Preview: Everton – West Ham

01/01/2021 6 Od Fip

Kdyby David Moyes uspěl jako nástupce Sira Alexe, mluvili bychom teď o něm asi jako o Darthu Vaderovi. Ale on skončil po několika peripetiích na Olympijském stadionu. Takže nás čeká jen první zápas roku. Na Nový rok 2021.

Končí rok, který v mnoha ohledech nevytvořil hezké vzpomínky. Ale všechno zlé může být pro něco dobré. Evertonians se dočkali toho, po čem léta marně doufali. Zainteresovaný manažer s vizí, dlouhodobě nejlepší přestupní termín, obrozený týmový duch a slibná pozice v tabulce na začátku druhé třetiny sezóny.

Česká šunka v Londýně

Další rok začínáme proti soupeři z poloviny tabulky. Ale pozor, mezi čtvrtým a desátým místem je rozdíl jen 6 bodů. A pokud byste hádali na základě zpráv českých sportovních webů, mohlo by se zdát, že jsou na tom Hammers ještě lépe. Však duo Souček (Moyesův nový Fellaini) – Coufal(no, teď se nechci rouhat) drtí jednoho soupeře za druhým a chválu na ně je slyšet snad ze všech stran.

Samozřejmě to není úplně přesné, ale tým rozhodně nestojí jen na dvou Češích, byť se jim osobně v současnosti relativně daří. Mezi nejproduktivnější Kladiváře patří Jarrod Bowen (dělí se Součkem o pozici nejlepšího střelce týmu se 4 góly), v záloze tvrdí muziku Declan Rice a kreativních hráčů má OFM k dispozici hned několik; Manuel Lanzini, Pablo Fornals, starý známý Andrej Jarmolenko z osmifinále Evropské ligy 2014/15 a nejnověji Said Benrahma. Ten dorazil na ověřenou jako host z Brentfordu, kde byl součástí ofenzivní mašiny v loňském Championshipu. Po zranění se vrací navíc Michail Antonio. Přesto, Londýňané se nachází na své sinusoidě pod osou. Čtyři zápasy nezvítězili, třikrát sice bodovali, ale většinou proti soupeřům z nižších pater.

Covid, rok druhý

Everton přišel o zápas se City pro šířící se nákazu v manchesterském týmu. Liverpool a celé Merseyside se posunuli do Tier 3, takže přišel o výsadu pozvat na své zápasy pár vyvolených. Mezitím ale v Premier League proběhlo několik utkání a sama FA, PL i vláda nemají v úmyslu i přes sílící vlnu nakažených profesionální soutěž přerušit. Nový termín duelu s Citizens ale zatím neznáme.

Jak už jsem uvedl, Hammers jsou na tom s marodkou dobře, tj. chybět by měl jen Arthur Masuaku. To z naší strany už to tak dobře nevypadá, ale seznam absentérů už asi znáte z paměti. Stejně tak jistě víte, že přeci jen se to lepší, do zápasu by mohl zasáhnout již Richarlison.

Letem světem statistik, bilancí a zajímavostí

Everton drží na nový rok vyrovnanou bilanci: 22-14-24, aktuálně ale máme šňůru 4 proher (Hull, oba z Manchesteru a mezitím Leicester), poslední výhru zaznamenal právě David Moyes na 1.1. 2012 kvůli gólu Victora Anichebeho proti WBA. Doma se pak dařilo dokonce v roce 1990 proti Lutonu.

Proti WHU máme celkem pozitivní bilanci, v EPL jsme nikoho neporazili víckrát (26) a nedali více branek (86) než proti nim. Na druhou stranu, spolykalo to ale 48 pokusů. Naposledy jsem je přetlačili na konci září v Ligovém poháru 4-1.

David Moyes si již osmkrát vyzkoušel, jaké je to stát proti Evertonu, a bilance je úctyhodná 1-1-6. Jediné vítězství zaznamenal v květnu 2018 při své první londýnské misi proti týmu toho, o kom není radno mluvit. Jen tak dál, Davey!

Pokud by Seamus Coleman nastoupil, odpoutá se v tabulce zápasů za Everton od jiného pravého beka, Tonyho Hibberta. Nyní mají oba na kontě 330. Jak ten čas letí..

Everton se pokusí o páté ligové vítězství v řadě. Naposledy jsme to pak dotáhli na jaře 2014 na číslovku 7. Což je zatím nejvíc v EPL, historicky je to dokonce 12 ligových vítězství v řadě, ale to bylo v 90. letech (19. století).

David Moyes drží v Evertonu rekord, co se týče bodů po 15 zápasech. V sezóně 2004/05 jich měl 30 a další zápas přidal 3 za výhru nad Boltonem. O 3 body méně měl Roberto Martínez na podzim 2013 a pak vyhrál na OT.

Ancelotti v EPL překvapivě Moyese neporazil (0-2-3), což bylo pro nás většinou dobře. Porazil ho ale naposledy ve Španělsku s Madridem proti San Sebastiánu. Ty to dokážeš, Carlo!

Šťastný nový rok 2021 všem Evertonians!

Co: Everton FC – West Ham United FC, 17. kolo Premier League
Kdy: pátek 1. ledna 2021 od 18:30 SEČ
Jak: Přímý přenos na Premier Sport
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool L4 4EL (bez diváků)
Rozhodčí:  Kevin Friend Asistenti: Simon Beck, Eddie Smart Čtvrtý rozhodčí: Andy Madley
VAR: Simon Hooper Asistent VAR: Nick Hopton