Rekordman Small – zůstane v Evertonu?

25/01/2021 2 Od Riči

Vystřídal hvězdného Jamese Rodrígueze a zapsal se jako rekordman do 143leté historie Evertonu. A co jste dělali v šestnácti letech vy?

Univerzál, kterému byste při pohledu na jeho vytrénovanou postavu asi jen těžko tipovali šestnáct let, debutoval v zápase FA Cupu proti druholigovému Sheffieldu Wednesday v 85. minutě, kdy se už Everton těšil z pohodlného tříbrankového vedení.

Během pár minut neměl příliš prostoru předvést svůj potenciál, i tak ale naznačil některé své přednosti, mezi které se řadí výbušnost, tah na bránu a univerzálnost. Jeho preferovaným postem je ofenzivní levý obránce, mnozí ho dokonce označují za nejlepšího levého beka v Anglii z ročníku 2004, proti Owls ale piloval lajnu na křídle, a dokonce umí nastoupit i ve středu obrany.

„Pro Thierryho to byla velká chvíle,“ nechal se po utkání slyšet asistent manažera Duncan Ferguson, „stále je ale na začátku své kariéry, čeká ho ještě dlouhá cesta. Jsme však rádi, že stejně jako druhý debutant, 17letý záložník Tyler Onyango, působil velmi sebevědomě.“

S Fergusonovými slovy nelze jinak než souhlasit. Small dosáhl svým debutem v 16 letech a 176 dnech velkého úspěchu, jenom to mu ale kariéru fotbalisty na nejvyšší úrovni nezaručí. Další hráči, kteří v nedávné minulosti debutovali za Toffees v 16 letech – Baxter, Vaughan nebo Bidwell – nakonec skončili na toulkách po nižších anglických soutěžích.

Small, jenž má jinak velmi zajímavé kořeny: na reprezentační úrovni může nastupovat za Anglii, Panamu, Jamajku či Svatý Kryštof, po památném večeru děkoval fanouškům Evertonu za podporu. O své budoucnosti v klubu ale bude teprve jednat.

Podle fotbalových pravidel může mladý hráč podepsat první profesionální smlouvu až po dovršení 17. roku, což se Smallovi přihodí 1. srpna. Vedení Toffees by si generační talent rádo zavázalo kontraktem na dva, či tři roky (na déle podle regulí nemůže), není ale tajemstvím, že podobné úmysly mají i evropští giganti Bayern Mnichov nebo Juventus.

Podle zákulisních informací se zatím Small přiklání k setrvání na Goodison Parku, milionové nabídky ale často z ničeho nic zvyknou měnit rozhodnutí puberťáků, potažmo jejich rodičů.

Tak uvidíme, kam v létě povedou další kroky tohoto šikovného klučiny. Jak se ale říká u každého mladého hráče Evertonu, který umí kopnout do míče: „Remember the name.“