Everton – West Ham 0:1

02/01/2021 10 Od Petr

Novoroční zápas v Goodison Parku přinesl jen jednu branku, bohužel do sítě domácího Evertonu. Bitvu, ve které dominovaly spíše defenzivy, rozhodl český legionář Tomáš Souček.

V prvním zápase nového roku měl Everton dobrou šanci urvat svou pátou ligovou výhru v řadě, což se podařilo naposledy v dubnu 2014. Proti byl tým West Hamu, který byl v posledních letech pro tým z Goodison parku oblíbeným soupeřem. Domácí stratég Carlo Ancelloti poslal do hry sestavu bez velkých překvapení, na levé křídlo se vrátil Richarlison, na druhém křídle měl defenzivu soupeře trápit Bernard. Hostující manažer David Moyes se vrátil do známého prostředí, jako kouč zde působil 11 let a v sezóně 2004/05 dokázal svůj tým dovést do vytoužené Ligy mistrů. Už před začátkem utkání přišla ale první komplikace, kdy se při rozcvičce zranil polský gólman Łukasz Fabiański, svůj debut si tak musel odbýt Darren Randolph. Naopak do sestavy kladivářů se po kratší pauze vrátil Vladimír Coufal.

Fotbal nebo šachy?

Úvod utkání vypadal vlastně docela slibně. Tempo hry i nasazení na obou stranách byly v prvních deseti minutách dobré, jenže od vápna po vápno. Pokud šlo o nějaké pokusy o zakončení, většinou ztroskotaly na pozorné obraně soupeře a příkladné organizaci hry The Hammers. Dobré rozestavení hráčů a aktivní presink dával tušit, že se rozhodně nebude jednat o nějakou bláznivou přestřelku a že dostat se k bráně soupeře dá Karamelkám pořádně zabrat.

Když nevíš co s míčem… hraj dozadu

Pokusy o zakončení během prvního poločasu by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Pokud se dá mluvit o šanci, za zmínku stojí snad jen hlavička Calverta-Lewina po rohu Sigurdssona, která letěla vysoko nad, o chvíli později se zahrával roh i na druhé straně, kde centr proletěl před Pickfordem pouze s jemnou tečí. Ve třicáté minutě se k míči dostal Cresswell a stříleným centrem na zadní tyč poprvé vystrašil obranu Toffees. V této fázi hry působil Everton někdy až bezradně, bez nápadu, hráči často volili přihrávky dozadu a vůbec si nedokázali poradit s obranným valem Kladivářů.

Jedinou světlou chvilkou se tak stala situace z 45′, kdy se po rohovém kopu dostal k odraženému míči Bernard a vyslal krásnou prudkou střelu směr Darren Randolph. Irský gólman byl však pozorný a vyrazil ji na roh. Nic víc směrem dopředu ani jeden tým nepředvedl.

Druhý poločas

Druhý poločas začal přesně tak, jak první skončil. Úvodní desetiminutovka nepřinesla žádné šance, jen v 55. minutě se do zakončení ve skluzu dostal Sebastien Haller, kterého o pár minut později po právu nahradil Antonio. Krásný únik po křídle předvedl v 59. minutě český reprezentant Vladimír Coufal, Ben Godfrey musel zatáhnout za záchrannou brzdu a následně si zblízka prohlédnout žlutou kartu. Standardní situace se ujal Aaron Cresswell a Pickford měl s jeho pokusem plné rukavice práce.

Desetiminutovka plná šancí

Vzhledem k dosavadnímu průběhu zápasu byly další chvíle jako vystřižené ze zápasu jiného. Prvních 20 minut druhého poločasu přineslo více šancí a pološancí než celý první poločas. Šance bohužel ale nepřicházely na straně Evertonu, ale spíše hostujících Kladivářů. I proto se do hry dostali v 65. minutě André Gomes a James Rodríguez, Carlo Ancelloti měl jasný cíl, strhnout zápas na svou stranu. Ve dvaasedmdesáté minutě předvedl zajímavý průnik Richarlison, o následném faulu a standardce se nedá říci nic pozitivního.

Závěr zápasu a jediný gól

Žlutou kartu si poté vysloužil několikrát napomínaný Tom Davies, v 77. minutě už to se svou bojovností přehnal a rozhodčí přešel od slov k činům. V zoufalé snaze oživit útok poslal zkušený italský stratég do hry Tosuna, kterému uvolnil místo Calvert-Lewin. Nejdůležitější moment zápasu přišel až v 85. minutě. Tomáš Souček se ve vápně dostal ke střele, kterou výborně zlikvidoval Pickford. Z následné dorážky se ale opět míč dostal k českému reprezentantovi, který zblízka vstřelil rozhodující branku utkání. Pickford byl tentokrát bez šance.

V nastaveném čase ještě předvedl dobrý sólový průnik Michail Antonio, udělal si místo ve vápně, ale prováhal ideální čas na střelu, z následné dorážky už se skóre neměnilo.

(foto zdroj: Peter Byrne/Getty Images)

Branky: 86′ Souček

ŽK: 59′ Godfrey, 77′ Davies

Everton: Pickford – Godfrey, Holgate, Mina, Coleman – Davies, Doucouré – Bernard(64’Rodríguez), Sigurdsson(64’Gomes), Richarlison – Calvert-Lewin(79’Tosun)

West Ham: Randolph – Cresswell, Ogbonna, Dawson, Coufal – Souček, Rice – Fornals(73’Lanzini), Benrahma, Bowen(73’Jarmolenko)  – Haller(59′ Antonio)

Rozhodčí: K.Friend  Bez diváků