Vrací se Jill Scott

24/01/2021 2 Od Karamela

První lednový přestup směrem na Walton Hall Park se úspěšně završil: Jill Scott bude do konce sezóny 2020/2021 hostovat v Evertonu. Protože jde v pravém slova smyslu o žijící legendu anglického ženského fotbalu, pojďme se na ni podívat podrobněji.


Sunderland

Jill Louise Scott se narodila před 33 lety v Sunderlandu ve znamení Vodnáře. Sunderland byl také prvním týmem její seniorské kariéry. Strávila v něm léta 2004-2006. Jednoznačná volba to ale nebyla: Jill od dětství měla zálibu v běhu na dlouhé tratě a dokázala zvítězit v přespolním běhu North of England Under-13 jakož i v Junior Great North Run. V šestnácti letech došlo ale na lámání chleba a fotbal zvítězil. Přesto si Jill stále udržuje postavu vytrvalostní běžkyně. Na 181 cm výšky má 64 kg váhy. Přezdívka „Crouchy“, které se také těší, naráží na další fotbalovou legendu podobné fyziognomie – Petera Crouche. Ve skutečnosti jí ovšem získala nikoliv pro podobné fyzické dispozice, ale pro „robotický tanec“, kterým oslavila svůj první profesionální gól. A protože nejznámějším protagonistou robotického oslavného tance byl právě Peter Crouch, bylo o přezdívce rozhodnuto (mimochodem, jedna z posledních Crouchových robotických oslav byla k vidění po jeho gólu do sítě Evertonu). V Sunderlandu pobyla Scott dva roky.

Everton

V červenci 2006 devatenáctiletá Scott přestoupila do Everton Ladies a v srpnu debutovala v anglickém seniorském týmu v zápase proti Holandsku. Na konci sezóny 2007/2008 získala cenu FA pro hráčku roku. V dubnu 2012 se Jill stala evertonskou ambasadorkou elektronických médií a nastupovala s logem Twitteru na rukávu. Na sociálních sítích je ostatně velmi aktivní dodnes. Vrcholy její tehdejší evertonské kariéry představuje zisk Ligového poháru v roce 2008 a FA Cup v roce 2009 (zatím poslední vítězství Evertonu v této soutěži). Po sezóně 2012/2013 ukončila své angažmá v Evertonu a přesunula se do Manchesteru City. Při svém evertonském působení nastupovala hlavně na pozici defenzivní středopolařky, odehrála 114 zápasů a vstřelila 21 branek.

Manchester City

Jill nastoupila v nebeské modři ke 104 zápasům, ve kterých zaznamenala 18 gólů. Se Citizens získala bohatou sbírku trofejí: vítězství ve WSL v roce 2016, FA Cup v letech 2017, 2019, 2020 a Ligový pohár roku 2014, 2016, 2019. V dubnu 2015 ukázala odvrácenou tvář, když sejmula hlavou arsenalskou Jade Bailey. To jí vyneslo červenou kartu a třízapasový distanc. V lednu 2021 se Scott přesouvá opět na Walton Hall Park.

Reprezentace

Kariéra Jill mezi lvicemi je bohatá. Jejích 149 startů za seniorskou reprezentaci představuje v historických tabulkách druhé místo po (ex-evertonské) Faře Williams z Readingu, která dostala reprezentační čepičku zatím 172 krát. Pokud počítáme pouze nominace na zápasy mistrovství světa, dosáhne Scott dokonce na první místo v absolutním pořadí, kdy za sebe odsouvá Petera Shiltona. Za Anglii nastřílela Scott 25 branek a věří, že další ještě přidá. O její premiéře v roce 2006 zde již byla řeč. Svůj první reprezentační gól vstřelila Argentině na mistrovství světa v roce 2007 a přispěla tak k její porážce 1-6 ve skupinové fázi turnaje. Do branky se trefila i v Champinon´s League, v zápase proti Holandsku. K tomuto zápasu nastoupila až v prodloužení a klání završila vítězným gólem.

Osobní život

Na Nový rok 2020 byla Jill Scott oceněna Řádem Britského impéria za služby ženskému fotbalu. V dubnu 2020 oznámila zasnoubení se svojí dlouhodobou partnerkou Shelley Unitt.

Everton znovu

Od ledna 2020 pokračuje Jill ve své přerušené evertonské kariéře. Věřme, že pomůže karamelám k co nejlepšímu umístění v ligovém žebříčku a třeba i ke vstupence do Evropy. A přejme jí, ať bohatý seznam svých úspěchů dále rozšíří. Pokud to bude v královsky modrém triku, bude to o to lepší.

(Zdroje: Wikipedia, https://playerswiki.com/, https://www.jillscottjs8.co.uk/)
(fotografie: https://www.jillscottjs8.co.uk/)