godfrey, 90. Pickford.

Sheffield United: Ramsdale – Baldock, Basham, Egan, Robinson, Stevens – Ampadu, Osborn – McGoldrick (63. Norwood), Brewster (76. Mousset), Burke (45. McBurnie).

Everton: Pickford – Holgate, Mina, Keane (66. Coleman), Godfrey – Doucouré, Davies (74. Gomes) Sigurdsson – Iwobi, Calvert-Lewin, Gordon (66. Bernard).

Rozhodčí: David Coote  Bez diváku